Būstas brangsta, o parama siaurėja. Kas laukia jaunų šeimų? | KaunoDiena.lt

BŪSTAS BRANGSTA, O PARAMA SIAURĖJA. KAS LAUKIA JAUNŲ ŠEIMŲ?

  • 5

Jaunų šeimų viltys įsigyti pirmąjį būstą bliūkšta ir ne tik dėl aukštų būsto kainų. Seimas linkęs pritarti naujai subsidijų būstui regionuose tvarkai. Pagal ją mažėtų ir paramos suma ir vietos, kur jaunimas galėtų ieškotis svajonių namų. Opozicija kritikuoja, kad subsidija vienam suaugusiam bus tokia pati kaip šeimai, auginančiai tris vaikus, o aplinkos ministras siūlo išvis keisti paramos pavadinimą, nes ji nesprendžia esminės problemos – būsto įperkamumo, praneša LNK.

Didmiestyje ar rajone jaunimo problema yra ta pati – įsigyti būstą iš santaupų neišeina taip, kaip prieš penkmetį.  

Būstas tik brangsta, o valdžia ruošiasi dar labiau apkarpyti paramą jaunoms šeimoms. 

„Mano vertinimu, tai pablogins situaciją regione ir jaunų šeimų situaciją“, – teigė Seimo narys Linas Kukuraitis. 

Seimas po svarstymo Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos projektui pritarė. Valstybės subsidiją pirmam būstui gautų mažiau žmonių nei dabar. Tą pripažįsta pati ministrė.  

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

https://daily.lt/c89025

„Kadangi apsiribos sandorio vertė, bus mažiau aplikuojančių ir tame skaičiuje bus tie, kam paramos labiausiai reikia“, – aiškino socialinės apsaugos ir darbo ministrė Monika Navickienė. 

Dabar šeima gali tikėtis vidutiniškai 15 tūkst. eurų paramos. Pagal naują tvarką ji sumažėtų perpus ir siektų 6,5 tūkst.

Demokratai siūlė paramos dydį sieti su vaikų skaičiumi šeimoje, bet Seimas pasiūlymo neišgirdo.  

„Didesnėms šeimoms reikia didesnio būsto, o didesnės paramos nėra“, – kalbėjo L. Kukuraitis. 

Nebuvo noro padidinti ir būsto kainų. Subsidija priklausytų, tik jei butas ar namas neviršija 120 tūkst. eurų. Iki šiol kainų niekas neribojo.  

„Tai yra regresas ir tos šeimos, kurios suplanavusios šeimos pagausėjimą, tokia žinia iš Vyriausybės jas nuvils“, – sakė Seimo narė Rita Tamašunienė. 

Ministrė aiškina 9 iš 10 šeimų į būsto paramos ribas telpa, bet jei pinigų trūksta, daugiau prisidėti gali rajonų valdžia.  

„Jeigu savivaldybei reikalingi specialistai, jie turėtų jausti motyvaciją, kad kuo daugiau žmonių atsikraustytų pas juos“, – teigė socialinės apsaugos ir darbo ministrė. 

Šeimos ir toliau galės su valstybės parama įsigyti būstą Vilniaus, Kauno, Klaipėdos rajonuose, bet su sąlyga, kad išsirinktas butas bus pigesnis nei vidutinė būsto vertė savivaldybėje.  

„Tai labiau regionų apgyvendinimo įstatymas, o ne pagalba jaunoms šeimoms. Regionuose nėra būsto įperkamumo problemos, tu gali už vidutinį atlyginimą įsigyti didelį būstą, o didmiesčiuose jaunos šeimos sunkiai suduria galus“, – tikino aplinkos ministras Simonas Gentvilas. 

Čia labiau vištos ir kiaušinio klausimas, bet kai yra paklausa, atsiranda ir pasiūla – gyvename rinkos ekonomikoje.

Ministerija tvarką keičia, nes mato dauguma namų ieško aplink didmiesčius, o ne regionuose. Naudotis paramą vis vien leis Šiauliuose, Panevėžyje ar Marijampolėje. 

„Šis projektas lieka kaip vienintelė galimybė, kaip padėti šeimoms, nors ir netobulas, bet jis toks yra“, – sakė M. Navickienė. 

Pataisomis jaunos šeimos nebegalėtų namų statytis pačios, o tik pirkti jau pastatytus namus ar butus.

„Regionuose gali jo nebūti. Čia labiau vištos ir kiaušinio klausimas, bet kai yra paklausa, atsiranda ir pasiūla – gyvename rinkos ekonomikoje“, – sakė S. Gentvilas.

Seime dėl subsidijų pirmam būstui lieka paskutinis balsavimas. Tikimąsi, kad jis vyks gegužę.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

nesuvokiama

Ko siekiama tokia pataisa? Paskatinti jaunas šeimas neturėti vaikų ar emigruoti? Visos tos įstatymų pataisos yra skirtos sunaikinti ir taip vos bekvėpuojančią Lietuvą

Jomajo

visiškas išpindėjimas. Kodėl žmonės savo darbu išauginę vaikus, atstatę Lietuvą, turi dar parūpinti kažkokiems lepšiams būstą. Jei lepšiai neturi savigarbos, nenori turėti SAVO valstybės, tik dėl visokių privilegijų lieka Lietuvoje, tegu varo į užsienį subinių valyti.

As

Laikas grįžti į realybę, kai pirmą būsta turi įsigyti iš savo lėšų, bet ne dalinai iš mokesčių mokėtojų pinigų.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS