Įstatymas už narkotikų dekriminalizavimą: Lietuva bus paskandinta kvaišalų liūne? | KaunoDiena.lt

ĮSTATYMAS UŽ NARKOTIKŲ DEKRIMINALIZAVIMĄ: LIETUVA BUS PASKANDINTA KVAIŠALŲ LIŪNE?

  • 8

Laisvės partijai atėjus į valdžią, daugelio įsitikinimu, į mūsų gyvenimus taip pat atėjo daugiau laisvės. O dabar Seime sėkmingai kelią skinasi narkotikų dekriminalizacijos įstatymas – siekiama, kad už nedidelį kiekį narkotikų nebūtų taikoma baudžiamoji atsakomybė.

Tačiau ar politikai, gelbėdami jaunimą nuo kalėjimo, nepaskandins Lietuvos kvaišalų liūne?

Šiandien  TV3 laidoje „Karštai su tv3.lt“ apie švelnesnes bausmes už narkotikų vartojimą laidos vedėjas Artūras Anužis diskutuos su įstatymo iniciatore Morgana Daniele ir Seimo nariu Remigijumi Žemaitaičiu.

Palaikantys šį įstatymą tikina, kad dabar yra laužomas jaunuolių likimas – už padarytas jaunystės klaidas jie turi mokėti visą gyvenimą, nes arba sėda į kalėjimą, arba užsidirba teistumą. O dabar, kai naujasis įstatymas sėkmingai sutinkamas Seime, kai kurie Laisvės partijos nariai ėmė kalbėti ir apie dar ambicingesnį tikslą – kanapių legalizavimą.

Anot M. Danielės, nuo 2017 m. sulaikymų, dėl narkotinių medžiagų Lietuvoje, padidėjo 50 proc., o štai narkotikų platintojų bylų sumažėjo ketvirtadaliu. Anot jos, dabartinis įstatymas žvilgsnį kreipia ne ten – į jaunesnį, pažeidžiamą segmentą, vietoje to, kad koncentruotųsi į platintoją.

„Būtų visiškai liūdna, jei nusikaltusius sodintume laisvės atėmimo bausmėms – ir taip esame daugiausiai žmonių įkalinanti Europos valstybė. Šią problemą reikia spręsti. Per pastaruosius kelerius metus mes papildomai sukūrėme 4 tūkst. teistų asmenų, o rezultato nepamatėme jokio – nei vartojimas mažėja, nei problema kažkaip sprendžiasi… Tą mato visos pasaulio valstybės, todėl pradėjome kalbėti apie kitokią narkotikų politiką, nukreiptą į pagalbą“, – teigs laidoje Seimo narė.

Savo ruožtu R. Žemaitaitis bus įsitikinęs, kad Laisvės partijos siūlomas naujas įstatymas problemos neišspręs – tik toliau leis sėkmingai veikti platintojams.

„Vienas iš mano pasiūlymų buvo toks, kad jei jaunuolis pirmąkart gyvenime pavartojo tos vadinamos „žolės“, tai tikrai nereikia jo teisti. Jis gyvenime po to gali būti mokslininkas, žinomas žmogus, Nobelio premijos laureatas… Tačiau kodėl negaudomi platintojai? Šis legalizavimo įstatymas dabar būtų nukreiptas į narkotikų platintojus, nes nėra išbraukiamas tas, kas gabeno, platino arba siuntėsi“, – sakys jis.

M. Danielė laidoje tikins, kad Laisvės partija tik grįžta prie tų įstatymų, kuriuos rekomenduoja ir Jungtinių Tautų Organizacija, ir vidaus autoritetai. Taip pat Seimo narė laidoje užsimins, jog ateityje sieks keisti baudžiamosios atsakomybės tvarką tiems, kurie nusikaltimus daro dėl narkotinių medžiagų.

R. Žemaitaitis tikins, kad šitaip tiesiog būtų formuojama išrinktųjų kasta, kadangi to nesuprasdami žmonės savo pasąmonėje gali prisipiešti ir pačių baisiausių nusikaltimų, ir pačių baisiausių laisvių.

„Sakote, kad atleis nuo atsakomybės žmogų, kuris padarė nusikaltimą, nes norėjo gauti dozę? Gal tada atleiskime ir tuos, kurie nusikalsta dėl alkoholio, išžaginimo, nes jie turi priklausomybę nuo prievartavimo? Gal tada ir juos pradėkime atleidinėti?“ – klaus Seimo narys.

Kokius dar įstatymus Laisvės partija ketina įtvirtinti ateityje? Ar galima tikėtis, kad Lietuvoje bus siekiama legalizuoti ir kanapes? Galiausiai, ką abu Seimo nariai atsakys į tiesmuką A. Anužio klausimą, ar yra vartoję narkotinių medžiagų?

Laida „Karštai su tv3.lt“ – pirmadieniais, 19.30 val. per TV3!

GALERIJA

  • Morgana Danielė
Rašyti komentarą
Komentarai (8)

ALGIS

Jeigu jau ir narkomanai gali teikti įstatymų pataisas , tai toliau nėra kur

Antanas

Reikia leisti naudoti laisvai, tik įstatymiškai pareikalauti į "dozę" įdėti truputį stricnino. Problema išsisprestų per keletą mėnesių.

jeigu

kaimynai daužo galvas į sieną negi, kartosime ir mes? nusikaltimas yra narkotikai, reškia nusikaltimas ir keiks nesvarbu, alkoholis lygiai taip pat , o tie visi seimo nariai kurie viešai pripažįsta vartoję narkotikus, gal ir vartoja kas gali paneigti ?, tai tik įrodo dėl ko tai daro dėl tokių kaip patys , pristengdami medicininėms reikmėms, na šudo gabalas yra šudo gabalas ne kitaip ir dabar visas su tuo susijusias pasekmes : apsigimusius vaikus , didėjančias išlaidas gydimui ir išlaikymui primesti visiems? na vel tas pats gabalas tik plius partnerystės įstatymas apsigimusiems
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS