Brokas ar stichija: po liūties netvarkomas kelias – galvos skausmas gyventojams ir ūkininkams | KaunoDiena.lt

BROKAS AR STICHIJA: PO LIŪTIES NETVARKOMAS KELIAS – GALVOS SKAUSMAS GYVENTOJAMS IR ŪKININKAMS

  • 18

Birželio pabaigoje liūtis taip užtelėjo, kad jos padariniai jaučiami iki dabar. Labiausiai nukentėjo Kaišiadorių rajonas. Jame nuplauti net keli regioniniai keliai, o vienas jų įgriuvo taip, kad transportui tapo neįveikiamas.

Laužo automobilius

Praėjo daugiau kaip mėnuo, o gyventojai iki šiol turi važinėti apylankomis.

„Birželio 22 naktį buvo nuplautas kelias Žiežmariai – Stakliškės. Praėjo daugiau kaip mėnesis. Jokių ženklų, kad būtų kas nors daroma. Kaišiadorių meras Vytenis Tomkus žurnalistų paklaustas sakė, kad liepos 20 d. prasidės realūs darbai, bet iki šios dienos niekas nevyksta.

Vietinius gyventojus išvargino ilgos kelionės į darbą ir atgal aplinkiniais šunkeliais, kurie yra prastos būklės. Vargina pailgėjęs kelionės laikas ir išaugę kaštai kurui, apie automobilių laužymą net nekalbu“, – į portalo kauno.diena.lt redakciją kreipėsi gyventojas.

Jis turėjo omenyje kelio atkarpą Kaišiadorių rajone, Pakertų kaime, kur iš krantų išsiliejusi upė nuplovė dalį kelio. Kelias jungia Stakliškes ir Žiežmarius. Iki jų nuo įgriuvos – maždaug 4 km.

Po liūties užfiksuotose nuotraukose ir vaizdo medžiagoje buvo matyti, kad kelias virto sraunia upe, asfaltas, kelio pagrindas – išlaužyti.

Problemos ūkininkams

Ūkininkai LNK žinioms savaitgalį guodėsi, kad situacija dėl netvarkomo kelio labai apsunkina javapjūtę. „Daug rūpesčių. Neturime, kaip privažiuoti prie laukų. Reikia didelį ratą daryti. Laukais negalime privažiuoti. Šlapia, klimpstam“, – sakė ūkininkas.

Vertiname, kad visi šie darbai turėtų būti atlikti rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje.

Vienas lankstas 10 km, kitas – 30 m ilgio, tačiau ūkininkai atkreipia dėmesį, kad pakrautiems traktoriams pastarasis maršrutas neįveikiamas – status kalnas. Kalbama ir apie galimus nuostolius – jeigu keliai greitai nebus sutvarkyti, grūdai supus laukuose.

„Aplinkiniu keliu važiuodamas per dieną, duok Dieve, nukuliu vos penkis hektarus, kai galėčiau nukulti dešimt“, – sakė ūkininkas Saulius Majauskas.

Gyventojas Jonas Koklevičius skaičiavo, kad šiais keliais naudodavosi trečdalis gyventojų, tad nepatogumų patiria daugybė žmonių.

Ginčai su rangovu

Kaišiadorių rajono meras V. Tomkus pirmadienį portalui kauno.diena.lt negalėjo pasakyti, kokia šiandieninė kelio ir jo atstatymo darbų situacija. Šiandien – pirma darbo diena po atostogų. Jis kalbėjo, kad kelią tvarkyti turi ir tvarkys Lietuvos automobilių kelių direkcija.

V.Tomkaus žiniomis, direkcija yra įsipareigojusi kelią sutvarkyti per vasarą.

Automobilių kelių direkcijos Transporto infrastruktūros priežiūros skyriaus vadovas Modestas Lukošiūnas LNK žinioms teigė, kad darbai užtrunka, nes rangovas atsisakė pripažinti atsakomybę – sako, kad kaltė ne jų, o gamtos.

„Atsisakė pripažinti, kad tai yra jų atsakomybė. Jie argumentuoja, kad tai yra stichinis reiškinys ir dėl to taip įvyko. Šiuo metu problema sprendžiama atlikus tos konkrečiai pažeistos vietos atskirą projektavimą“, – kalbėjo M. Lukošiūnas.

Per plonas asfaltas?

Tuo tarpu Kaišiadorių rajono savivaldybė nesupranta, kaip naujas kelias galėjo taip sulūžti ir kelia klausimą: kas kaltas?

„Kai kurie kelininkai, kurie vykdė šio kelio darbus, atsistatydino. Šiuo metu tikrinamas asfalto storis, kuris vietoje 8 cm yra žymiai plonesnis“, – aiškino Kaišiadorių rajono vicemeras Darius Vilimas.

Kelią prižiūrinti įmonė „Kelių priežiūra“ teisinasi, kad kelininko išėjimas iš darbo po liūties praėjus savaitei – tik sutapimas. Esą jis išėjo į pensiją.

LNK reportažas:

Automobilių kelių direkcija pradėjo tyrimą ir aiškinasi, kas nutiko su šiais keliais ir koks asfalto storis čia turėjo būti. Taip pat paskelbtas naujas kelio remonto konkursą.

„Vertiname, kad visi šie darbai turėtų būti atlikti rugpjūčio pabaigoje arba rugsėjo pradžioje“, – žada Automobilių kelių direkcijos atstovas.

Prieš pradedant rangos darbus, anot direkcijos atstovų, turėjo būti atliktas situacijos vertinimas ir projektavimo darbai.

„Šiuo metu atliekami paskutiniai projektavimo etapai, paruošiamieji darbai turėtų prasidėti jau šią savaitę. Atlikti darbus, kurie užtikrins pravažiavimą šiuo keliu planuojama iki rugsėjo mėn. (imtinai). Darbų metu numatyta atstatyti pažeistą kelio dangos konstrukciją ir įrengti pralaidas“, – portalui kauno.diena.lt teigė direkcijos atstovai.

GALERIJA

  • Brokas ar stichija: po liūties netvarkomas kelias – galvos skausmas gyventojams ir ūkininkams
  • Brokas ar stichija: po liūties netvarkomas kelias – galvos skausmas gyventojams ir ūkininkams
  • Brokas ar stichija: po liūties netvarkomas kelias – galvos skausmas gyventojams ir ūkininkams
Feisbuko grupės „Ką pamatyti Lietuvoje“, Remigijaus Čėsnos nuotr., LNK stop kadras
Rašyti komentarą
Komentarai (18)

Ernestas.

Melas. Lietuvos Respublikos lietuvių Velnio išpažintojų karo kurstymas, propoganda. Lietuvos Respublikos išdavikai-žvalgai veikė Velniai veikė Lietuvos teise, vardu, slėpdami, teisybę. Planas sumažinti išdavikų skaičių, pervedant juos į legalų gyvenimą. Rezistencijos okupacija, Rezistencinis veiklos ryšys, Tautos pasipriešinimas, Žmonių rezistencinis atsparumas. Lietuvos Respublikos anti europossąjungos atsišaukimų platinimas, eurosąjungosfikacija. Stagnacija partizanai banditai tautos atmintyje, kol gyva bus tauta ir laisvės troškimas. Sistema demaskavo pati save. Lietuvos Respublika, Valdas Adamkus. Žinoma, kad E67 kelią sukibdami grandine gabeno kontrabandas. Všį Ernmar Respublika. 1.2 procento gyventojo paramos 2022 metų forma. Luminor LT 294010051005573106. Direktorius, Ernestas Marcinkevičius.

Žaneta

Kad XXIamžiui tokie dalykai darosi, protu nesuvokiama, kelio pataisyt negali, akmens amžius

Dukra kurios tevai gyvena atskirti nuo kasdienybes

Pagalvokim ir apie tai, kad 90% čia gyvenančiu yra viresnio amžiaus žmones. Dauguma ju nevairuoja ir prireikus pagalbos nei greitosios nesulauks nei kol artimieji aplinkeliais atvažiuos.Nes gali būti jau per velu. Aišku jei tosie vietose gyventu mero Tomkaus mama manau taip nebūtu. Taip ir supranti kur ju sažine ir kas jiems rūpi.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS