Gyventojų mažėja, o savivaldybėms valdininkų – vis negana | KaunoDiena.lt

GYVENTOJŲ MAŽĖJA, O SAVIVALDYBĖMS VALDININKŲ – VIS NEGANA

  • 4

Nors gyventojų šalyje mažėja, praėjusiais metais beveik pusė savivaldybių dar labiau plėtė administracijas, skelbia analizę atlikęs Lietuvos laisvosios rinkos institutas.

Pernai administracijos darbuotojų skaičių didino 26 savivaldybės iš 60.

Tyrimo duomenimis, per penkerius metus Lietuvoje žmonių sumažėjo 5,4 proc., o juos aptarnaujančių savivaldybių administracijų darbuotojų skaičius augo 2,6 procento.

„Praėję metai buvo pirmieji, kai savivaldybių administracijos šiek tiek – 1,4 proc. traukėsi, bet tai neatskleidžia tikrųjų tendencijų. Reikšmingai persitvarkė tik du didieji miestai – Vilnius ir Kaunas, atitinkamai administracijas sumažinę 73 ir 99 darbuotojais“, - pranešime sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto analitikė Aistė Čepukaitė.

„Beveik pusė savivaldybių, nepaisant to, kad gyventojų mažėjo, ne tik nesitraukė, bet priėmė dar naujų darbuotojų”, – teigė ji.

Lietuvos laisvosios rinkos instituto skaičiavimais, tūkstantį gyventojų vidutiniškai aptarnauja 7,4 savivaldybės darbuotojai. Užimtų pareigybių skaičius, tenkantis tūkstančiui gyventojų, augo daugiau kaip dviejuose trečdaliuose savivaldybių.

Tyrimo duomenimis, santykinai daugiausia administracijos darbuotojų turi išlaikyti Neringos gyventojai, čia tūkstančiui gyventojų tenka 27 darbuotojų, Pagėgių – 18, Ignalinos – daugiau kaip 15 savivaldybės tarnautojų. Tuo metu Kauno rajone tūkstantį gyventojų aptarnauja mažiau kaip keturi savivaldybės administracijos darbuotojai, Marijampolės, Jonavos – mažiau kaip penki.

„Suprantama, kad didžiuosiuose miestuose administracijos darbuotojų tūkstančiui gyventojų tenka mažiau. Taip pat suprantame, kad kiekviena savivaldybė turi savos specifikos, tad darbuotojų skaičius neišvengiamai šiek tiek skiriasi. Tačiau kai kuriose tiek pat gyventojų turinčiose savivaldybėse administracijos darbuotojų skaičius skiriasi kelis kartus“, - sakė Lietuvos laisvosios rinkos instituto prezidentas Žilvinas Šilėnas.

Ignalinos rajone gyventojai išlaiko 250 darbuotojų, panašaus dydžio Širvintų rajone - 101 darbuotoją. Klaipėdos rajono savivaldybėje dirba 334 žmonės, Kėdainių – 157 asmenys.

„Kai skaičiai skiriasi šimtais, savivaldybės vadovai turėtų kelti sau klausimą, ar administracija sudėliota racionaliai – toks ir yra šių skaičiavimų tikslas”, – sakė Ž.Šilėnas.

Analitikė A.Čepukaitė kaip blogosios praktikos pavyzdžius išskyrė Ignalinos, Telšių, Druskininkų bei Kalvarijos savivaldybes.

Tačiau Ignalinos vicemeras Gintautas Kindurys BNS sakė, kad lyginti nėra teisinga. Jis teigė, kad savivaldybės administracijos dydis taip pat priklauso nuo savivaldybės įsteigų įmonių skaičiaus, nes esant mažesniam šių įmonių skaičiui daugiau darbuotojų automatiškai dirba administracijose.

G.Kindurys taip pat nurodė, kad šių metų pradžioje Ignalinos savivaldybė atsisakė 21 tarnautojo paslaugų.

„Čia yra Lietuvos laisvosios rinkos instituto nuomonė, nes joks įstatymas, jokia metodika nenumato, kokios struktūros savivaldybės administracija turi būti Lietuvoje. Lyginti savivaldybės aparato skaičių ir gyventojų skaičių nėra korektiška“, - sakė vicemeras.

Mažiausiai darbuotojų dirba Birštono rajono savivaldybėje – 61, daugiausia Vilniuje – 866 žmonės.

Iš viso savivaldybių administracijose dirba 13 800 žmonių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

manome

Kaune išvaikė 99, bet ar dabar miestui bereikia 41 tarybos nario ir po 3 mero ir direktoriaus pavaduotojus su 60 procentų priedais ?

Jis

įdarbinant ne pagal kompetenciją, o pagal partinę ir giminystes liniją, savaime aišku, kad ten kur reikėjo vieno , dabar reikia 10 "specialistų"

Juozas

Visame pasaulyje biurokratija dauginasi tarakoniska progresija.Jeigu koks biurokratelis neturi nei vieno pavaldinio ,jis laiko save nereiksmingu.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS