G. Nausėda tikisi sąžiningo Europos gaivinimo fondo skirstymo | KaunoDiena.lt

G. NAUSĖDA TIKISI SĄŽININGO EUROPOS GAIVINIMO FONDO SKIRSTYMO

  • 1

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia, kad vienas didžiausių Baltijos šalių lūkesčių, kalbant apie naują ilgametę finansinę ES perspektyvą, yra Sanglaudos politikos krypties finansavimo didinimas. Jis taip pat ragina užtikrinti sąžiningą ir objektyvų siūlomo Europos gaivinimo fondo skirstymą.

Lietuvos prezidentas ketvirtadienį telefonu su Airijos premjeru Michealu Martinu (Mikalu Martinu) aptarė ES biudžeto derybas ir koronaviruso epidemijos padarinių šalinimo strategijas, pranešė Prezidentūra.

„ES turi laikytis prisiimtų įsipareigojimų suvienodinti tiesiogines išmokas Baltijos šalių ūkininkams, kad šios pasiektų pilną konvergenciją iki 2027 metų, bei užtikrinti tinkamą finansavimą Ignalinos AE bei Kaliningrado tranzito schemos įgyvendinimui“, – pranešime cituojamas G. Nausėda.

Pokalbio metu aptarta ES darbotvarkė ir artėjanti Europos Vadovų Tarybos darbo sesija liepos 17-18 dienomis.

Prezidentas akcentavo, kad būsimasis ES finansinis ciklas turėtų suteikti daug galimybių šalims spręsti pandemijos sukeltą ekonominę ir socialinę krizę bei vystyti ilgametės plėtros strategiją. Pasak G. Nausėdos, dabar ypač svarbu išlaikyti ES šalių narių solidarumą, siekiant efektyvių derybų bei kaip įmanoma greitesnio sutarimo.

ES turi laikytis prisiimtų įsipareigojimų suvienodinti tiesiogines išmokas Baltijos šalių ūkininkams, kad šios pasiektų pilną konvergenciją iki 2027 metų.

Europos Komisijai (EK) siūlant sukurti naują 750 mlrd. eurų ekonomikos gaivinimo priemonę, iš kurios Lietuva gali tikėtis 6,3 mlrd. eurų, Lietuva, pasak prezidento, laikosi nuostatos, kad instrumento paskirstymo kriterijai turi būti sąžiningi, objektyvūs. Prezidentas mano, jog Europos gaivinimo fondu privalo turėti galimybę pasinaudoti visos šalys narės.

Pokalbyje su Airijos Vyriausybės vadovu dėmesio skirta Eurogrupės darbotvarkei ir strateginiams prioritetams aptarti. Aptariant ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimo klausimus, prezidentas išreiškė lūkestį, kad bus atnaujintos diskusijos dėl ES bankų sąjungos užbaigimo, Europos stabilumo mechanizmo reformos, biudžetinio instrumento, skirto konkurencingumui ir konvergencijai euro zonoje. 

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

Svajoklis

tikisi,bet nenori pakontroliuoti ,kad neplautu pinigi valdantieji. Nereikia prezidento lietuviams ,kuris puikuojasi,dejuoja ,tikisi,svajoja, ir dziaugiasi savo gerbuviu!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS