Į Krasnojarską išvyksta 16 ekspedicijos „Misija Sibiras“ dalyvių | KaunoDiena.lt

Į KRASNOJARSKĄ IŠVYKSTA 16 EKSPEDICIJOS „MISIJA SIBIRAS“ DALYVIŲ

  • 0

Į Rusijos Krasnojarsko sritį ketvirtadienį išvyksta 16 ekspedicijos „Misija sibiras '14“ dalyvių, jie lankysis lietuvių tremties vietose.

Į dvi savaites truksiančią kelionę „Misija sibiras“ dalyviai bus palydimi ketvirtadienį iš Vilniaus geležinkelio stoties - ekspedicijos išlydėjimas bus vienu pagrindinių Pasaulio lietuvių vienybės dienos renginių.

Kaip BNS sakė vienas ekspedicijos organizatorių Ignas Rusilas, Krasnojarsko srityje buvusiose lietuvių tremties vietose bus lankomos ir lietuvių kapinės, taip pat ten likusios lietuvių bendruomenes

„Gyvenviečių, kurias ruošiamės aplankyti, yra iki dešimt. Be abejo, Sibire kiekviena yra visiškai unikali, negali žinoti, kokį atstumą per dieną pavyks įveikti“, - sakė I.Rusilas.

Kaip nurodoma ekspedicijos organizatorių atsiųstame pranešime, maršrutas drieksis Jeniseisko ir Kazačinskoje rajonuose. Bus lankomos Zyriankos, Jeniseisko, Lesosibirsko, Strelkos, Savino, Zacharovkos, Momotovo, Piskunovkos gyvenvietės, išsidėsčiusios greta vienos didžiausių Sibiro upių – Jenisiejaus, 200-400 km ruože nuo Krasnojarsko miesto.

Anot I.Rusilo, nepaisant įtemptų Vakarų, taip pat ir Lietuvos, santykių su Rusija, jokių problemų gaunant vizas ir organizuojant kelionę nebuvo.

„Tiek vietos rusų, tiek lietuvių bendruomenės prisideda, net Rusijos ambasada Lietuvoje gelbsti, kad kai kurie procesai vyktų lengviau ir greičiau. Džiaugiamės, kad šiam projektui niekas nekliudo vykti“, - sakė jis.

Ekspedicija į Vilnių turėtų grįžti rugpjūčio 1-ąją.

1989 metais Krasnojarske gyveno dar maždaug 20 tūkst. lietuvių, dabar šiame krašte jų likę keli tūkstančiai.

Pirmieji masiniai trėmimai į šį kraštą iš Lietuvos prasidėjo 1941 metais, o 1948-aisiais vienu metu į Krasnojarską išvežta beveik 21 tūkst. lietuvių. Jeniseisko ir Kazačinsko rajonuose, kur ir lankysis ekspedicija, tuomet apgyvendinta per 3 tūkst. tautiečių.

Devintus metus organizuojamo jaunimo projekto „ Misija Sibiras“ dalyviai lietuvių tremties ir įkalinimo vietose Sibire jau apsilankė dvylika kartų. Jaunuoliai sutvarkė apie 100 lietuviškų kapinių, susitiko su ten gyvenančiais lietuviais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS