Įvedus karantiną oro uostai susiduria su dideliais iššūkiais | KaunoDiena.lt

ĮVEDUS KARANTINĄ ORO UOSTAI SUSIDURIA SU DIDELIAIS IŠŠŪKIAIS

Lietuvoje įvedus karantiną dėl koronaviruso COVID-19 grėsmės, karščiuojantiems keleiviams Vilniaus oro uoste nuo pirmadienio iki antradienio ryto 20 kartų kviesta greitoji, Kaune tokių atvejų buvo keturi, Palangoje – vienas.

„Šiam virusui būdingus simptomus turintys keleiviai oro uoste yra perduodami medikams ir greitosios medicinos pagalbos automobiliais gabenami į specializuotas ligonines. Vakar ir šiandienos naktį į Vilniaus oro uostą atskridę taip palydėti buvo daugiau nei 20 keleivių“, – BNS antradienį sakė Lietuvos oro uostų atstovas Tadas Vasiliauskas.

„Tai buvo didžiausias sostinės oro vartuose fiksuotų įtariamai sergančių keleivių skaičius per visą laikotarpį, kai Nacionalinio visuomenės centro (NVSC) specialistai dirba ir tikrina keleivius oro uostuose“, – pridūrė jis.

Pasak T. Vasiliausko, nustačius keleivių su virusui būdingais simptomais, jie izoliuojami, o terminalo dalis uždaroma dezinfekcijai, ji atliekama ir kitose vietose, kurios galėjo būti užkrėstos, todėl dalis procedūrų užtrunka.

Reikia suprasti, kad kiekvienas keleivis yra tikrinamas, konsultuojamas ir tik atlikęs reikalingas procedūras – gali palikti oro uostą.

„Dėl to susiduriama su papildomais apribojimais priimti kitus keleivius ir atsiranda užlaikymų, standartinės procedūros išsitęsia 3-4 kartus. Visais atvejais, atsižvelgiant į kintančią situaciją reaguojama nedelsiant, srautai perorganizuojami kitais keliais, papildomai vežama autobusais, kur galima, nukreipiama pėsčiomis“, – sakė oro uostų atstovas.

Pirmadienį Vilniaus oro uostas susidūrė su iššūkiais ir dėl itin didelio atvykstančių asmenų skaičiaus.

„Reikia suprasti, kad kiekvienas keleivis yra tikrinamas, konsultuojamas ir tik atlikęs reikalingas procedūras – gali palikti oro uostą. Palangos ir Kauno oro uostai taip pat turi tam tikrų šios ekstremalios situacijos valdymo iššūkių, tačiau juose nematome didesnių orlaivių užlaikymų dėl sveikatos specialistų atliekamos patikros“, – sakė T. Vasiliauskas.

Išvykstančių keleivių srautai yra labai sumažėję, todėl tie asmenys, kuriems dėl taikomų išimčių yra leidžiama išvykti, didesnių sunkumų nepatiria.

„Didesnis iššūkis yra tiems keleiviams, kurie nėra gavę tikslios informacijos iš oro bendrovės apie atšauktą skrydį, tačiau vis tiek atvyksta į oro uostą ir turi laukti konkretaus skrydžio. Kai kuriais atvejais skrydžiai būna atšaukiami oro bendrovės sprendimu ir keleiviai turi grįžti atgal“, – pasakojo oro uostų atstovas.

Jis ragino keleivius dėl numatomų skrydžių bendrauti tiesiogiai su konkrečia oro bendrove.

„Situacija labai greitai keičiasi, todėl naujausią informaciją gali suteikti būtent konkreti oro bendrovė, kuri parduoda bilietus“, – pabrėžė jis.

Pirmadienį siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą visoje Lietuvoje dviem savaitėms įvestas karantinas, jo metu į šalį draudžiama atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus.

Taip pat draudžiama Lietuvos piliečiams išvykti iš šalies, nebent jie gyvena ar dirba užsienyje. Išskirtiniais atvejais leidimą išvykti galima gauti ir iš Valstybės sienos apsaugos tarnybos vadovo ar jo įgalioto asmens. Šalies teritorijoje judėjimas neribojamas.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS