Dėl pandemijos darbo netekę gidai prašo valdžios paramos | KaunoDiena.lt

DĖL PANDEMIJOS DARBO NETEKĘ GIDAI PRAŠO VALDŽIOS PARAMOS

Dėl koronaviruso pandemijos darbo ir pajamų netekę gidai Vilniuje antradienį surengė akciją, siekdami atkreipti dėmesį į turizmo sektoriaus darbuotojų problemas.

Kelios dešimtys gidų su šūkiais „Guides together“ ir „Guide work matters“ („Gidai kartu“, „Gidų darbas svarbus“) atviru turistiniu autobusu pajudėjo nuo Subačiaus apžvalgos aikštelės link Rotušės, kur vėliau prie jų prisijungė kiti kolegos ir dešimčiai minučių iškleidė įvairiaspalvius skėčius taip atkreipdami praeivių dėmesį.

Akcija vienu metu vyko ir kituose Europos miestuose.

„Norime solidarizuotis su Vengrijos ir visais pasaulio gidais, kurie šiuo metu sėdi be darbo. Norime solidarizuotis ir atkreipti dėmesį, kad mes egzistuojame šiame gyvenime, kad mus atsimintų, kad mes dar gyvi, bet neturime kuo užsiimti“, – BNS sakė gide užsienyje, o dabar – ir Lietuvoje dirbanti Eglė Likaitė.

Anot jos, konkrečių reikalavimų Vyriausybei Lietuvos gidai nekelia, bet atkreipia dėmesį, kad šios profesijos atstovai kilus koronaviruso krizei neteko pajamų, nors dalis jų, kaip ir pati Eglė, persiorientavo ir ėmė teikti paslaugas Lietuvoje.

„Bet beveik penki tūkstančiai žmonių negali persiorientuoti į vidaus rinką, didžioji dalis žmonių darbo neturi ir jie niekur nepersiorientuos“, – sakė ji.

Reikalavimai – dvejiems metams neįleisti užsienio gidų

Lietuvos gidų sąjungos prezidentas Linas Daubaras sako, kad tik dalis užsienyje iki šiol dirbusių šios profesijos atstovų perėjo dirbti į vidaus rinką, nes ji per maža. Pats L. Daubaras sako įprastai dirbantis Suomijoje, tačiau dėl koronaviruso krizės veda ekskursijas Lietuvoje.

Bet beveik penki tūkstančiai žmonių negali persiorientuoti į vidaus rinką, didžioji dalis žmonių darbo neturi ir jie niekur nepersiorientuos.

„Pasiūlymai mūsų buvo tokie: dabar numatyta du mėnesius po karantino mokėti tą juokingą 257 eurų sumą. Mes prašome, kad tai būtų bent jau pusę metų po karantino, nes, pavyzdžiui, kirpykla pabuvo uždaryta keletą mėnesių, bet žmonės vistiek eina kirptis. Pas mus – kaip nuėmė, taip nuėmė. Aš šiemet galbūt vieną anglų grupę turėsiu. Tad mums, jei pamokės tuos kelis šimtus, tikrai nėra ta pakankama pagalba“, – sakė L. Daubaras.

Anot jo, Vyriausybei, premjerui ir Prezidentūrai taip pat pateiktas pasiūlymas dvejus metus riboti galimybes dirbti gidams iš užsienio.

„Prašome , kad būtų laikinai sustabdyta galimybė Lietuvoje dirbti užsienio gidams. Nes pagal Europos laisvą prekių ir paslaugų judėjimą, bet kuris lenkas, portugalas ar italas, pranešęs Lietuvos institucijoms, kad jis dirba šalyje gidu, jam privaloma išduoti leidimą gidauti Lietuvoje. Tai – tikrai neteisinga, tuo labai stipriai naudojasi lenkai, ypač gidaudami po Vilniaus kraštą, naudojasi latviai“, – teigė L. Daubaras.

Anot jo, valdžios institucijos į šiuos pasiūlymus kol kas reaguoja skeptiškai.

Gidų sąjungos vadovo teigimu, iš viso Lietuvoje išduota apie 4,5 tūkst. gidų pažymėjimų, tačiau tai nereiškia, kad jie visi dirba. L. Daubaro skaičiavimais, intensyviai dirbančiųjų gidų ir kelionių vadovų Lietuvoje gali būti per 600.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

klaipėdietė

Eikit grovių kast ir turėsit pajamas

manau

Tik nereikia žliumbti, gidai yra pats tamsiausia šešėlis ir korupcija. Nepatinka , tegu eina dirbti į statybas ar braškių skinti ūkiuose :)

Anonimas

jiems laikas i statybas plytu nesiot ir betono maisyt ,uztenka tinginiaut tinginiu panciai
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS