Etiketo specialistas: dovanojant čekio palikimas yra būtinas | KaunoDiena.lt

ETIKETO SPECIALISTAS: DOVANOJANT ČEKIO PALIKIMAS YRA BŪTINAS

  • 1

Gruodis – ne tik dovanojimo, bet ir dovanų grąžinimo metas. Norintieji grąžinti gautas dovanas privalo pateikti dovanos pirkimo čekį, praneša LNK.

Nepatikusias dovanas grąžina

Per šventes gautos dovanos ne visada tinka ir patinka. Anot prekybininkų, tarpušvenčiu suintensyvėja dovanų grąžinimas ir keitimas, palyginus su kitu metų laiku.

„Tai dažniausiai būna kažkokie aksesuarai – netiko spalva, dydis ar kažkas. Žmogus grįžta, nori pasikeisti į kažką geresnio“, – sakė „Topo centro“ atstovas Žilvinas Kulvinskis.

Prekybininkai pastebi, kad žmonės dovanas perka vis atsakingiau – kasmet nepatenkintų dovanomis žmonių vis mažiau.

„Matome tendenciją, kad mažėja. Vartotojai išmoko pirkti internetu, daugiau pasiskaito aprašymus, pasidomi apie prekes ir priima tą sprendimą jau pasidomėję apie prekę. Tų grąžinimų, automatiškai, mažėja“, – teigė „Varlė.lt“ serviso vadovas Andrius Visockis.

Dovana – su čekiu?

Valstybinė vartotojų teisių apsaugos tarnyba skaičiuoja, kad ir skundų dėl grąžinamų prekių gruodį sulaukė daugiau.

„Yra gaunama daug kalėdinių dovanų ir, deja, ne visiems pirkėjams patinka tos gautos dovanos, tad jas siekiama grąžinti. Tiesiog, patarimas yra toks, kad jeigu jau norite tą dovaną grąžinti, taip pat reikėtų pateikti ir įsigijimo dokumentą“, – aiškino VVTAT vartojimo prekių skyriaus patarėja Toma Žiurkutė.

Yra gaunama daug kalėdinių dovanų ir, deja, ne visiems pirkėjams patinka tos gautos dovanos.

Tačiau vyrauja nuomonė, kad prie dovanos pridėti čekį – nepriimtina. Etiketo specialistai sakė, kad tai – atgyvenusi nuostata.

„Metas užmiršti tą sovietinių laikų nesusipratimą, kuris buvo traktuojamas net kaip etiketo norma, bet tai yra tik to laikmečio, tos visuomenės etiketo norma. Dovanojant čekio palikimas yra būtinas, – teigė protokolo ir etiketo specialistas Arminas Lydeka.

Bet jei čekis prie dovanos nėra pridėtas, jo vėliau prašyti prieštarauja etiketo taisyklėms.

„Dovanojo su čekiu – džiaugiamės ir priimame tokią dovaną, dovanojo be čekio – džiaugiamės, priimame tokią dovaną. Apdovanotasis neturi tokių galimybių kažkaip keisti, prašyti, nebent jau, akivaizdu, pakankamai artimas žmogus, ar daiktas, nupirktas naujai, bet yra su broku“, – aiškino A. Lydeka.

Grąžinti galima ne viską

Kad negalima grąžinti apatinių drabužių, žino daugelis, tačiau kad negalima grąžinti knygų, žino ne visi.

„Sąrašas negrąžintinų prekių per keturiolikos dienų laikotarpį yra įtvirtintas mažmeninės prekybos taisyklėse. Tai yra tikrai gana ilgas sąrašas. Tai yra tokios prekės kaip elektronikos prekės, knygos, kosmetika, bižuterija, kūdikių drabužėliai“, – sakė T. Žiurkutė.

Ž. Gedvilos / BNS nuotr.

Tiesa, jei perkate internetu, o ne fizinėje parduotuvėje, grąžintinų prekių taisyklės keičiasi.

„Vartotojas turi didesnę galimybę grąžinti prekes, nes visos tos prekės, kurias dabar įvardijau, kaip kūdikėlių drabužiai ar apatinis trikotažas, internetu įsigijus, jos gali būti grąžinamos, kadangi vartotojas, įsigijęs prekę, jos negali pamatyti, įvertinti“, – tikino T. Žiurkutė.

O, štai, dovanų kuponai dažnai yra išvis nepanaudojami. Skaičiuojama, kad amerikiečiai neišnaudoja pusės tokių kuponų. Jungtinėje Karalystėje nepanaudotiems dovanų kuponams iššvaistoma 300 mln. svarų sterlingų. Lietuvoje vyrauja panašios tendencijos – neišnaudojama apie pusė dovanų kuponų.

GALERIJA

  • Etiketo specialistas: dovanojant čekio palikimas yra būtinas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Lietuvos ŽMONĖS m a t o ,

koks tuščiaviduris Lydeka a t s t o v a u j a vagių liberalų gretas SEIME-- juk tokio mentaliteto asmenybės nemanau , kad nereikalingos SEIME , senai matome kokias "reikalingas" problemas jis sprendžia;- netikėjau , kad SEIME gali būti p a š a l p i n i ų seimo narių.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS