Į Klaipėdą - šiupinio su kiaulės šnipu

Į Klaipėdą - šiupinio su kiaulės šnipu

2004-08-07 09:00

Kulinarinis paveldas

Į Klaipėdą - šiupinio su kiaulės šnipu

Pyragai, marinuota stinta ar šiupinys su kiaulės šnipu į Klaipėdos kraštą gali sutraukti būrius užsienio turistų. Apie kulinarinį paveldą, populiarų bemaž visoje Europoje, Lietuvos uostamiestyje garsiausiai prabilta tik šią vasarą.

Sukūrė tinklą

Kulinarinis paveldas - tai kelias į tradicinius regiono patiekalus, maisto produktus. Tai galimybė kelionėmis po Lietuvą sudominti užsienio turistus.

Vykstant globalizacijos procesams vis labiau vertinamas etnografinis savitumas. Europos kulinarinio paveldo tinklas buvo sukurtas siekiant padėti vartotojams ir turistams paragauti specifinių regioninių patiekalų. Kulinarinio paveldo idėją pirmieji pradėjo įgyvendinti 1995 metais švedai Pietryčių Švedijoje, Skonėje, ir danai Bornholmo saloje.

Dabar Europos regionų kulinarinio paveldo tinklas jungia kelias dešimtis Ispanijos, Norvegijos, Italijos, Suomijos, Vokietijos bei kitų šalių regionų. Tarp jų – ir Lietuvos Aukštaitiją.

Saugo tradicijas

Klaipėdos etnokultūros centro specialistė Valerija Jankūnaitė nemano, kad kiti Lietuvos regionai „miega“. Mūsų šalyje kulinarinio paveldo idėja pradėta įgyvendinti neseniai. „Reikalingos ekspedicijos, didžiulis tiriamasis darbas, įrodantis, kad mūsų proseneliai, seneliai, tėvai būtent taip, o ne kitaip gamino maistą. Visa tai turi būti aprašyta,“ - aiškino V.Jankūnaitė. Mat patiekalams, įtrauktiems į kulinarinį paveldą, taikomi aukšti reikalavimai. Svarbu išsaugoti regionines tradicines receptūras

Naujausi komentarai

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.

Komentarai

  • HTML žymės neleidžiamos.
Atšaukti
Komentarų nėra

Daugiau naujienų