Imunologas: mes patys prijaukinome žmones prie antikūnų testų, jų pasaulyje niekas nedaro | KaunoDiena.lt

IMUNOLOGAS: MES PATYS PRIJAUKINOME ŽMONES PRIE ANTIKŪNŲ TESTŲ, JŲ PASAULYJE NIEKAS NEDARO

  • 19

Prezidentas Gitanas Nausėda iškėlė ultimatumą Vyriausybei. Jis reikalavo, kad galimybių pasas vaikams galėtų būti išduodamas su antigeno testu, kitaip žadėjo kreiptis į teismą, praneša LNK.

Galimybių pasas vaikams

Vilnietis Arūnas persirgo COVID-19. Po dviejų mėnesių skonis ir kvapas dar neatsigavo, tad sirgti niekam nelinkėtų. Saugodamas nuo ligos vyras paskiepijo ir savo mažametes dukras.

Tačiau vaikus skiepija toli gražu ne visi, tad gelbėja testavimas. O nuo šiol dvylikamečiams reikalingas ir galimybių pasas.

„Mokyklose kaupinių būdu yra testuojami dažniausiai pradinukai, o pradinukams galimybių paso nereikia. Jeigu mes kalbame apie pagrindinio ugdymo arba vyresnius vaikus, tai jie yra testuojami greitaisiais antigenų testais. Mokykloje yra pratestuojami greitaisiais antigenų testais, laikoma, kad jie yra sveiki“, – sakė Vilniaus Kunigaikščio Gedimino progimnazijos tėvų tarybos pirmininkas Arūnas Penkaitis.

Tačiau net ir tokie testuoti vaikai galimybių paso gauti negali. Tad jaunieji piliečiai turi tirtis papildomai, darytis PGR tyrimus, imant mėginius iš nosies ar burnos.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

„Tu turi būti arba persirgęs, arba pilnai pasiskiepijęs, arba kas savaitę darytis PGR testą sveikatos biuro palapinėse. Turėtume būti labai naivūs galvodami, kad vaikai,  nesitestuojantys mokykloje paprastuoju greitųjų antigenų testu ar kaupinių testu, važiuos atlikti sudėtingesnį PGR testą kas savaitę. Viena priemonė kitos nepapildo, tarp tėvų bendruomenės kyla šurmulys“, – šnekėjo A. Penkaitis.

Tik virš 50 proc. tėvų sutinka, leidžia savo vaikus testuoti mokyklose.

Kiršina valdžią

Tokie sprendimai kiršina ir aukščiausius šalies vadovus. Prezidentas G. Nausėda mano, jog vaikai galimybių pasą turėtų gauti ne tik atlikę PGR tyrimą, bet ir atlikę greituosius antigenų testus. O jei Vyriausybė to neįteisins, žadėjo kreiptis į Konstitucinį Teismą.

„Mes kreipsimės į Konstitucinį Teismą, jeigu galimybių paso situacija liks tokia, kokia yra dabar. Vyriausybė savo artimiausiame posėdyje galėtų įtraukti kaip vieną iš galimybių paso gavimo sąlygų greitąjį antigeno testą. Jeigu ji tai padarytų, mūsų žmonės, mokiniai galėtų gauti galimybių pasą mokykloje. Tokio testo prieinamumas yra platus, ir tai nesukeltų jokių problemų, nepatogumų ir taip jau nuo mūsų reformų ir pandemijos valdymo sistemų pavargusiam žmogui ir pavargusiai visuomenei“, – tikino G. Nausėda.

Sveikatos apsaugos ministerija savo pozicijos kol kas neturi.

„Tai tiesiogiai duotų prezidento susipykimą su valdančiąja dauguma“, – sakė A. Penkaitis.

„Manau, kad tai neturėtų būti išimtis, nes tai yra visuomenės dalis“, – kitokią nuomonę turėjo Nacionalinio visuomenės sveikatos centro epidemiologė Daiva Razmuvienė.

Ekspertai ne kartą yra sakę, jog PGR tyrimas yra tiksliausias, o greitieji antigenų testai virusą gali aptikti tik esant pakankamam jo kiekiui, praėjus kelioms dienoms nuo simptomų atsiradimo.

„Mokyklose noretųsi, kad būtų atliekamas didesnis procentas to kaupinių atlikimo. Reikia tėvų sutikimo. Tik virš 50 proc. tėvų sutinka, leidžia savo vaikus testuoti mokyklose“, – aiškino D. Razmuvienė.

Freepik.com nuotr.

Aistros dėl antikūnų

O valdžia iki šiol neranda galutinio sprendimo dėl dar vieno tyrimo – antikūnų.

Mes patys prijaukinome žmones prie tų antikūnų testų. Jų pasaulyje niekas nedaro.

„Buvo Nepriklausomos ekspertų tarybos posėdis. Išsakėme labai daug nuomonių, jis truko beveik tris valandas“, – pasakojo onkoimunologas Marius Struoga.

Jau dabar nuspręsta, jog pasiskiepiję nuo sausio 10 d., net ir turėdami pakankamai antikūnų, galimybių paso be trečio skiepo prasitęsti nebegalės.

„Su tais antikūnų testais mes patys esame šiek tiek ne tai, kad kalti, bet mes patys prijaukinome žmones prie tų antikūnų testų. Jų pasaulyje niekas nedaro“, – teigė M. Strioga.

Likus paskutinei savaitei iki termino, žmonės dar skuba antikūnus pasitikrinti. Vietos tyrimams kai kur išgraibstytos.

„Tas aktyvumas yra tikrai pakankamai didelis visą šį laikotarpį. Dabar paskelbus, kad galima tai atlikti iki 10 d., aktyvumas dar labiau sustiprėjo“, – kalbėjo „Inmedicos“ laboratorijų vadovė Elena Džervienė.

„Mes nežinome jo vertės, ypač dabar, esant omikron atmainai, nuo kurios mes galėtume sakyti, kad čia saugu“, – apie antikūnus sakė M. Strioga.

Kol kas naujovė aktuali tik pasiskiepijusiems, o persirgusieji ir toliau galės tirtis antikūnus ir prasitęsti galimybių pasą.

GALERIJA

  • Imunologas: mes patys prijaukinome žmones prie antikūnų testų, jų pasaulyje niekas nedaro
Rašyti komentarą
Komentarai (19)

jo

nemokamai: ziurknuodziu injekcijos, uzmusa covida, o veliau ir pati zmogu!

JOKS..

...jis ne imunologas. Jis tiesiog sistemos RUPORAS...

Vilmai

Tu nei rašyti nemoki , tai ką tu supratai , ką tau sakė dukros draugas .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS