Devyni žingsniai, kaip gauti nedarbingumą ir išmoką vaiko priežiūrai | KaunoDiena.lt

DEVYNI ŽINGSNIAI, KAIP GAUTI NEDARBINGUMĄ IR IŠMOKĄ VAIKO PRIEŽIŪRAI

  • 1

Dėl koronaviruso grėsmės Lietuvoje stabdomas ugdymo procesas. Tai yra vienas iš ribojimų, kuriems šeštadienio vakarą pritarė Vyriausybė. Pateikiame svarbiausius žingsnius, ką reikėtų daryti tėvams, norintiems gauti nedarbingumą ir išmoką vaiko priežiūrai.

Nusprendus neleisti vaiko į mokyklą ar darželį, jaunesni nei 6 metų vaikai arba vaikai su negalia be objektyvios būtinybės neturėtų būti paliekami vieni, juos turėtų prižiūrėti arba suaugusieji, arba vyresni nei 14 metų paaugliai.

Štai svarbiausi žingsniai, kuriais reikėtų vadovautis, kai paskelbiamas infekcijos plitimą stabdantis režimas:

Pirmasis žingsnis. Vaiko tėvai, įtėviai, globėjai, budintys globotojai kreipiasi į šeimos gydytoją telefonu.

Antras žingsnis. Gydytojas išduoda el. nedarbingumo pažymėjimą. Nedarbingumo priežastis – „Epideminė situacija“, ligos kodas: TLK-10-Z20.8. Reikia nurodyti prižiūrimą vaiką.

Trečias žingsnis. Vienas iš tėvų, globėjų, kuriam išduotas nedarbingumo pažymėjimas, 14 kalendorinių dienų nevyksta į darbą.

Ketvirtas žingsnis. Jei niekada nesate prašę ligos išmokos, turite vieną kartą pateikti el. prašymą „Sodrai“ prisijungę prie http://gyventojai.sodra.lt.

Penktas žingsnis. Pasirinkite skiltį Prašymai/Susirgau arba Slaugau šeimos narį.

Šeštas žingsnis. Pasirinkite „Prašymas skirti ligos išmoką (įskaitant slaugą) (neterminuotas) GPS1“ ir jį užpildykite.

Septintas žingsnis. Paspauskite „Pateikti“.

Aštuntas žingsnis. Ligos išmoka prižiūrint vaiką sudaro 65,94 proc. nuo atlyginimo „ant popieriaus“. Išmoka prižiūrint vaiką skaičiuojama nuo pirmosios nedarbingumo dienos, tik už darbo dienas.

Devintas žingsnis. Išmoka išmokama į gavėjo sąskaitą ne vėliau kaip per 17 darbo dienų nuo visų reikalingų dokumentų gavimo.

Visi ribojimai

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus. Laikinai būtų paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą.

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. „Iki kovo 19 valandos 00:00 leidžiamas tranzitas per šalį į savo gyvenamąją vietą, be būtino sustojimo“, – šeštadienį Vyriausybės posėdyje sakė premjeras. „Pabrėžiame, kad prekių judėjimui apribojimai nėra taikomi“, – tikino premjeras. Anot jo, bus draudžiamas ir kruizinių laivų patekimas į Lietuvos teritoriją.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus. Teisingumo ministras Elvinas Jankevičius užsiminė, kad galėtų būti svarstomas ir prekių kainų reguliavimas. Premjeras teigė, kad esant būtinybei tokia teise turės galimybę pasinaudoti.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą. „Kartu bus draudžiama ir lošimo automatų, kazino veikla“, – sakė premjeras.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse. „Rekomenduojama Lietuvoje veikiančioms religinėms organizacijoms neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų“, – rekomendaciją tikintiems perdavė premjeras.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Misteris

Kaip tuos žingsnius atlikti jei net dasiskambinti neimanoma, padarytų galimybę internetu kažkaip užregistruoti.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS