D. Grybauskaitė sako, kad Seimas neleistinai kišasi į Lietuvos banko veiklą | KaunoDiena.lt

D. GRYBAUSKAITĖ SAKO, KAD SEIMAS NELEISTINAI KIŠASI Į LIETUVOS BANKO VEIKLĄ

Prezidentė Dalia Grybauskaitė pareiškė, kad Seimas neleistinai kišasi į Lietuvos banko veiklą.

Taip ji kalbėjo vertindama Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo pernai priimtas Seimo sprendimas tirti nacionalinio transliuotojo LRT veiklą pripažintas kaip kišimasis į žiniasklaidos nepriklausomumą.

Taip ji kalbėjo vertindama Konstitucinio Teismo sprendimą, kuriuo pernai priimtas Seimo sprendimas tirti nacionalinio transliuotojo LRT veiklą pripažintas kaip kišimasis į žiniasklaidos nepriklausomumą.

„Politikai neturi kištis į nepriklausomų institucijų veiklą, tai turi daryti tos institucijos, kurioms tai ir priklauso, ir aš tai taikyčiau ne tik LRT, aš tai taikyčiau ir daugeliui kitų institucijų, tarp jų  ir centrinio banko atveju“, – žurnalistams prie Prezidentūros Vilniuje penktadienį sakė šalies vadovė.

Prezidentės teigimu, premjero Sauliaus Skvernelio pareikštas nepasitikėjimas Lietuvos banko vadovu Vitu Vasiliausku neturi įtakos jai sprendžiant dėl šio pareigūno likimo pareigose.

Seimas šiuo metu atlieka parlamentinį tyrimą dėl praėjusį dešimtmetį kilusios ekonominės ir finansų krizės pasekmių, aiškinasi Lietuvos banko tuomet priimtus sprendimus.

Parlamentarai šią savaitę taip pat balsavo dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku, bet valdantiesiems pritrūko balsų pritarti rezoliucijai.

Prieš šį balsavimą ministras pirmininkas pareiškė, kad jį įtikino kolegos Seime Stasio Jakeliūno argumentai, kodėl Lietuvos banko vadovu turi būti nepasitikima.

Rezoliuciją dėl nepasitikėjimo V. Vasiliausku Seimui pateikęs  S. Jakeliūnas BNS teigė, kad komitetas ir toliau vykdys finansų sistemos ir Lietuvos banko parlamentinę kontrolę.

„Esu tikras, kad komitetas vykdė ir vykdys parlamentinę kontrolę ir finansų sistemos, ir Lietuvos banko, kuris yra tos finansų sistemos sudėtinė dalis“, – penktadienį Seime BNS teigė jis.

„O Lietuvos bankas, kad ir būdamas nepriklausoma institucija, tai pripažįstu ir gerbiu,  negali savo vadovo išsireiškimais šmeižti, žeminti kitų institucijų, Seimo, reputaciją“, – pridūrė parlamentaras.

S. Jakeliūnas pareiškė, kad jam kliūva ne tik V. Vasiliausko, bet ir Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojo Raimondo Kuodžio leksika.   

„Prezidentė yra paskyrusi Lietuvos banko valdybos pirmininko teikimu valdybos narį R. Kuodį ir jo išsireiškimai ir buvę, ir tebesitęsiantys diskredituoja ne tik Lietuvos banką, bet ir Prezidentūrą, ir pačią prezidentę, kuri priėmė sprendimą skirti šitą asmenį. Matyt, pačiai prezidentei reikia vertinti, ar tai yra priimtina, ką  daro šiuo metu R. Kuodis“, – kalbėjo S. Jakeliūnas.   

Ketvirtadienį Konstitucinis Teismas paskelbė, kad pernykštis Seimo sprendimas sudaryti LRT veiklos tyrimo komisiją prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui.

Teismas pareiškė, kad tokios įstaigos, kaip LRT veiklą pirmiausia turi tirti už tai atsakingos institucijos – prokurorai ar Valstybės kontrolė.

Seimo komisija LRT finansinei ir ūkinei veiklai tirti konstatavo atskleidusi viešųjų pirkimų pažeidimų, padarytų dirbant ankstesniems visuomeninio transliuotojo vadovams.

Tuo pačiu ji pateikė rekomendacijas keisti LRT valdymo modelį – siūlyta steigti naują LRT valdybą, koreguoti tarybos narių skyrimo tvarką, trumpinti tarybos narių kadenciją nuo šešerių iki penkerių metų ir panašiai.

Pernai gruodį Seimas šių išvadų nepatvirtino.

Rašyti komentarą
Komentarai (32)

Kęstas

Kaip baigsis Landsbergių valdžia? "Ukrainos rytinėje Luhansko srityje vienas vyras penktadienį žuvo susprogdinęs granatą banko skyriuje, o per šį incidentą dar šeši žmonės buvo sužeisti, pranešė policija. Incidentas įvyko apie 16. val. 30 min. vietos (ir Lietuvos) laiku Starobilsko mieste, esančiame Kijevo vyriausybės kontroliuojamoje Luhansko srities dalyje, sakoma policijos „Facebook“ žinutėje." Laukiame tokių pat incidentų Lietuvoje, nes tų Kijevo vyriausybės kontroliuojamų žmonių neriboti pulkai traukia į Lietuvą per Lenkiją. Laukiame ir Maidanų Vilniuje. Tų Kijevo vyriausybės kontroliuojamų žmonių skriausti Lietuvoje nesibodi nei vienas Lietuvos verslininkas. Galų gale tai baigsis. Kaip baigsis, matome jau dabar. Nuorodas ir platesnį aptarimą galima rasti, guglinant žodžius apie mokslą-studijas-ekonomiką.

...

LB yra pavaldus KONSTITUCIJAI, jis NĖRA virš Tautos, jis NĖRA virš suvereno! Taip kad - nereikia čia demagogų skleist, GAL kad ir nori pasiskelbt dievu, bet tai ŠVENTVAGIŠKA, tai ANTIKONSTITUCIŠKA.

Anonimas

Nežinantiems Lietuvos centrinis bankas yra nepavaldus LR.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS