„Darbietis“ siūlo ženklinti tik išvežamus arba parduodamus gyvūnus | KaunoDiena.lt

„DARBIETIS“ SIŪLO ŽENKLINTI TIK IŠVEŽAMUS ARBA PARDUODAMUS GYVŪNUS

  • 11

Seimo Darbo partijos frakcijos seniūnas Kęstutis Daukšys siūlo privalomai ženklinti ne visus naminius gyvūnus, o tik tuos, kurie išvežami iš Lietuvos arba į ją įvežami, arba perduodami kitam šeimininkui.

Jis įregistravo Gyvūnų gerovės ir apsaugos įstatymo pataisų projektą, kad nuo šių metų gegužės 1 dienos privalu būtų ženklinti kates, šunis ir šeškus, kurie vežami už Lietuvos ribų arba įvežami į Lietuvą, taip pat gyvūnų augintinių veisėjo kitam laikytojui perduodamas kates, šunis, šeškus ir pavojingais pripažintus šunis.

Kitais atvejais siūloma ženklinti mikroschemomis gyvūnų laikytojų iniciatyva.

Be to, projekte numatytas draudimas parduoti ar perduoti kitam savininkui neženklintus ir neregistruotus pavojingus šunis.

„Projektu siekiama skatinti visuomenę ženklinti gyvūnus augintinius mikroschemomis ir registruoti Gyvūnų augintinių registre, tačiau šį procesą vykdyti laipsniškai, nesukeliant visuomenėje nereikalingos įtampos, nustatant privalomą registravimą nuo 2016 metų gegužės 1 dienos tais atvejais, kai tai privaloma daryti vykdant tarptautinius teisės aktus arba jeigu asmuo laiko pavojingu pripažintą šunį“, – teigiama projekto aiškinamajame rašte.

K.Daukšio teigimu, tokiu būdu gyvūnų laikytojams nebus užkraunama papildoma finansinė našta ženklinant augintinius, taip pat bus išvengta nereikalingos įtampos visuomenėje.

Pagal šiemet įsigaliojusius teisės aktus, šunis, kates ar šeškus laikantys gyventojai turi pasirūpinti, kad jie būtų paženklinti mikroschemomis ir užregistruoti Gyvūnų augintinių registre.

2016 metais atvesti gyvūnai augintiniai turės būti ženklinami per keturis mėnesius nuo atvedimo, bet ne vėliau kaip perduodant kitam savininkui. Iki 2015 metų gruodžio 31 dienos atvesti gyvūnai augintiniai turės būti paženklinti ir užregistruoti iki 2017 metų balandžio 1 dienos.

Seimas dar 2012 metais nusprendė, kad nuo 2016-ųjų visi šunys, katės ir šeškai privalo būti ženklinami mikroschemomis ir registruojami Gyvūnų augintinių registre.

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė pernai Seimui buvo pateikusi panašų siūlymą kaip dabar K.Daukšys, tačiau gruodžio pradžioje parlamentas tam nepritarė.

Lietuvos gyvūnų teisių apsaugos organizacijos sako, kad privalomas gyvūnų ženklinimas būtinas norint sudrausminti neatsakingus augintojus, nes dabar dažnai nėra galimybių nustatyti, kam priklauso nuskriaustas ar pavojingas gyvūnas. Be to, įvedus privalomą ženklinimą valstybei esą nereikės išlaikyti gyvūnų prieglaudų.

Taip pat tikimasi, kad privalomas augintinių ženklinimas bei registravimas padės apsaugoti visuomenę ir kitus gyvūnus nuo pasiutligės. Registre bus nurodyti gyvūnų augintinių vakcinavimo nuo pasiutligės duomenys ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos termino.

Rašyti komentarą
Komentarai (11)

Nusispjaut

Ant Visų gyvūnų prieglaudų dėtų pastangų, nes tos pastangos nukreiptos ir prieš žmogų ir prieš gyvūną. Gėda dėl tokio įstatymo prieš Europą r pasaulį.

Tikėkimės nepavyks

Visos gyvūnų prieglaudos dėjo daug pastangų, kad čipavimą įvestų, o dabar 2 politikieriai viską nubrauks....Negi nesutaupysit 15 eurų per pusantrų metų ?

Onux

Uzaienio salyse,Norvegijoje,Vokietijoje,kurios tikrai gana gerai rupinasi gyvunais-nera jokio privalomo cipavimo. Laksto ten pas ukininkus n kaciu,nes ukiuose kur grudai-yra ir grauziku.O naudoti nuodus -juk ne iseitis.Gamta sukure kates gaudyti peles ir ziurkes. Musu seimunai nori,kad katinuku neliktu ne vien tik miestuose,pas ju myletojus,bet cipuoti reikia ir kaimieciams.O kaip pagauti tas kates,jei jos nebuvo pratinamos prie ranku?O jei ir labai meilus Rainys,bet jo seimininke 70-mete mociute gyvenanti rajono pakrastyje is minimalios pensijos ir karvutes ?Uz piena jau taip sumazintos kainos,kad mociute laikydama karvute savo reikmems-parduotuve tai toli,nuo savo reikmiu likuty parduoda.Pirmiau uz tai dar galejo pasisamdyti zmones paruosti sienui,bet kai pieno supirkejai sumazino pieno supirkimo kainas-ji tai daro is pensijos pinigeliu. Ir vat,sitai mociutei reikes cipuoti savo Rainiuka,suniuku pora,samdyti masinele,kad kas nuveztu y rajono centra... Cia:zmogiska,apgalvota?!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS