A. Dulkys: Zarasų atvejis rodo, kad savivaldybėms sveikatos paslaugos – per sunki funkcija | KaunoDiena.lt

A. DULKYS: ZARASŲ ATVEJIS RODO, KAD SAVIVALDYBĖMS SVEIKATOS PASLAUGOS – PER SUNKI FUNKCIJA

Zarasų ligoninės atvejis, kai vienu metu iš darbo išėjo 12 medikų ir vadovas, gali rodyti, jog savivaldybėms sveikatos paslaugų teikimas yra per sunki funkcija ir reikia pradėti diskusijas apie tam tikras pertvarkas, sako sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys.

Anot jo, Zarasų istorija gali atspindėti ne vienos savivaldybės, o sistemines problemas.

„Tai, kas vyksta Zarasuose, man atrodo, labai svarbu suprasti, ar tai yra kažkoks sisteminis signalas – kiek mes tokių savivaldybių daugiau turime? (...) ar jau čia nėra signalas pradėti diskusijas apie būsimus pertvarkymus ateityje. Galbūt savivaldai tai yra per sunki funkcija – savarankiška pirminė priežiūra ir didžioji dalis antrinės“, – antradienį LRT radijui sakė A. Dulkys.

Jo teigimu, sveikatos paslaugų teikimo perėmimas iš savivaldybių nėra nauja idėja: „Tai nėra mano idėja, tai – ore tvyrantis klausimas, kurio dažnai sulaukiu parlamente iš kai kurių politikų, kurie turi ilgesnę politinę patirtį“.

Praėjusią savaitę pranešta, kad Zarasų ligoninėje iš darbo išėjus 12 medikų ir vadovui, laikinai sustabdyta trijų skyrių – Reanimacijos ir intensyviosios terapijos, Vidaus ligų ir Dienos chirurgijos – veikla.

Trejus metus ligoninei vadovavęs Remigijus Lamanauskas teigė, kad krizė kilo dėl Zarasų vadovų pradėtos reorganizacijos, nederintos su kolektyvu. Ligoninei laikinai vadovaujanti Zarasų vicemerė Olga Podolskienė dėl situacijos kaltino patį pareigas palikusį vadovą.

Ketvirtadienį ministras planuoja lankytis Zarasuose ir aiškintis situaciją.

„Teks, matyt, daug ką aiškintis ir vietoje (...) Vienu žodžiu – daug prieštaringos informacijos, tikiuosi, kad vietoje man pavyks pamatyti, koks yra savivaldybės tikrasis planas išeiti iš situacijos, jeigu reikės, tai gali tekti pabūti ir mediatoriumi“, – kalbėjo A. Dulkys.

Anot jo, nerimą kelia tai, kad dėl vidaus nesutarimų kyla grėsmė išnykti gydymo įstaigai. 

„Nerimą kelia tai, kad negi tiek daug priklauso nuo žmonių asmeninių santykių, negi tos organizacijos, kaip organizacijos, yra tokios silpnos, popierinės, paramstytos degtukais, kad užsiplieskus konfliktui gali tiesiog iš sveikatos sistemos žemėlapio išnykti gydymo įstaiga“, – sakė A. Dulkys.

Laikinoji Zarasų ligoninės vadovė O. Podolskienė teigė su darbą palikusiais medikais kalbėsianti dėl grįžimo į darbą ir vylėsi, kad situacija stabilizuosis rugpjūtį.

Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Romas

Atspėkit koks buvo lamanausko atlyginimas

Zigmas

O KOKS OLGOS ATLYGINIMAS?GIRDĖJAU APIE 5000€.

vardas

idomu ar visur pasaulyje kaip pas mus gydymo istaigoms vadovauja partiniai? Ko gero dar tik Rusijoje.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS