Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai | KaunoDiena.lt

GREITŲJŲ ANTIGENŲ TESTŲ KONKURSE VARŽOSI 43 TIEKĖJAI

Greitųjų antigenų testų konkurse varžosi 43 tiekėjai, penktadienį pranešė Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija (NVSPL).

Pasak laboratorijos, atplėšus vokus, toliau bus  nagrinėjamas jų atitikimas techninėms specifikacijoms, kvalifikaciniams ir kitiems reikalavimams. Pasibaigus šiam procesui bus skelbiama detalesnė informacija.

Pirkimu bus sudaromos trys sutartys dėl šių testavimo priemonių įsigijimo, iš viso ketinama įsigyti 300 tūkst. vienetų greitųjų antigenų testų.

„Šie testai – moderni ir greita diagnostinė priemonė, siekiant nustatyti ar žmogus nėra užsikrėtęs koronavirusu. Pavyzdžiui, Vokietijoje greitieji antigenų testai jau yra naudojami ir pasiteisino kaip veiksminga priemonė kovoje su šiuo klastingu virusu. Nuo šiol jie bus naudojami ir Lietuvoje, pagal ekspertų pateiktas rekomendacijas“, – sako NVSPL vadovas Danas Bakša.

Tai – jau antrasis pirkimas, pirmąkart konkursas gruodžio 23-iąją buvo nutrauktas dėl tiekėjų pretenzijų nusprendus patikslinti techninę pirkimo specifikaciją. NVSPL tuomet skelbė, jog greitųjų antigenų testų specifikacijas nurodė remiantis tuo metu pateiktomis ekspertų rekomendacijoms. Tuo tarpu potencialūs tiekėjai pateikė pretenzijas ir paklausimus dėl šių reikalavimų nesutapimo su po konkurso paskelbimo ministro įsakymu įtvirtintomis nuostatoms dėl testo jautrumo, specifiškumo ir kitų rodiklių. Centrinė perkančioji organizacija savo ruožtu buvo nurodžiusi, jog pirkimo sąlygos galėjo riboti konkurenciją.

Vykdant antrąjį pirkimą, NVSPL vadovo teigimu, buvo siekiama mažinti apskundimo ir priemonių pristatymo atitolinimo rizikas, todėl pirkimas buvo išskaidytas į tris lygias dalis, taikant identiškas sąlygas.

„Jei kuris nors tiekėjas nuspręstų skųsti rezultatus, būtų naudojami greitieji antigenų testai, įsigyti kitoje pirkimo dalyje“, – nurodo laboratorija.

NVSPL teigimu, šie testai maždaug per pusvalandį parodo šiuo metu esančią aktyvią koronaviruso infekciją, tad svarbūs, kai reikalingas greitas atsakymas, ar žmogus neserga koronavirusu. Laboratorijos teigimu, šie testai ypač naudingi esant viruso protrūkiams ir židiniams, kai vienu metu reikia ištirti didelius kiekius ėminių, o tirti juos įprastu PGR tyrimo būdu nėra nei laiko, nei pajėgumų.

Greitieji antigenų testai gali būti atliekami ir simptomų turintiems žmonėms ne vėliau kaip per 5 paras nuo simptomų pradžios, o ne vėliau kaip per 7 paras po turėto sąlyčio – ir žmonėms, kurie turėjo sąlytį su sergančiu ar su galimai sergančiu.

Greitiesiems antigenų testams, kaip ir molekuliniams (PGR) tyrimams, naudojamas ėminys iš nosiaryklės.

Toks testavimo būdas yra pigesnis, leidžia greičiau ištirti žmones, o tyrimams atlikti nereikia ypač kvalifikuoto personalo.

 

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS