„Eurovizijos“ apžvalgininkas: toks žmonių susiskaldymas ir gąsdina, ir žavi | KaunoDiena.lt

„EUROVIZIJOS“ APŽVALGININKAS: TOKS ŽMONIŲ SUSISKALDYMAS IR GĄSDINA, IR ŽAVI

  • 12

Šįkart – apie muziką Jungtinėje Karalystėje. Atlikėja Monika Linkytė antrą kartą atstovaus Lietuvai „Eurovizijos“ dainų konkurse. Tačiau iki šiol nerimsta aistros, ar tikrai išrinkta tinkamiausia daina – lietuvių nuomonė išsiskyrė 50x50. Apie tai LNK žurnalistas kalbėjosi su „Eurovizijos“ apžvalgininku Justu Buivydu.

– Kaip manote, ar M. Linkytės daina yra gera?

– Manau, kad taip, kodėl gi ne. Ypač gera ji tapo finale. Po išsakytos kritikos, kuri, manau, buvo pagrįsta. Pati Monika paskui ir socialiniuose tinkluose klausė gerbėjų nuomonės, ką reikėtų patobulinti.

– Drąsu klausti ne kolegų atlikėjų, o savo auditorijos, žiūrovų nuomonės, kokią dainą jie norėtų girdėti. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Iš vienos pusės, kartais skaityti komentarus internete gali būti blogas sprendimas, nes ten gali rasti ne kokių pastabų. Tačiau šiuo atveju tai pasiteisino – Monika išgirdo, ko nori žmonės. O jie norėjo daugiau „čiūto-tūto“, daugiau autentikos, lietuviškumo. Mat pirmuose etapuose ta daina labiau priminė tokią paprastą, eurovozinę, švedišką baladę su lietuviškumo cinkeliu. Galiausiai tai virto pusiau modernia daina, pusiau sutartine. Manau, iki gegužės ją reikėtų dar nugludinti, bet molis yra geras.

– Dabar visi jaučiasi šios dainos kūrėjais. Galima sakyti gavosi tipinė, nacionalinė daina?

– Galima ir taip sakyti. Prisipažinsiu, aš ir pats Monikai rašiau keletą pasiūlymų. Ir atsižvelgė, manau.

– Lietuvoje visi žino, kaip žaisti krepšinį, o dabar – ir ko reikia „Eurovizijai“?

– Na, taip. Jei turime pirmą religiją, antrą – krepšinį, tai, manau, „Eurovizija“ dabar yra trečioji religija  Lietuvoje (šypsosi).

– Bet yra kita problema, nebent M. Linkytė laimėtų, – pusė Lietuvos galvos, kad kita daina yra daug geresnė nei Monikos.

– Kai yra toks artimas finalas, kaip buvo šiemet, kai viskas taškas į tašką, balsas į balsą – tik 150 balsų persvara buvo tarp Monikos ir Rūtos Mur, kuri nugalėjo žiūrovų balsavime. Tad, suprantama, kad visada bus daug nepatenkintų žmonių. Labai lengva buvo, kai 2021 metais grupė „The Roop“ surinko virš 70 tūkst. balsų, gal dešimt kartų aplenkė varžovą. Tada nėra piktų, nes visi mato, kad čia daugmaž viskas okey, viskas aišku. O kai yra 50 prieš 50, čia kaip su kokiu „Brexitu“, kur pusė šalies skilo…

– Norite pasakyti, kad dabar šalyje įvyko susiskaldymas tarp Monikos ir Rūtos gerbėjų, kaip Jungtinėje Karalystėje dėl „Brexito“?

– Na, gal ne visai toks stiprus, bet susiskaldymas išties yra didžiulis. Iš kitos pusės pagalvokite, jeigu būtų laimėjusi Rūta, tas pats vyktų su Monikos gerbėjais, kurie praktiškai tiek pats balsų surinko. Ir jie tada būtų pikti bei nepatenkinti. Tad, sakyčiau, kad reikėtų labiau susitaikyti, jog yra kaip yra. „Eurovizijoje“ vis tiek reikia palaikyti mūsų atlikėją. Be abejo, galima pareikšti, kad, pavyzdžiui, man ta daina nepatinka, tačiau nereikėtų kurti sąmokslo teorijų, kad taisyklės buvo pakeistos paskutinę minutę vos ne tam, kad Monika laimėtų. Iš vienos pusė šis susiskaldymas šiek tiek gąsdina, iš kitos pusė – žavu, nes, vadinasi, žmonėms rūpi.

Galima pareikšti, kad, pavyzdžiui, man ta daina nepatinka, tačiau nereikėtų kurti sąmokslo teorijų.

– Kaip manote, kokia ateitis laukia šios Monikos dainos „Eurovizijoje“?

– Na, kol kas mes žinome 17 dainų iš 37. Tai – šiek tiek mažiau nei pusė. Ir bent kol kas pagal apžvalgininkų vertinimus, pagal užsienio gerbėjų balsavimus, Lietuva yra maždaug per viduriuką, šiek tiek – į geresniąją pusę. Monika svyruoja kažkur tarp 7–8 vietos. Taigi vertinimai nėra blogi. Nors visada esu optimistas, tačiau, manau, kad tai nėra ta daina, kur laimės „Euroviziją“.

– Ar dėl to nesidaro liūdna?

– Ne, tai yra natūralu. Lietuva jau 23 kartą dalyvaus „Eurovizijoje“ ir nė karto nėra laimėjusi, tai tiesiog gali įžvelgti, numatyti  tam tikrus dalykus. Vis dėlto „Euroviziją“ laimi viena daina ir ji turi labai smarkiai išsiskirti. Pernai irgi buvo aišku, kad nelaimėsime, bet tai nereiškia, kad daina nieko verta, kad ji bloga. Manau, kad į tą saugų viduriuką šiemet mes tikrai galime taikyti.

– Pralaimėtojų niekas neprisimena. Tai, koks tuomet atlikėjams tikslas dalyvauti šiame dainų konkurse, jeigu neturi ambicijos laimėti?

– Nesakau, kad Monika neturi ambicijų laimėti. Tačiau „Eurovizija“ tuo pačiu yra milžiniška platforma, kur atlikėjas gali pasirodyti, pristatyti savo kūrybą. Ir, manau, Monika tą gali labai gražiai šiemet padaryti. Londone studijuodama muziką, ji pristatė savo baigiamąjį darbą per lietuviškus motyvus. Ir tai labai sužavėjo jos darbą vertinusią komisiją. Tai plečiant tą istoriją, galima tęsti. Pavyzdžiui, aš asmeniškai esu labai patenkintas, nes visada norėjau daugiau lietuviškumo „Eurovizijoje“.

GALERIJA

  • Monika Linkytė
Rašyti komentarą
Komentarai (12)

Rasa

Pernai net neginčitinas dalykas kad daina buvo super ir atlikėja Liu super tik mergaitė su tais ir ta ukru propaganda susimovė Kvailė geradarė ne už save ne už lietuva o chacholais susirūpino tai greit buvo pamiršta Užtai chachliandija ant jos nusispjove nei vieno balso

kodel

juodes dainavo visa daina sugadino,

Rymas

Radote dėl ko ginčytis. Eurovizija, tai ne muzikinis konkursas, muzika tik garsinis fonas. Ten rungiasi LGBT, politika, valstybių populiarumas, scenos vaizdas, choreografija. Kuris faktorius šį kartą dominuos neaišku.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS