BALTOPS pratybose Baltijos jūroje – dėmesys ir kibernetiniam saugumui | KaunoDiena.lt

BALTOPS PRATYBOSE BALTIJOS JŪROJE – DĖMESYS IR KIBERNETINIAM SAUGUMUI

Baltijos jūroje sekmadienį prasidėjo Jungtinių Valstijų organizuojamos 50-osios BALTOPS pratybos, šiemet jose pirmą kartą bus treniruojamasi atremti ir kibernetines grėsmes, o dalis mokymų dėl koronaviruso pandemijos vyks nuotoliniu būdu.

„Vakar pradėjome penkiasdešimtąsias BALTOPS – pratybas, kurios yra suderinamumo tarp aljanso narių pagrindas. 18 šalių su daugiau kaip 40 laivų, 60 orlaivių ir 4 tūkst. personalo drauge veiks Baltijos jūroje“, – nuotolinėje spaudos konferencijoje Briuselyje sakė JAV karinio laivyno 6-osios flotilės vadas bei NATO smogiamųjų ir palaikymo pajėgų vadas, viceadmirolas Gene'as Blackas (Džinas Blekas).

Be 16 NATO šalių, pratybose taip pat dalyvauja Suomija ir Švedija.

Pasak G. Blacko, šios pratybos demonstruoja NATO sąjungininkų ir jų partnerių dėmesį laivybos saugumui, o patirtis, kurią BALTOPS metu įgauna šalių pajėgos, tampa vertinga patirtimi įvairiose operacijose.

Šiemet pratybose, jo teigimu, bus treniruojamasi atlikti „pilną jūrinių misijų spektrą“.

Pirmą kartą scenarijuje išbandysime gynybines kibernetinės karybos taktikas, technikas ir procedūras.

NATO smogiamųjų ir palaikymo pajėgų vado pavaduotojas kontradmirolas Jamesas Morley (Džeimsas Morlis) iš britų Karališkojo karinio laivyno sakė, jog pratybų metu bus treniruojamasi atremti konvencines grėsmes iš orlaivių, laivų ir povandeninių laivų, įskaitant galingą Švedijos povandeninį laivą, taip pat bus vykdomos operacijos su minomis bei bepilote įranga.

Pasak jo, BALTOPS vyks dviem fazėmis: pirmojoje kariniai vienetai treniruotis dirbti drauge pagal iš anksto suplanuotą programą. Antrosios fazės metu jie turės šią patirtį pritaikyti reaguodami į iš anksto nežinomas karines grėsmes.

„Pirmą kartą scenarijuje išbandysime gynybines kibernetinės karybos taktikas, technikas ir procedūras“, – sakė J. Morley.

Jis taip pat sakė, jog šiemet rengiantis pratyboms neišvengiamai teko atsižvelgti į epidemiologinę situaciją. Dėl koronaviruso pandemijos pratybos buvo planuojamos ir dalis jų veiksmų bus atliekama nuotoliniu būdu.

Nors įtampa tarp Rusijos, Baltarusijos bei Vakarų sąjungininkų paskutiniu metu auga, pasak G. Blacko, išskirtinių veiksmų iš Rusijos jų metu nesitikima. Kadangi BALTOPS yra reguliariai vykstančios ir iš anksto planuojamos pratybos, pasak jo, suaktyvėjusi Rusijos veikla jų metu būna stebima kasmet.

„Pratybos vyksta tokiomis pačiomis apimtimis kaip anksčiau, todėl tikiuosi Rusijos atsakomosios veiklos, tokios, kokią matome visada, ir ji greičiausiai yra tinkama“, – sakė viceadmirolas.

Birželio 6-ąją prasidėjusios pratybos tęsis iki birželio 18-osios.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

Vitold Gedvilas

Rusai ruošiasi pratyboms „Vakarai 2021“ Iš viso pratybose turėtų dalyvauti apie 200 tūkstančių dalyvių, 80 lėktuvų ir sraigtasparnių, iki 800 karinės technikos vienetų, įskaitant apie 300 tankų, daugiau nei 200 patrankų ir daugkartinio paleidimo raketų sistemų bei daugiau nei 10 laivų. Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos narės atsiųs iki 2000 karių kontingentą. Rusija teigia, kad Vienos dokumento reikalavimai nebus pažeisti, nes Rusija skirs 6400 karių dalyvauti pratybose, o Baltarusija - 6300. Iš viso Baltarusijos teritorijoje pratybose dalyvaus apie 13 000 dalyvių, iš kurių 2500 yra rusai.

Vitold Gedvilas

Rusai ruošiasi pratyboms „Vakarai 2021“ Rusijos ir Baltarusijos didelės bendros karinės pratybos „Zapad 2021“ („Vakarai 2021“) vyks rugsėjo 10-16 dienomis. Paskelbtas bendrų strateginių pratybų tikslas yra visų lygių vadovaujančiu personalu įgyti praktiką atremiant agresiją prieš Sąjungos valstybę. Rusijos Federacijos ir Baltarusijos atstovai sako, kad „Vakarai 2021“ yra išskirtinai gynybinio pobūdžio.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS