Alytaus meras apie užteršto vandens tyrimus: po galais, kuo tikėti? | KaunoDiena.lt

ALYTAUS MERAS APIE UŽTERŠTO VANDENS TYRIMUS: PO GALAIS, KUO TIKĖTI?

Ekspertai ir mokslininkai pirmadienį dar kartą ims po gaisro Alytuje užteršto vandens mėginius.

„Galima daryti prielaidą, kad didžiausia tarša susikaupusi vandenyje, kuris buvo naudotas gaisrui gesinti. Šio vandens mėginius tyrimui dar kartą ims ekspertų ir mokslininkų konsiliumas pirmadienį“, – BNS sakė aplinkos ministro atstovas Justas Jaskonis.

Pasak jo, penktadienį gauti tarpiniai keliolikos dirvožemio mėginių rezultatai, kuriais užfiksuota neženkli tarša, tačiau galutinis vertinimas žadamas kitą savaitę.

„Tarpiniais keliolikos paviršinio dirvožemio mėginių rezultatais, fiksuojama tik neženkli tarša. Galutiniai vertinimai bus kitos savaitės pradžioje, turint išsamius ir galutinius tyrimų rezultatus“, – teigė Kęstučio Mažeikos atstovas.

15 mėginių buvo imta Alytaus rajone esančioje Miklusėnų gyvenvietėje bei Alytaus miesto Panemunės ir Putinų mikrorajonuose.

Aplinkos ministerijos, jai pavaldžių įstaigų ir Kauno technologijos universiteto ekspertai, taip pat Alytaus miesto savivaldybės ir už nuotekų valymą mieste atsakingos įmonės „Dzūkijos vandenys“ atstovai penktadienį Alytuje rinkosi spręsti, kokiu būdu valyti gaisro metu susikaupusį užterštą vandenį.

Daugiausia užteršto vandens yra įmonės „Dzūkijos vandenys“ nuotekų valykloje – apie 30 tūkst. kubinių metrų.

Dar apie 10 tūkst. kubinių metrų susikaupė buvusiame lietaus rezervuare po gaisraviete ir apie 1 tūkst. kubinių metrų susikaupė gamyklos rūsiuose.

Gaisras Alytaus Pramonės rajone įsikūrusioje įmonėje „Ekologistika“ kilo spalio 16 dieną, ugniagesiai su ugnimi ir jos padariniais kovojo ilgiau nei savaitę.

Alytaus mero kritika

Alytaus miesto meras Nerijus Cesiulis savo feisbuko paskyroje negailėjo kritikos užterštą vandenį tiriantiems mokslininkams, aplinkosaugininkams, ir vandens valymo ekspertams

„Nei daug, nei mažai – mėnesis po gaisro. Atvažiavo per dvidešimt mokslininkų, aplinkosaugininkų, vandens valymo ekspertų. Čia ne varžybos, bet protingų galvų tikrai nebus per daug.

Atvažiavo protai ir visi turi daugiau klausimų nei atsakymų.

Būkim biedni, bet teisingi – laiko viską sudėlioti į lentynas buvo daugiau nei pakankamai. Galvojau, kad jau pažers konstruktyvių idėjų, kaip tą juodą užterštą vandenį išvalyti. Juk to ir susirinkom.

Pasirodo, mano naivumo šitas sunkus mėnuo neužmušė. Atvažiavo protai ir visi turi daugiau klausimų nei atsakymų. Vienų duomenys tokie, kad apskritai nėra ką daryti. Kitų duomenys tokie, kad daryti yra net labai ką.

Skirtingi žmonės iš skirtingų institucijų, skirtingai ėmė mėginius iš skirtingų vietų, skirtingu laiku, skirtingu būdu tyrė, tai ir rezultatai skiriasi. Tai, po galais, kuo tikėti?“, – piktinosi meras.

Pasak N. Cesiulio, vandens tyrimai užtruks dar 14 dienų.

„Sprendimas toks, kokio ir reikėjo tikėtis tokioje pekloje – laukiam dar 14 dienų. Iš naujo ims mėginius ir darys tyrimus keliose laboratorijose, kad gautume objektyvius rezultatus. O tik po gautų tyrimų bus galvojama, ką su tuo vandeniu daryti.

Dievaži, teisybė turi būti. Bet to vandens kvapas net gerklę graužia. Jei jis nepavojingas ir ten nieko tokio nėra, visiems, kurie taip mano, siūlau juo numalšinti troškulį. Skanaus“, – siūlė meras.

Rašyti komentarą
Komentarai (9)

...

O už rezultatus ar sumokėjai? - ana pusė, panašu, tam pinigėlių nepagailėjo... :/

nepamirškite vieno

Visi šie bent kaip mėginius ėmę pareigūnai už tai gaus visai sočias pensijas. Maža to, ateityje jų pensijos vis didės mūsų sąskaita. Tai bus aiškinama siekiu padaryti viešąjį sektorių patrauklesniu. Už visus šituos beprasmiškų "tarpinių" mėginių tyrimus taipogi sumokėsime mes visi.

kodėl tokiam gaisrui gesinti buvo naudotas vanduo?

kodėl tokiam gaisrui gesinti buvo naudotas VANDUO? ar savivaldybėj nėr etatininko ar VISO SKYRIAUS algų gavėjų, išmanančių ir atsakingų už aplinkos saugos priežiūrą?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS