Draudimas rūkyti balkonuose: kaimynų rūkalų uostyti nebereikės? | KaunoDiena.lt

DRAUDIMAS RŪKYTI BALKONUOSE: KAIMYNŲ RŪKALŲ UOSTYTI NEBEREIKĖS?

Seimas vėl leidžiasi į svarstymus, kur leisti gyventojams rūkyti, o kur reikėtų uždrausti.

Pakeitimais siūloma išplėsti sąrašą vietų, kur būtų draudžiama rūkyti, tarp jų – ir daugiabučių balkonuose bei terasose, jeigu bent vienas namo gyventojas prieštarautų rūkymui.

Draudimas rūkyti balkonuose negaliotų, jeigu daugiabutyje neatsirastų rūkymams prieštaraujančių gyventojų. Analogiška tvarka galioja ir Latvijoje.

Seimas šeštadienį po pateikimo pritarė tokioms Tabako, tabako gaminių ir su jais susijusių gaminių kontrolės įstatymo pataisoms. Jų priėmimas numatytas vasario viduryje, per pratęstą Seimo rudens sesiją.

Teisė į privačią nuosavybę pažeidinėjama, kai savo bute be perstojo turiu kvėpuoti kaimyno rūkalais?

Konservatorius Arvydas Anušauskas apgailestavo, kad toks draudimas paskatins gyventojų tarpusavio susipriešinimą. 

Sveikatos reikalų komiteto narys Antanas Vinkus pranešė, kad, pagal kai kurias apklausas, rūkalius iš balkonų norėtų išguiti 52 proc. Lietuvos gyventojų.

Vienas pataisų autorių Socialinių reikalų ir darbo komiteto narys „valstietis“ Tomas Tomilinas tikino, kad ne visada ribojimai yra blogis, o kartais –  progreso įrankis.

„Teisė į privačią nuosavybę pažeidinėjama, kai savo bute be perstojo turiu kvėpuoti kaimyno rūkalais“, – teigė parlamentaras.

Anksčiau BNS jis sakė, kad žmonių informavimui apie pataisas, drausiančias rūkyti balkonuose, žadama numatyti atskirą finansavimą.

Pasak jo, bus numatyta galimybė elektroniniu būdu užpildyti prašymus dėl nerūkymo miestų ar rajonų savivaldybių interneto svetainėse. Gavę tokius prašymus namų administratoriai praneštų raštu visiems namo gyventojams, kad jų daugiabutyje nuo tam tikros datos įsigalioja draudimas rūkyti balkonuose.

T. Tomilino teigimu, Lietuvoje, skirtingai negu Latvijoje, reikalavimų nepaisysiančių rūkalių persekiojimu užsiimtų ne policija, o savivaldybės viešosios tvarkos pareigūnai.

Pataisomis taip pat siekiama įpareigoti įmones ar fizinius asmenis, atsakingus už pastato, kuriame būtų rūkoma, priežiūrą, užtikrinti, kad tabako dūmai iš prirūkytos patalpos nepatektų į kitas patalpas. 

Taip pat pataisomis rūkalius siūloma išguiti iš dengtų viešojo transporto stotelių ir paviljonų, vaikų žaidimo aikštelių bei vietų, kuriose teikiamos viešojo maitinimo paslaugos, aptarnaujant pirkėjus lauko sąlygomis (prie lauke esančių stalų, pavėsinėse, kituose lauko įrenginiuose).

Taip pat nebūtų galima rūkyti laisvalaikio praleidimo vietose lauke, kuriose vyktų sporto varžybos ar kiti renginiai. 

Šiuo metu Lietuvoje draudžiama rūkyti visose švietimo ir socialinėse įstaigose, darbo vietose, bendrose gyvenamosiose ir kitose bendro naudojimo patalpose, restoranuose, kavinėse, baruose, klubuose, interneto kavinėse, lošimo namuose, kitose laisvalaikio praleidimo įstaigose, išskyrus specialiai įrengtus cigarų ar pypkių klubus.

Taip pat draudžiama rūkyti automobilių salonuose, jei juose yra asmenų iki 18 metų ar nėščių moterų.

Seimas nuo 2014-ųjų metų kelis kartus yra svarstęs ir atmetęs siūlymus drausti rūkyti balkonuose, arčiau negu dešimt metrų aplink daugiabučius – pataisų priešininkai argumentuoja, kad draudimų nebūtų įmanoma įgyvendinti. 

Rašyti komentarą
Komentarai (37)

Lina

Turi buti uzdraustas rukymas balkonuose. Nes iki ko deejome kad rukantys turi daugiau teisiu nei nerukantis zmogus. Ka daryti tiems kurie serga astma ar dar kokia plauciu liga ir seip visiems nerukantiems. Kur teisybe???????

jurate

cia snekame apie balkonus ,o ka daryti 1 auksto gyventojams, kai kaimynai iseina ir ruko lauke , prie duru po stogeliu, dumai eina pro langus ir per laiptines duris, savo bute jiems gerai, o ka mums patarsit ?

Kazys

Po18 val gros muzika garsiai,atvažiuos tuoj poli cija ir nubaus o kaimynas nuodys visa para ir nieko.ldomu,kas daugiau kenkia žmogaus sveikatai?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS