Iškėlė šaudyklų mokyklose klausimą: valia priešintis būtų ugdoma jau nuo penktos klasės | KaunoDiena.lt

IŠKĖLĖ ŠAUDYKLŲ MOKYKLOSE KLAUSIMĄ: VALIA PRIEŠINTIS BŪTŲ UGDOMA JAU NUO PENKTOS KLASĖS

  • 43

Lietuva svarsto, kaip turėti sėkmingą strategiją priešintis. Atsirado pasiūlymų, kad valia priešintis būtų ugdoma mokyklose dar nuo penktos klasės, praneša LNK.

Sėkminga priešinimosi strategija

Ukrainietis Andrejus Khlyvnyukas sužavėjo legendinius „Pink Floyd“. Grupės „Boombox“ vokalistas nutraukė turą Jungtinėse Valstijose ir grįžo ginti Ukrainos. „Pink Floyd“ išleido kartu su juo bendrą dainą. Tai – pirmas naujas jų kūrinys nuo 1994 m. Visos už jį gautos pajamos bus skirtos humanitarinei pagalba Ukrainoje.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

Visų dabar akys ten.

„Mes dabar daug pamokų mokomės iš karo Ukrainoje, tačiau situacija pas mus truputėlį kitokia“, – sakė krašto apsaugos viceministras Žilvinas Tomkus.

Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas (NSGK) aiškinasi, kaip Lietuvoje būtų organizuojamas visuotinis pasipriešinimas, nes Ukrainoje, matosi, rusų kariai to nesitikėjo.

Dažnas galvoja, kad valstybę galima ginti tik ginklu, bet susidūrus su daug stipresniu priešu, o neužtenka. Rėmėjų turi būti bent dešimt kartų daugiau nei kovojančių su ginklu. Kitaip sakant, 300 karaliaus Leonido vyrų turėjo turėti 3 tūkst. jiems padedančių spartiečių. 

„Pirmiausia žiūrėkite, koks jūsų vaidmuo yra taikos metu. Man reikės ir mediko, ir policininko, ir maisto gamintojo“, – komentavo Ž. Tomkus.

Bet Ginklų savininkų asociacijai, atrodo, jau nelaiko nervai. Jie reikalauja aiškumo, kaip būtų su tais, kurie ginklus turi, bet jau nėra šaukiamojo amžiaus. Kas juos suorganizuotų?

Sovietmečiu kiekviena mokykla turėjo šaudyklą. Šiuo metu mokyklose yra sandėliai, valytojų kabinetai, bet šaudyklos išnaikintos.

„Yra pakankamai daug žmonių, kurie nusiteikę patriotiškai ir pasiruošę visomis išgalėmis ginti valstybę. Ar jie reikalingi?“ – klausė asociacijos vadovas Arūnas Marcinkevičius.

„Kiekvienoje savivaldybėje turi būti komendantas su komanda, kuris turėtų užtikrinti užnugarį, kad žmonės, kurie nori prisidėti prie gynybos, per savo komendantą tą nišą ir atrastų“, – atsakė NSGK pirmininkas Laurynas Kasčiūnas. 

Žvilgsnį kreipia į mokinius

Šauliai sako: kuo anksčiau bus įtraukti mokiniai, tuo rezultatas bus geresnis.

„Reikia pradėti pilietinio pasipriešinimo mokymus nuo penktos klasės“, – kalbėjo Vilniaus šaulių kuopos vadas Kostas Ivanauskas.

Švietimo ministerija panašų planą jau dėlioja.

„Pirmiausia mes norėtume orientuotis į išgyvenimo įgūdžius. Kritinės ar ekstremalios situacijos atveju žmonės turi išgyventi, kad jie galėtų daryti kažkokį kitą veiksmą“, – aiškino švietimo ministrės patarėjas Ignas Gaižiūnas. 

Bet, sakė, reikia suprasti: kai siūloma įtraukti ką nors naujo, reikia galvoti, kieno sąskaita, nes mokyklinės programos užpildytos, vaikų krūvis didelis.

„Aš iš karto pasakau, kad mes nematome, kad tai galėtų būti privaloma pamoka kiekvieniems metams. Tam rezervo neturime. Ar tada mes turime atsisakyti geografijos ar istorijos? Nežinau“, – tikino I. Gaižiūnas.

Ukrainiečiams valios netrūksta, bet trūksta ginklų. Jais reikia dar ir mokėti naudotis, o tam dar reikia šaudyklų. Šiuo metu Vilniuje yra trys lauko šaudyklos. 

„Sovietmečiu kiekviena mokykla turėjo šaudyklą. Šiuo metu mokyklose yra sandėliai, valytojų kabinetai, bet šaudyklos išnaikintos“, – atkreipė dėmesį K. Ivanauskas.

Šaudyklos mokyklose kažin ar bus įrengtos.

„Kol kas klausimą palikim diskusijoms“, – trumpai tarė L. Kasčiūnas.

Bet dalis pasiūlymų, kaip žadama, į dokumentus įtraukti. Piliečių rengimo pilietiniam pasipriešinimui strategija Seime ketinama priimti dar šį pavasarį. 

Rašyti komentarą
Komentarai (43)

Jonas Lietuvis

Valia priešintis atsirado. Tiktai reikia žinoti nors truputėlį istorijos . Birželio mėnesį buvo suplanuotas sukilimas prieš raudonuosius škėrius , suėdusius laisvę,lašinius ir dešras Lietuvoje. Tik ir Hitleris tuo pat metu užpuolė, tad įvyko sutapimas . Tas istorinis įvykis vadinamas birželio mėnesio sukilimu, kas nemoka skaityti lietuviškai,gali paklausyti LRT radiotekoje.

valia priešintis atsiranda

kai turi dėl ko priešintis. Kodėl niekas negynė smetoninės tvarkos? Jei komunistai nebūt padarę klaidos kaip vokiečiai ukrainoj - netbūt buvę jokių partizanų.

to nu skiriasi tuo

kad fašistinė buvo Italija. Vokietijoje buvo valdanti nacionalsocialistinė darbo partija. O fašizmą prie Vokietijos prikergė gruzinas, t.y. čiurka joškė sralinas.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS