Ginklų reikia ne tik Ukrainai, bet ir Lietuvos pasieniečiams: valstybės prašo 20 mln. eurų | KaunoDiena.lt

GINKLŲ REIKIA NE TIK UKRAINAI, BET IR LIETUVOS PASIENIEČIAMS: VALSTYBĖS PRAŠO 20 MLN. EURŲ

  • 30

Ginklų reikia ne tik Ukrainai – jų reikia ir Lietuvos pasieniečiams. Pasieniečiai skaičiuoja, kad modernios ginkluotės įsigijimui reikia apie 20 mln. eurų, praneša LNK.

Pasak pasieniečių vado Rustamo Liubajevo, 20 mln. eurų nėra labai daug, atsižvelgiant į  finansavimą, kuris skiriamas NATO valstybėse šalies gynybai.

„Tačiau norėčiau patikslinti – mes kalbame ne tik apie šiuolaikinių ginklų įsigijimą, mūsų pareigūnų aprūpinimą, bet ir apsaugos priemones – šalmus, liemenes. Mes, matyt, ilgai vertinsime šio karo patirtį, mokydamiesi iš klaidų ir iš tų veiksmų, kurie šiuo metu atliekami Ukrainoje, bet jau dabar matome, kad būtent apsaugos priemonių labiausiai trūksta – ir Ukrainos kariuomenei, ir Sienos apsaugos tarnybos pareigūnams, kurie ne tik užtikrina savo sienų apsaugą, bet ir aktyviai dalyvauja kare“, – sakė jis.

R. Liubajevas paaiškino, kodėl Lietuvos pasieniečiams ginklų reikia būtent dabar.

„Apie poreikį persiginkluoti, apie poreikį skirti papildomą finansavimą mūsų gynybinei funkcijai mes kalbame jau seniai. Jau galima teigti, kad per pastaruosius dvejus trejus metus buvo nemažai padaryta, skiriamas papildomas finansavimas, tačiau mes matome, kad yra poreikis tuos veiksmus paspartinti, toliau stiprinti mūsų gebėjimus dalyvauti šalies gynyboje, taip pat skirti papildomą dėmesį mūsų pareigūnų rengimui dalyvauti šalies gynyboje, derinti veiksmus su Lietuvos kariuomene, su kitomis institucijomis“, – kalbėjo pasieniečių vadas.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

Biudžete jau buvo skirta 3,5 mln. eurų pasieniečiams. R. Liubajevas atskleidė, ką už juos pavyko įsigyti.

Nemažai ginklų šiuo metu keliauja į Ukrainą, ir VSAT dalį savo ginklų perdavė savo kolegoms ir broliams ukrainiečiams.

„Tie pinigai, kurie jau buvo skirti iš mūsų nacionalinio biudžeto, buvo nukreipti būtent ginklų įsigijimui, tačiau dėl situacijos rinkoje šiuo metu labi sudėtinga per labai trumpą laikotarpį gauti ginklų. Mes aktyviai dirbame kartu su Lietuvos kariuomene, nes ginklų įsigijimas vykdomas per ją. Priminsiu, kad mes planuojame, jog už tuos 3,5 mln. eurų bus įsigyta apie 1700 vnt. automatinių ginklų. Pernai Lietuvos kariuomenė perdavė dar 200 vnt., bet dar išlieka papildomas poreikis aprūpinti visus Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) pareigūnus ginklais“, – šnekėjo pasieniečių vadas.

„Automatiniai ginklai yra naudojami vykdant šalies gynybą. Kiekvieną dieną atliekant valstybės sienos apsaugą mes naudojame policinius ginklus, t. y. pistoletus, kitas priemones. Būtent šiomis priemonėmis mes esame visiškai aprūpinti NATO standartą atitinkančiais ginklais“, – tikino R. Liubajevas.

Esą net jei ir pasieniečiai gautų 20 mln. eurų, ginklų greitai gauti būtų sunku.

„Labai būtų sudėtinga įgyvendinti tokį ambicingą projektą per šiuos metus. Mes apie tai ir kalbame. Mes išreiškiame bendrą poreikį, kad galėtume užtikrinti ne tik sienos apsaugą, bet ir savo gynybinę funkciją. Suprantama, kad tie pinigai turi būti skiriami per tam tikrą laikotarpį, priklausomai nuo situacijos rinkoje. Nemažai ginklų šiuo metu keliauja į Ukrainą, ir VSAT dalį savo ginklų perdavė savo kolegoms ir broliams ukrainiečiams. Tikėtina, kad tai bus ilgalaikis projektas, tačiau mes norėjome atkreipti dėmesį, kad tas poreikis yra. Neturime pamiršti ir apie VSAT pareigūnų aprūpinimą“, – tikino pasieniečių vadas.

„Man atrodo, kad Lietuvoje yra suprantamas poreikis toliau stiprinti Lietuvos gebėjimus – kalbu ne tik apie VSAT gebėjimus, bet ir apskritai apie Lietuvą, Lietuvos institucijas. Yra pritarimas. Taip pat mes matome tokį teigiamą dalyką, kad tas finansavimas bus skirtas ir mes galėsime pilnai integruotis į mūsų gynybinę sistemą“, – kalbėjo  R. Liubajevas.

Rašyti komentarą
Komentarai (30)

Neber kantrybes

Kada “sovietinis istorikas” prades Lietuva aprupinti rimta ginkluote, kuri naikins orkus kaip siuksles?! Kiek gi galima malti liezuviu???!

taip

gintis visi privalo tik jei kas puola siuo atveju mus nepuola tai patys neprovokuokim kad pultu o ta jau incijavo /rustaina' su visa socberg hebra libpridurku ...'''

o

reikia ne ginklu karo o taikos normalaus bendravimo ir tie kurie 1 kitu rankomis daro nieksybes nuo ju ir zus ===
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS