Po skandalo Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje prabilo ir direktorė: praeityje saugumo neužtikrinau | KaunoDiena.lt

PO SKANDALO KAZLŲ RŪDOS PRADINĖJE MOKYKLOJE PRABILO IR DIREKTORĖ: PRAEITYJE SAUGUMO NEUŽTIKRINAU

Praėjusią savaitę Kazlų Rūdos pradinę mokyklą supurtė skandalas – pranešta apie galimą smurto atvejį prieš vaikus. Po šio incidento mokyklos direktorė Lina Laužaitienė nusprendė nedaugžodžiauti – detalių apie galimai smurtavusią darbuotoją atskleisti nesutiko nei tėvams, nei žurnalistams. O ir mintimis apie tai, kaip ateityje užtikrins vaikų saugumą, dalytis nepanoro.

„Skunde buvo pakankamai detaliai kalbama apie galimai nederamą elgesį prieš vaikus, nekultūringi išsireiškimai iš mokytojos ar mokytojų pusės, baudimai. Buvo rašoma, kad vaikai yra verčiami kažką daryti, jeigu nepaiso nurodymų – ar kampe stovėti, ar būti tualete. Buvo įvardinta nemažai teiginių, kurie neturėtų būti derantys su mokytojo kultūra. Tačiau nebuvo nurodytos konkrečios pavardės, tiesiog buvo įvardinta, kad tai vyksta mokykloje. Po pusdienio atėjo laiškas su vaizdo įrašu, kuris vėliau buvo paskleistas ir viešoje erdvėje. Skundas dėl situacijos mokykloje susijęs su šiais dviem epizodais“, – kiek anksčiau portalo žurnalistams situaciją komentavo Kazlų Rūdos savivaldybės meras.

Po kilusio skandalo, pirmadienį, Zoom“ aplinkoje vyko susitikimas su vaikų tėvais ir mokyklos administracija, buvo keliamas tėvams aktualus klausimas – ar vaikai gali jaustis saugūs ugdymo įstaigoje.

„Vakar turėjome viešą susirinkimą su tėvais, jame dalyvavo ir mokyklos vadovė. Iš viso dalyvavo apie 100 žmonių – didžioji dalis iš jų buvo tėvai, dalyvavo ir keli tarybos nariai, mokyklos darbuotojai. Pranešėme, kad kreipiamės į ją (direktorę, – aut. past.) su labai konkrečiais ir greitais prašymais, suderintais su Vaiko teisių apsaugos tarnyba. Taip pat susitikimo metu nuskambėjo ir dalykiškų pasiūlymų iš tėvų pusės, kad į šios krizės valdymą būtų įtraukta ir mokyklos taryba, kurios prieš tai nebuvo, kad būtų organizuojami susitikimai visų mokytojų su tėvais – ne tik darželio, bet ir pradinio ugdymo pakopoje. Buvo išsakytas poreikis, kad norima registruotis dėl psichologinės pagalbos. Mačiau, jog mokyklos tinklapyje pasirodė informacija kur ir kaip tokią pagalbą galima gauti. Tėvų indėlis vakar dienos susitikime buvo geras. Sutarėme, kad vėl komunikuosime po savaitės“, – situaciją komentavo Kazlų Rūdos meras.

Mantas Varaška. V. Skaraičio / Fotobanko nuotr.

Tėvų nerimas

Emocijų buvo, jos yra suprantamos. Be abejo, tėvams trūksta aktyvesnio bendravimo su mokykla, mokytojais.

Pasak M. Varaškos, susirinkimo metu sulaukta įvairių tėvų emocijų – labiausiai juos kamuoja nerimas dėl saugios vaikų ateities. „Emocijų buvo, jos yra suprantamos. Be abejo, tėvams trūksta aktyvesnio bendravimo su mokykla, mokytojais. Tą mes raginome padaryti, ypač toje grupėje, iš kurios buvo „išimtas“ mokytojas, kuris paliko darbą. Skatinome, kad naujas mokytojas susisiektų su grupės vaikais, tėvais, išgirstų jų problemas, rūpesčius ir kad kuo greičiau įsilietų į nuotolinį, o vėliau ir į kontaktinį ugdymą. Daugiausiai tėvų nerimo buvo dėl ateities: ar tikrai vaikai turės saugią ugdymosi aplinką“, – apie išgirstas tėvų emocijas kalbėjo pašnekovas.

Kazlų Rūdos mero žiniomis, po skandalo mokykloje psichologinės pagalbos prireikė ir tėvams, ir vaikams. „Visa bendruomenė yra susijaudinusi ir išgyvenanti taip, tarsi būtų jų vaikus palietęs (incidentas, – aut. past)“, – kalbėjo M. Varaška.

Daugiausiai tėvų nerimo buvo dėl ateities: ar tikrai vaikai turės saugią ugdymosi aplinką.

Kai su Kazlų Rūdos meru kalbėjome pirmadienį, dar prieš įvykstant susitikimui su tėvais, jis tuo metu teigė neturintis informacijos, ar galimai smurtavusi darbuotoja iš pareigų pasitraukė savo iniciatyva, ar buvo atleista. „Nežinome tikslaus Darbo kodekso straipsnio, nes, kaip ir minėjau, įstaigos vadovė kol kas šios informacijos mums nepateikė“, – pirmadienį kalbėjo M. Varaška.

Tačiau ir vėliau pirmadienį vykusiame susirinkime Kazlų Rūdos merui daugiau detalių apie darbuotojos atleidimą ar pasitraukimą iš pareigų sužinoti nepavyko – pradinės mokyklos direktorė atvirauti nepanoro.

„Darbuotoja darbą paliko tik kovo 9 dieną, po to, kai buvo viešai išplatinta pakankamai skandalinga informacija. Direktorė vakar nesutiko pasakyti, ar darbuotoja paliko pareigas savo noru, ar buvo atleista. Tėvai klausė, kaip ji buvo atleista, galbūt ji vėl gali darbintis švietimo įstaigoje? Direktorė tikslesnės informacijos suteikti nesutiko. Aš paminėjau, kad jeigu vyksta ikiteisminis tyrimas, tai bet kokiu atveju vien dėl jo žmogaus galimybės darbintis yra ribotos“, – teigė M. Varaška.

Portalo žurnalistams antradienį pavyko susisiekti su Kazlų Rūdos pradinės mokyklos direktore L. Laužaitiene – ji taip pat nesutiko detalizuoti, ar galimai smurtavusi darbuotoja pareigas paliko pati, ar buvo atleista. „Man atrodo, kad tegul teisėsauga visus dalykus sprendžia – iki smulkmenų. Negaliu atsakyti. Ne jums turbūt jau turėsiu aiškinti“, – tarstelėjo atvirauti nepanorusi mokyklos vadovė.

Daug nežinomųjų

L. Laužaitienė patvirtino, kad ikimokyklinukų grupę šiuo metu ugdo kita mokytoja. Tačiau kaip planuojama ateityje užtikrinti vaikų gerovę ir saugumą, mokyklos vadovė atsakyti negalėjo. „Man atrodo, kad aš praeityje saugumo neužtikrinau. Apie ateities saugumą dabar irgi nieko negaliu pasakyti. Kokių priemonių planuočiau imtis – nežinau. Nežinau, ką jums atsakyti“, – kalbėjo pašnekovė.

Pirmadienį vykusiame susirinkime, L. Laužaitienės teigimu, nebuvo aptarta, kokio veiksmų plano turėtų būti imtasi, norint užtikrinti vaikų saugumą. „Veiksmų plano nebuvome aptarę, buvo mero raštas, į kurį pasistengsiu atsakyti“, – nedaugžodžiavo Kazlų Rūdos pradinės mokyklos direktorė.

Paklausta, ar po kilusio skandalo neplanuoja savo noru trauktis iš pareigų, L. Laužaitienė buvo nekalbi. „Meras viešai parašė feisbuke, kad siūlo vadovei prisiimti moralinę atsakomybę ir trauktis iš pareigų. Rašto jokio negavau, nes vis tiek taryba mane turėtų atleisti. Nežinau, kaip čia pakryps tie reikalai“, – kalbėjo L. Laužaitienė.

Freepik.com nuotr.

Portalo žurnalistams Marijampolės apskrities vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Dovilė Burbaitė teigė, kad specialistai pranešimą apie galimą smurto atvejį ugdymo įstaigoje gavo iš vaikų tėvų. „Stengtasi kuo skubiau susitikti su tėveliais, pabendrauti dėl situacijos, išklausyti vaikus. Šiuo metu jau susitikta su didžiąja dalimi ikimokyklinio ugdymo grupę 2019-2020 metais lankiusiais ir šiemet lankančiais vaikais ir jų tėvais. Suteikta visa informacija apie nemokamos pagalbos galimybes Kazlų Rūdoje. Skyriaus duomenimis, kai kurie iš tėvų jau kreipėsi psichologinės pagalbos. Atsižvelgiant į tai, jog minėtos Kazlų Rūdos pradinės mokyklos steigėjas yra savivaldybė, vaiko teisių gynėjai pateikė Švietimo skyriui rekomendacijas dėl tolimesnių veiksmų bei pagalbos organizavimo vaikams, tėvams, pagal poreikį – pedagogams ir prevencijos priemonių“, – vardijo D. Burbaitė.

Dėl galimo smurto atvejo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. „Kovo 8 dieną policija gavo informaciją iš Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos specialistų apie galimus smurto atvejus Kazlų Rūdos pradinėje mokykloje. Pareigūnai iš karto ėmėsi atitinkamų veiksmų – pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymus sveikatos sutrikdymo“, – teigė Marijampolės apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėjas Renatas Siaurusaitis.

Už šį nusižengimą gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS