JAV didina karinį buvimą Baltijos šalyse, keičia statusą į nepertraukiamas rotacijas | KaunoDiena.lt

JAV DIDINA KARINĮ BUVIMĄ BALTIJOS ŠALYSE, KEIČIA STATUSĄ Į NEPERTRAUKIAMAS ROTACIJAS

  • 7

Jungtinių Valstijų ambasada Vilniuje trečiadienį pranešė, kad šalis didins karinį buvimą Baltijos valstybėse, o Lietuvoje bus keičiamas JAV pajėgų statusas į nepertraukiamą rotacinį dislokavimą.

Pastaruosius kelerius metus JAV batalionas Pabradės poligone Švenčionių rajone buvo dislokuojamas su ilgesnėmis ar trumpesnėmis pertraukomis tarp rotacijų.

Anot diplomatinės atstovybės, apie karių dislokavimo pokyčius JAV ambasadorius Lietuvoje Robertas Gilchristas informavo krašto apsaugos ministrą Arvydą Anušauską.

Pranešime teigiama, kad JAV „didins nepertraukiamą rotacinių JAV karinių pajėgų buvimą Estijoje, Latvijoje ir Lietuvoje“, o Pabradės poligone dislokuotų pajėgų buvimo statusas „bus pakeistas iš epizodinio į nepertraukiamą rotacinį dislokavimą“.

JAV karinis buvimas mūsų regione ir toliau išlieka ypatingai svarbia atgrasymo  ir gynybos nuo Rusijos dalimi. Sveikiname ir tvirtai remiame nepertraukiamą JAV bataliono dislokavimą Lietuvoje.

„Kaip sakė prezidentas (Joe) Bidenas, esame įsipareigoję ginti kiekvieną NATO teritorijos centimetrą. Toks JAV pajėgų dislokavimas rodo šio pažado vykdymą, todėl mes ir toliau koreguojame savo pajėgų laikyseną“, – pranešime spaudai sakė R. Gilchristas.

„Esame įsipareigoję užtikrinti visaapimantį buvimą regione ir intensyvinti bendrus mokymus su Baltijos šalių partneriais, kurie padės išlaikyti patikimus kovinius pajėgumus bei stiprinti mūsų gynybos ir atgrasymo poziciją“, – teigė jis.

A. Anušauskas pranešime sakė, kad Lietuva yra įsipareigojusi teikti visą reikiamą priimančiosios šalies paramą.

„JAV karinis buvimas mūsų regione ir toliau išlieka ypatingai svarbia atgrasymo  ir gynybos nuo Rusijos dalimi. Sveikiname ir tvirtai remiame nepertraukiamą JAV bataliono dislokavimą Lietuvoje“, – kalbėjo ministras.

JAV Lietuvoje nuolatinėms rotacijoms buvo dislokavusi kuopą – apie 150 karių – po Ukrainos Krymo aneksijos 2014 metais.

Po trejų metų kuopų rotacijas nutraukus, nuo 2019 metų amerikiečiai Lietuvoje reguliariau dislokuodavo batalionus.

Rašyti komentarą
Komentarai (7)

Anonimas

Kaip tie mūsų buržujai įbauginti, tiesiog tirta ...

Tai mano nuomonė

Gal ne va žydams skirtos išmokos, tai kyšis JAV už šitas nepertraukiamas rotacijas. Gal ir sąmokslo teorija, tačiau nieks negali paneigti, kol neįrodyta kitaip.

Anonimas

Pi.de.ra.si.niai Amerikos okupantai nezdinkites von is Lietuvos. Zudykim okupantus.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS