Europarlamentarų darbotvarkėje – Rusijos vykdomas Lietuvos teisėjų persekiojimas | KaunoDiena.lt

EUROPARLAMENTARŲ DARBOTVARKĖJE – RUSIJOS VYKDOMAS LIETUVOS TEISĖJŲ PERSEKIOJIMAS

Europos Parlamento nariai ketina aptarti, kaip reaguoti į Rusijos vykdomą Sausio 13-osios bylos teisėjų persekiojimą. Šis klausimas atsidūrė Piliečių laisvių, teisingumo ir vidaus reikalų (LIBE) komiteto darbotvarkėje.

„LIBE koordinatorių posėdyje pritarta į darbotvarkę įtraukti persekiojamų Sausio 13-osios teisėjų ir tyrėjų klausimą“, – BNS pranešė europarlamentarė Rasa Juknevičienė. Ji yra komiteto pakaitinė narė.

Pasak R. Juknevičienės, svarstoma galimybė, kad LIBE komitetas šiuo klausimu surengtų bendrą posėdį su Užsienio reikalų (AFET) komitetu. Tiksli data dar nepaskirta, bet posėdis gali įvykti vasarį, jame turėtų dalyvauti Lietuvos institucijų, Europos policijos biuro Europolo atstovai, svarstoma kviesti Interpolo atstovus, sakė R. Juknevičienė.

Rusijos teisėsauga pernai gruodį paskelbė, kad Sausio 13-osios byloje nuosprendį paskelbusiems Vilniaus apygardos teismo teisėjams už akių pateikė kaltinimus dėl neva žinomai neteisėto nuosprendžio priėmimo.

Vilniaus apygardos teismas 2019 metų kovą daugiau kaip 60 buvusių sovietų pareigūnų, karininkų pripažino kaltais dėl nusikaltimų žmoniškumui ir karo nusikaltimų už jų vaidmenį per sovietų agresiją 1991 metų sausį. Dauguma iš jų buvo nuteisti už akių.

Lietuvos politikai pastaraisiais mėnesiais įvairiais lygiais kreipėsi paramos į ES ir NATO partnerius, siekiant apsaugoti teisėjus nuo persekiojimo.

1991 metų sausio 13-osios naktį Sovietų Sąjungos kariniams daliniams atakuojant Vilniaus televizijos bokštą bei Radijo ir televizijos komiteto pastatą žuvo 14 žmonių, šimtai buvo sužeisti.

Rašyti komentarą
Komentarai (10)

Interpolui

Pakarti vagį Putiną už rusų opozicionierių daužymą.

Anonimas

Kokie jie teisejai? Tai kriminaliniai recidyvistai ir ju vieta prie parasos zinoje.

nusikalteliai turi but

persekiojami -nesvarbu kokias pareigas jie uzima... net ir tie kurie turi uztarejus Briusely ir vasingtone...
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS