ES neapskaičiavo savo pažadų: amunicijos karą laimi Rusija? | KaunoDiena.lt

ES NEAPSKAIČIAVO SAVO PAŽADŲ: AMUNICIJOS KARĄ LAIMI RUSIJA?

  • 0

Šiuo metu šalys bendrai iš gamintojų užsakinėja sviedinius Ukrainai, tačiau abejojama, ar įmonės sugebės laiku juos pagaminti, praneša LNK.

Plačiau papasakojo atsargos pulkininkas Vaidotas Malinionis.

– Ar nustebino Vokietijos gynybos ministro Boriso Pistoriaus pareiškimas, kad pažadai – nerealūs?

– Nustebino nelabai maloniai. B. Pistorius nurodė tam tikras priežastis. Kadangi nespėjama gaminti, kadangi ES narės atidavė dalį savo atsargų Ukrainai, reikia atstatyti sandėlius ir jų turinį. Taip pat tam tikra žinutė atėjo ir iš eurokomisaro, kuris atsakingas už vidinę rinką Europoje. Ponas Thierry Bretonas pasakė, kad gynybos pramonės apimtys ES valstybėse padidintos apie 15 proc. Jis patikino, kad nebus jokios problemos pasiekti tą šaudmenų milijoną, ką Europos Sąjunga yra prižadėjusi. Dabar esmė, kad ES šalys narės turi pateikti užsakymus gynybos pramonės kompanijoms.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

– Daug šalių gamina tą Europos standartų amuniciją. Apie kurias šalis mes kalbame?

– Gaminančių valstybių yra mažiau, bet užsakymus padaryti gali nebūtinai gaminančios valstybės. T. Bretonas pasakė, kad pajėgumai yra padidinti ir dabar tereikia, kad narės pateiktų užsakymus. Supratau, kad tų užsakymų nėra pateikiama pakankamai.

– Dalį tų sviedinių Europos Sąjunga vis dar eksportuoja kitiems, užuot teikusi prioritetą Ukrainai. Ar teisingai suprantamas šis aspektas?

– Gamintojai turi ilgalaikius įsipareigojimus kitoms šalims. Jie turi vykdyti tuos įsipareigojimus. Jei dabar Ukraina yra prioritetas, tai faktiškai tų valstybių gamintojų Vyriausybės turėtų spręsti šį klausimą su tomis šalimis, į kurias ta produkcija keliauja. Vyriausybės turėtų susitarti, kad būtų galima atidėti tą tiekimą. Tam reikia Vyriausybių pastangų.

– Dabar yra 300 tūkst. sviedinių pristatyta iš ES valstybių. Tai maždaug trečdalis to, ką ES pažadėjo. Ką reiškia šių sviedinių nepristatymas Ukrainai?

– Yra paskaičiuota, kad Ukrainoje per savaitę išaunama apie 40 tūkst. sviedinių. Tai dideli kiekiai. Aišku, Ukraina gauna paramą ne vien iš ES. Ji gauna ir iš JAV. Europos Sąjunga pastato Ukrainą į riziką, kad jie reikiamu metu negalės sugeneruoti reikalingos ugnies galios.

– Ar Rusija laimi šį amunicijos karą? Girdėjome ir kiek anksčiau, kad buvo susitarimas ir su Šiaurės Korėja. Panašu, kad jie gauna amunicijos ir iš Irano, ir iš Kinijos.

– Dar kol kas tikrai negaliu pasakyti, nes mūšio zonoje to nesimato. Jei rusai turėtų amunicijos persvarą, tai jie galėtų pademonstruoti didesnių taktinių laimėjimų. Žinome, kad Šiaurės Korėja tiekia apie kelis šimtus konteinerių su amunicija. Karas – valios ir logistikos išbandymas. Ta pusė, kuri užtikrins logistiką, turi geresnius šansus konfliktą nulemti savo naudai. Šiuo metu negaliu sakyti, kad Rusija turi kažkokį privalumą. Ir rusai susiduria su amunicijos trūkumu. Neveltui jie kreipėsi į Šiaurės Korėją, Iraną. Jie ieško kitų galimybių apsirūpinti. Abi pusės susiduria su tomis problemomis.

Gairės: karas Ukrainoje, ES, šaudmenys, amunicija
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS