Įvertino Kauno sprendimą LGBT eitynėms nesuteikti leidimo: pasiekėme dugną | KaunoDiena.lt

ĮVERTINO KAUNO SPRENDIMĄ LGBT EITYNĖMS NESUTEIKTI LEIDIMO: PASIEKĖME DUGNĄ

  • 76

Kauno savivaldybė nesuteikė leidimo organizuoti LGBT eitynes miesto centre, motyvuojant, kad nebus galimybių pasirūpinti visų kauniečių bei miesto svečių saugumu. Vilniaus valdžia analogiškai pasielgė su Šeimų maršo organizatorių prašymu leisti jiems organizuoti mitingą Vilniuje. Opozicijos lyderis Saulius Skvernelis sako, kad tai primena valstybę, kurią sostinės meras dažnai kritikuoja. Apie tai – pokalbis Žinių radijo laidoje „Dienos klausimas“.

„Čia merai apsikeitė linkėjimais. Vilniaus meras siunčia linkėjimus Kauno merui, Kauno – Vilniaus merui. O kaip žinia, antagonizmas tarp Kauno ir Vilniaus siekia senus, gūdžius sovietinius laikus“, – kalbėjo Vytauto Didžiojo universiteto dėstytojas Bernaras Ivanovas.

„Tai jūs čia matote Kauno ir Vilniaus tam tikrą pasišpilkavimą?“ – klausė laidos vedėjas.

„Iš tikrųjų bendromis pastangomis kauniečiai ir vilniečiai, kaip ten sakė ponas Skvernelis, kaltino politologus, politologai Skvernelį, kad pramuštas dugnas. Bendromis jėgomis dugną pramušėme ir nusileidome ten, kur ir dera – tai yra ne tik perkeltine prasme, bet ir tiesiogine – žemiau plintuso, į požeminę perėją. Požeminės perėjos politinių kurmių politika įgavo absoliučiai, aš sakyčiau, fizinę formą. Šiuo požiūriu, nieko nuostabaus, jeigu ilgai kasti, anksčiau ar vėliau iki požeminės perėjos prisikasime“, – ironizavo B. Ivanovas.

„Iki pelių, iki kurmių dažytojų. Faktiškai į tą seną sovietinį animacinį kurmio filmuką grįžome. Dabar vieni kurmiai dažo, kiti kurmiai perdažo. Liūdi, tikriausiai, labiausiai egzibicionistai, kuriuos, iš požeminės perėjos išvarė, kaip žinia, jie ten buvo – bent vakarais liūdnais pamėgę gąsdinti moteris ir vaikus. Dabar gąsdina moteris ir vaikus dažytojai kurmiai. Farsas turi turėti savo estetiką. Klounai iš vienos, iš kitos pusės tą mūsų politinę sceną pagyvina. O ko norėti? Žmonėms nuo karantino visiems jau seniausiai stogas nuvažiavo“, – kalbėjo dėstytojas.

Pasak vienos iš „Kaunas pride“ organizatorių Viktorijos Kolbešnikovos, visi piliečiai turi teisę išreikšti savo politines pozicijas.

„Man atrodo, kad visi piliečiai turi teisę išreikšti savo politines pozicijas, jeigu vienai grupei yra nesuteikiamos teisės į partnerystę ir taip toliau, tai yra ilgamečiai pažeidimai tam tikros žmonių grupės. Nematau aš jokio kiršinimo. Manau, kad tai labai legitimus politinis reikalavimas“, – teigė V. Kolbešnikova.

Ji pakomentavo Kauno miesto savivaldybės argumentus neįsileisti renginio organizatorių pasiūlytose vietose.

„Dvejopi tie argumentai. Iš vienos pusės tikrai galiu suprasti, kada vyksta didelės statybos, tikrai žmonių saugumas yra labai svarbus. Tačiau derinant visus tris konkrečius maršrutus nebuvo nurodytos nei pradžios, nei pabaigos datos, čia kalbant apie Vilniaus gatvę Kaune. Jeigu nori uždaryti gatvę pusvalandžiui, kurios metu ten bus praeita, nematau tame trukdžių. Tuo labiau nei pirmame, nei antrame derinime jokių argumentų apie Laisvės alėjos negalimumą praeiti nebuvo išsakyta. Jie atsirado tiktai paskutinio derinimo metu. Mes matėme, kad visos rekonstrukcijos metu, čia dar ir prieš karantiną, ir pastaruoju metu renginiai vyksta. Vyko ir mugės, ir eitynės. Dėl to mes ir ėmėmės skųsti šį savivaldybės sprendimą“, – sakė ji.

V. Kolbešnikova negalėjo pasakyti, kokie yra tikrieji savivaldybės motyvai.

„Tikrai nenoriu spekuliuoti. Manau, kad šituos atsakymus mes išsiaiškinsime teisme. Bet kyla dvejonių“, – kalbėjo organizatorė.

V. Kolbešnikova teigė, kad savivaldybė privalo užtikrinti saugumą.

„Savivaldybė privalo užtikrinti saugumą ir teisę į taikius susirinkimus, nepaisant to, ką didžioji žmonių dauguma mano. Eitynės tam ir daromos – didinti matomumą, kelti į viršų socialines problemas. Todėl susipriešinimas gali būti ir vyksta visada, kai yra reikalaujama pokyčių ir kada marginalizuojama žmonių grupė yra nustumiama į šoną“, – aiškino organizatorė.

Plačiau – Žinių radijo laidoje:

Kaip skelbta anksčiau, premjerė Ingrida Šimonytė sakė, kad būtų suteikusi leidimus „Šeimos gynimo maršo“ mitingui Vilniuje ir LGBT eitynėms Kaune, jeigu būtų šių miestų vadovė.

„Būčiau davusi abiem. Laisvė susirinkti yra svarbi, tvarkos turi būti laikomasi, todėl, kad policija vis tiek turi gebėti dirbti savo darbą“, – ketvirtadienį Žinių radijo laidoje „Pozicija“ sakė I. Šimonytė.

„Kita vertus, jeigu jau buvo išduotas leidimas renginiui Vingio parke, tai čia rasti būdą, kaip sutarti su organizatoriais ir išduoti leidimą jau po mėnesio, esant ir gerokai geresnei epidemiologinei situacijai tikrai, manau, kad buvo galima sutarimą šioje situacijoje rasti ir neatidaryti papildomos diskusijos, kuri, ko gero, nėra vertinga“, – teigė ji.

Rašyti komentarą
Komentarai (76)

Anonimas

Kauno meras bent kaunietis o Vilniaus?

tadas

didziule pagarba merui ir savivaldybei.

Robis

Kas rašė šį “straipsnį”?
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS