Profesorius: ginkluotas karas pradedamas prieš tai išplovus smegenis propagandiniu karu | KaunoDiena.lt

PROFESORIUS: GINKLUOTAS KARAS PRADEDAMAS PRIEŠ TAI IŠPLOVUS SMEGENIS PROPAGANDINIU KARU

  • 0

Vladimirui Putinui užpuolus Ukrainą pasitvirtino, kas Lietuvoje kalbama dešimtmečius, praneša LNK.

1990-ųjų kovo 11-ąją Lietuva pirmoji išstojo iš Sovietų Sąjungos. Po pusantrų metų tą patį padarė ir nepriklausoma tapo Ukraina. Rusijos Federacija oficialiai pripažino Lietuvos, Ukrainos ir kitų anksčiau okupuotų šalių nepriklausomybę, pasirašė sutartis. 

Dabar Ukrainą užpuolęs V. Putinas savo agresiją teisina tuo, neva Ukraina nėra savarankiška valstybė. Neva Ukrainos teritorija istoriškai susiformavo Rusijos sąskaita. Bet taip Rusijoje kalbama dešimtmečius. Ir ne tik apie Ukrainą. Propaganda į rusų galvas kala abejones ir dėl Lietuvos sienų. 

„Lietuva neva įstojo į Sovietų Sąjungą 1940 metais ir kaip jai Sovietų Sąjunga už bendradarbiavimą grąžino pirma Vilniaus kraštą, o po Antrojo pasaulinio karo – ir Klaipėdos kraštą. Pastoviai grasinama, kad ji galėtų peržiūrėti šitas „dovanas“, – sako Gintautas Mažeikis, Vytauto Didžiojo universiteto profesorius.

Istorikas Darius Juodis pastebi, kad tokia rusų propaganda – dar nuo Antrojo pasaulinio karo.

Anot istoriko, pagrindinis Kremliaus propagandos principas – apversti tikrovę aukštyn kojomis. Savo nusikaltimus primesti kitiems – neva agresyvi ne Rusija, o NATO. Ir taip veikiama nuo sovietmečio. 

Lietuvoje tai matoma senokai, pavyzdžiui, dėl Sausio 13-osios.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Esminis terminas tiek sovietų, tiek dabar ir V. Putino propagandoje – fašizmas. Rusus jis labai audrina. Rusijoje fašizmas siejamas tik su Hitleriu. Bet ir fašizmą Kremlius apvertė aukštyn kojomis. 

Fašizmu laikoma santvarka, kai iškeliami vienos tautos interesai, kur neribota vienos partijos ar vieno asmens valdžia, represijos. Būtent tokį fašizmą atitinka paties V. Putino valdoma Rusija. Netgi Ukrainą V. Putinas užpuolė paryčiais kaip ir Hitleris Lenkiją.

Bet fašistais ir naciais V. Putinas vadina kaimynines valstybes, pasukusias sėkmingesniu demokratiniu keliu. Jau daugiau nei dešimtmetį oficialiose Rusijos vyriausybės ataskaitose kalbama, kad tiek Lietuvos partizanai sovietmečiu, tiek dabartiniai lietuviai yra fašistai ir naciai. Tai taikoma Baltijos šalims ir Lenkijai.

„Net jeigu jie sodina politinius kalinius be teismo ar tiesiog kankina, žudo, vis tiek fašistais gali būti tiktai Baltijos šalių gyventojai arba ukrainiečiai“, – komentuoja G. Mažeikis.

Fašizmo interpretacijos pastaruoju metu skamba ir Lietuvoje. 

„Šiuolaikinė Rusija prieš rengdama hibridines atakas siekia sukelti ir būtinai sukelia visuomeninius neramumus“, – teigia G. Mažeikis.

Kai Rusija užpuolė Ukrainą, Baltijos šalys siekė didesnio NATO pajėgų buvimo. Rusų propaganda seniai kalba ir apie tai, kad NATO dabar yra Lietuvos okupantai.

Esminis skirtumas – prieš Lietuvą okupavusių sovietų kariuomenę lietuviai kovojo. NATO karių buvimui Lietuvoje gruodį pritarė net 9 iš 10 lietuvių. 9 iš 10 lietuvių taip pat palaiko Lietuvos narystę NATO. 

Gairės: karas Ukrainoje, Rusija, propaganda, Baltijos šalys, NATO, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS