Kaip sustabdyti į Baltarusijos režimo glėbį plūstančius lietuvius? | KaunoDiena.lt

KAIP SUSTABDYTI Į BALTARUSIJOS REŽIMO GLĖBĮ PLŪSTANČIUS LIETUVIUS?

  • 166

Nuo balandžio vidurio, įsigaliojus beviziam režimui, sieną su Baltarusija į abi puses Lietuvos piliečiai kirto 330 tūkst. kartų. Pasieniečių duomenimis, vidutiniškai per parą pasienio kontrolės punktus į Baltarusiją išvyksta pusantro tūkstančio Lietuvos piliečių. Valstybės saugumo departamentas perspėja, bet lietuviams nė motais.

Saugumas įspėja apie galimas provokacijas ir verbavimus, bet tautiečiams svarbu pigūs degalai ir įvairios prekės. Kaip sustabdyti į režimo glėbį plūstančius lietuvius? Apie tai LNK reportaže buvo kalbamasi su Seimo nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto nariu Raimundu Lopata.

– Ką daryti su į Baltarusiją vykstančiais tautiečiais?

– Sunku kažką padaryti. Esame laisvos šalies piliečiai, sunku būtų varžyti apsisprendimą. Matyt, reikia plačiau aiškinti, kokios gali laukti grėsmės ir rizikos.

– Ar šiuo metu nugali ekonominė logika?

– Tikrai šiuo atveju veikia ekonominė logika negu geopolitikos ar politikos išmanymas. Viena vertus, žmones galima suprasti, bet, kita vertus, reikėtų plačiau aiškinti, kas yra Lietuvos pilietis bei kokia situacija šioje šalyje.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

– Kaip lietuvius gali panaudoti Rusijos ir Baltarusijos žvalgyba?

– Sunku pasakyti. Žinome apsilankymų skaičius, tačiau nežinome detalesnio paveikslo, kokių kategorijų piliečiai kerta sieną. Jeigu tai yra vadinamasis pasienio kirtimas, pasienio gyventojų kirtimas, tai abejoju, kad priešiškų valstybių specialiosios tarnybos turėtų labai daug naudos, gal tik sportiniam malonumui. Tikriausiai siekiama didesnio efekto, pažadėjęs akimirksniu suteikti Baltarusijos pilietybę tiems, kas nori. Praeis šioks toks laiko tarpas ir net jeigu nebus jokių prašymų gauti Baltarusijos pilietybę, Aleksandras Lukašenka išnaudos tai propagandai ir skelbs, kad tam tikras skaičius lietuvių atvėrus sienas ir pažadėjus akimirksniu duoti pilietybę, ją gavo.

Už tokius vizitus būtų galima taikyti Baudžiamojo kodekso straipsnius.

– Vieni į Baltarusiją važiuoja apsipirkti arba aplankyti giminių, tačiau kiti bendradarbiauja su režimo valdžiomis. Ką reikėtų daryti su pastaraisiais?

– Nežinau teisinio mechanizmo, o politinis mechanizmas daugiau mažiau aiškus. Seimas gegužės 10 dieną Rusiją paskelbė teroristine valstybe. Turint omenyje Baltarusijos ir Rusijos glaudžius santykius, tas turėtų galioti ir Baltarusijai. Už tokius vizitus būtų galima taikyti Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Rašyti komentarą
Komentarai (166)

Kaip kaip?

Kiekvienam 5m susaudymo,3m giljotinos,1m pakarimo.Ale taip gadint GA-GAROVES VALSTEBYJOS YVAIZDI.O gal ce busimieji partizanai?

pagal Lietuvos susirikimų įstatymą

maidane buvo tik nusikaltėliai.

to jo jo

kadangi ukraina lietuvos draugas, tai reikia imt pvz. Suregt konservom ir bandai maidaną. Su molotovo kokteiliais ir kitais atributais. Tada bandyt rink naujus. Gal ne visi bus berazumiai.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS