Įsigaliojus naujai tvarkai dėl darbuotojų privalomo testavimo neapsieita be kuriozų | KaunoDiena.lt

ĮSIGALIOJUS NAUJAI TVARKAI DĖL DARBUOTOJŲ PRIVALOMO TESTAVIMO NEAPSIEITA BE KURIOZŲ

  • 4

Įsigaliojus naujai tvarkai dėl dalies darbuotojų privalomo testavimo neapsieita be kuriozų, praneša LNK.

„Corner hotel“ – restoranas ir viešbutis po vienu stogu, o dirbantis personalas beveik neatsiejamas.

„Persirenginėjam kartu, dirbam kartu, pietaujam kartu“, – sakė restorano vadovė Ieva Speteliūnaitė.

„Darbuotojai vis tiek bendrauja vieni su kitais. Neįmanoma visiškai atskirti, nes esame viešbutis su restoranu“, – kalbėjo viešbučio generalinė direktorė Rima Mikalauskienė.

Nors personalas neatsiejamas, tačiau įsigaliojusi naujai tvarkai žmones suskirstė į priešingas stovyklas. Vieniems – virtuvės ir restorano – darbuotojams periodiškas testavimas privalomas, kitiems – viešbučio darbuotojams – ne.

Kad sprendimas testuoti tik dalį nepasiskiepijusių prasilenkia su logika, antrina ir Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas Artūras Vainora, vadovaujantis ir keliems viešbučiams.

„Žinoma, yra spraga, bet aš įsivaizduoju, ir Vyriausybei kokie yra dabar rūpesčiai užklupę ir tikrai visas detales iki smulkmenų apgalvoti yra sudėtinga“, – kalbėjo A. Vainora.

Mes šiuo metu nežinom, ar neskiepyti žmonės serga, ar neserga.

Anot jo, toks valdžios sprendimas sukuria netgi diskriminacinę situaciją. Kad darbuotojai nebūtų išskirti, kai kurių viešbučių darbuotojus nuspręsta testuoti savo ruožtu.

„Mes taip priėmėm, kad nebūtų diskriminacijos, visi darbuotojai jaustųsi lygūs ir vienodi“, – sakė Viešbučių ir restoranų asociacijos viceprezidentas.

O tie, kuriuos testuotis įpareigojo valdžia, to padaryti negali dėl eilių.

„Užsiregistruoti tyrimams sunku, mes šiuo metu nežinom, ar neskiepyti žmonės serga, ar neserga, nes nepavyko užsiregistruoti šiai savaitei“, – sakė restorano vadovė.

„Šiandieną bandėme registruotis, tai pavyko tik rugpjūčio 7 dienai. Tai ganėtinai problematiška. Bent jau Vilniaus mieste tai tikrai yra kol kas labai sudėtinga“, – antrino viešbučio generalinė direktorė.

O kol registracijos eilė driekiasi, institucijos jau ruošiasi patikrinimams.

„Tai bus atsitiktinė atranka ir darbovietės nebus informuojamos, tai bus neplaniniai patikrinimai, iš anksto neįspėjama“, – aiškino Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Saugos kontrolės skyriaus vedėja Ingrida Skridailienė.

Patikrinimai jau numatyti nuo kitos savaitės. Nepasiskiepijusiems darbuotojams nesitestuojant darbdaviui gresia bauda net iki 6 tūkst. eurų. Visgi NVSC ramina: patikrinimai vyks atsižvelgiant į susiklosčiusią komplikuotą situaciją.

„Pirmieji patikrinimai, reaguojant į tai, kad vis dėlto yra mažai vietų testuotis, bus tik vienas kitas organizuojamas“, – sakė Ingrida Skridailienė.

Virš 20 darboviečių vis dėlto neužtikrino periodinio darbuotojų sveikatos tikrinimo.

Nuo pirmadienio periodiškas testavimas privalomas tapo nepersirgusiems ir nepaskiepytiems krovinių ir keleivių vežėjams, laisvalaikio, pramogų, kultūros sričių, maitinimo įstaigų, viešojo administravimo darbuotojams, kariams bei žmonėms, kurie dirbs su į Lietuvą atvykstančiais nelegaliais migrantais.

Dar praeitą savaitė sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys kalbėjo, jog profesijų sąrašas gali būti pratęstas.

„Žinutė mano būtų tokia, jog jau dabar pradėsime svarstyti dar papildomų grupių veiklų įtraukimą. Kokių, šiandien dar negaliu atsakyti, bet tarsimės. Dar būtų plečiamos grupės, kurioms reikėtų testuotis“, – teigė A. Dulkys.

Iki šiol tokie testai jau buvo privalomi gydymo, švietimo ir socialinės globos įstaigose. NVSC patikrinimus vykdo jau nuo balandžio.

„Buvo nustatyta, kad virš 20 darboviečių vis dėlto neužtikrino periodinio darbuotojų sveikatos tikrinimo. Visose pasitaikė: ir vaistinėse, ir asmens sveikatos priežiūros įstaigos, ir švietimo, ugdymo įstaigose“, – vardijo NVSC Saugos kontrolės skyriaus vedėja.

NVSC iki šiol kas savaitę patikrindavo apie 50 darboviečių.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

darbdavys neturi ir negali versti žmogaus

Atlikti medicininį tyrimą- intervenciją į kūną.Darbdavio už tai bausti negalima.Nes vyriausybės potvarkis yra antiįstatymiškas.Bus keliamos bylos darbdaviams už tokią prievartą- galės darbdaviai bylinėtis ir su darbuotojais ir su vyriausybe.Praloš tik darbdavys- nes verslas bus sunaikintas

konservatnykai valdo

kol jie valdžioje, kitaip ir nebus.

tataigis taip

Mes ubagų šalis ne tik fizine prasme, bet, blogiausia, ir dvasine prasme.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS