Kaimo reikalų komitetas – prieš premjerės siūlymą drausti naktinius taikiklius medžioklėje | KaunoDiena.lt

KAIMO REIKALŲ KOMITETAS – PRIEŠ PREMJERĖS SIŪLYMĄ DRAUSTI NAKTINIUS TAIKIKLIUS MEDŽIOKLĖJE

Seimo Kaimo reikalų komitetas trečiadienį pritarė, kad medžiotojai be apribojimų ir toliau naudotų naktinius taikiklius ar jų priedus. Komitetas nepalaikė premjerės Ingridos Šimonytės siūlymo taikiklius uždrausti.   

Komitetas sutiko, kad nauja leidžiamų ir draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių ir priemonių tvarka įsigaliotų nuo kitų metų gegužės, o ne nuo kovo, kaip planuota anksčiau.  

Sprendimą bendru sutarimu komitetas priėmė apsvarstęs Medžioklės įstatymo pataisų projektą.

„Mano siūlymas yra palikti taip, kaip šiuo metu yra reguliuojamas naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje, – jis yra draudžiamas“, – komitete teigė I. Šimonytė.

Demokratų frakcijos „Vardan Lietuvos“ narys Kęstutis Mažeika pasiūlė premjerei „nedaryti iš savęs parodijos“ su pasiūlymu „ne vietoje ir ne laiku“. 

Mano siūlymas yra palikti taip, kaip šiuo metu yra reguliuojamas naktinių taikiklių naudojimas medžioklėje, – jis yra draudžiamas.

 

„Nei esate medžiotoja, net nebuvote susitikusi su asocijuotomis struktūromis“, – replikavo K. Mažeika.

Premjerė jam atkirto „moralų neskaityti“.

I. Šimonytė siūlo naktinius taikiklius uždrausti po to, kai Seimas po svarstymo gruodžio pradžioje pritarė jų įteisinimui.

Komitetas, be to, nepritarė konservatoriaus Andrius Vyšniausko siūlymui naktinius taikiklius leisti naudoti tik medžiotojams, kurie yra Lietuvos šaulių sąjungos nariai ir yra baigę bazinį šaulio įgūdžių kursą arba yra profesinės karo tarnybos kariai, kariai savanoriai arba kitos savanoriškos nenuolatinės karo tarnybos kariai. 

Anksčiau Seimas svarstė pataisas, kuriomis naktiniai taikikliai būtų įrašyti į draudžiamų medžioklėje naudoti įrankių ir priemonių sąrašą, tačiau galiausiai tokį siūlymą atmetė.

Vėliau dalis parlamentarų inicijavo priešingą tvarką numatantį projektą. Pagal jį naktinius taikiklius ar jų priedus, pritvirtintus prie optinių taikiklių, būtų galima naudoti medžiojant šernus, lapes, mangutus, paprastuosius meškėnus, kanadines audines, nutrijas ir ondatras.

Anot šios pataisos autorių, ribotas naktinio matymo taikiklių naudojimas efektyviau užtikrintų gyvūnų gerovę, pasitarnautų pažabojant afrikinį kiaulių marą.

Naktinių taikiklių įteisinimo priešininkai teigia, kad leidus šiuos prietaisus naudoti medžioklėje, žvėrys nebeturėtų galimybės pabėgti nuo medžiotojų, be to, nebūtų galimybės nustatyti, ar gyvūnas sumedžiotas naudojant naktinį taikiklį, ar ne.

Ginčas dėl naktinių taikiklių įteisinimo medžioklėje vyksta ne pirmus metus.

Dabar medžioklėje leidžiamus ir draudžiamus naudoti įrankius nustato Medžioklės taisyklės, jas tvirtina aplinkos ministras. Ir taikiklių šalininkai, ir oponentai mano, kad tie sąrašai turėtų būti įrašyti įstatyme.

Rašyti komentarą
Komentarai (5)

Adas

Uzdraust turi

Jo

Baisu, kokie žmonės sadistai!!!

Jo

Baisu žiūrėt, kaip viskas leidžiama tiems gamtos naikintojams!!! Griežtai drausti bet kokią medžioklę!!!
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS