Grybautojai laukia lietaus

Grybautojai laukia lietaus

2004-08-06 09:00

Vasara

Grybautojai laukia lietaus

Prasidėjęs grybų sezonas jau geltonuoja voveraitėmis. Kitų grybų kol kas mažai. Tačiau ir voveraičių užtenka tam, kad jas pardavęs per mėnesį uždirbtum kelis šimtus litų.

Pensijos nepakanka

Irenai Zaleckienei miškas yra maistas ir vaistas. „Begrybaudama prisikvėpuoju gryno oro, privalgau žemuogių ir mėlynių - „prikraunu“ save vitaminų. Ir pajudu“, - šypsojosi žvaliai atrodanti 67 metų moteris. Pensininkė neslėpė, kad parduoti voveraites ją verčia ir nelengvas gyvenimas. Šią sausą negrybingą vasarą ji per mėnesį uždirba iki 300 litų. Ankstesniais metais, kai gamta nepašykštėdavo lietaus ir grybai veržte verždavosi iš po samanų, pensininkė uždirbdavusi dvigubai daugiau.

Parduoda grybus

„Man grybavimas - malonus ir pelningas pasivaikščiojimas po mišką, tačiau daug kam - vienintelis pragyvenimo šaltinis. Apie 5 valandą ryto prie miško išlipa visas autobusas žmonių“, - prisiminė I.Zaleckienė. Pasak jos, esant palankiam orui, vienas žmogus gali pririnkti po 5-6 ar net daugiau kilogramų grybų.

Birželį už moters surinktų voveraičių kilogramą supirkimo punktuose mokėjo po 10 litų. Turguje tiek pat buvo galima gauti už litrą. Šį mėnesį voveraičių kilogramą punktuose superka už 4-4,5, o turguose litrą galima parduoti už 3-3,50 lito. „Turguje grybus parduoti labiau apsimoka, bet laiko daugiau sugaišti“, - sakė I.Zaleckienė.

Užsidirbo džinsus

Grybaudamas uždirba ir jaunas, ir senas. Po vieną ir šeimomis. Bedarbiai ir benamiai. Miške pamatysi daug vaikų. Vienas trylikametis pasakojo, kad jau užsidirbo sportbačius ir džinsus.

Visi jie kasryt pasklinda po aplink Šilutę, Jurbarką žaliuojančius miškus. Ten gausu voveraičių. Apie Gargždus, Palangą auga drėgnesni miškai. Įprasta, kad žmonės į juos traukia baravykų ir raudonviršių. Tik kad jų šiemet - kol kas vienetai. Vakar Klaipėdos turguje geltonavo voveraičių kupetos, tačiau tik vienintelė moteris siūlė pirkti raudonviršių. Krūvelė - 5 litai.

Iš grybų - kotletai

„Giruliuose mažai voveraičių, ne tas miškas“, - apgailestavo klaipėdietė Danutė. Prisiekusi grybautoja čia kasmet ieško lepšių ir baravykų, o prie Juodkrantės - kazlėkų ir šilbaravykių. „Laukiu rugpjūčio pabaigos. Jei bus lietaus, prasidės didysis grybavimo sezonas“, - svajojo moteris. Ji grybų neparduoda. Nuvirinusi sumala, deda į cepelinų, blynų ar mėsos suktinukų vidų. Naudoja padažams arba tiesiog kepa grybų kotletus.

Panašiais patiekalais maitinasi ir I.Zaleckienė. Nuo vaikystės grybus renkanti ir valganti moteris teigė niekada neapsinuodijusi. „Žmonės painioja musmires su ūmėdėmis. Pernai ypač painiojo žaliuokes su žaliosiomis musmirėmis, kurios mirtinai nuodingos“, - prisiminė grybautoja.

Dar neapsinuodijo

„Tokia vasara: nėra grybų, nėra ir nukentėjusiųjų nuo grybų“, - sakė Greitosios medicinos pagalbos stoties darbuotoja Nijolė Kalikienė. Ji neslėpė pati esanti aistringa grybautoja. Kai prasideda lietūs, renkanti baravykus miškuose prie Pėžaičių ir Darbėnų.

Pasak medicinos darbuotojų, prisivalgę grybų klaipėdiečiai paprastai skundžiasi sutrikusiu virškinimu. Dažniausiai apsinuodija iš kitų šalies miestų atvykę žmonės, kurie pavalgo Neringos miškuose pririnktų grybų.

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų