KAM pasirašė 200 mln. eurų sutartį dėl naujos oro gynybos sistemos NASAMS įsigijimo | KaunoDiena.lt

KAM PASIRAŠĖ 200 MLN. EURŲ SUTARTĮ DĖL NAUJOS ORO GYNYBOS SISTEMOS NASAMS ĮSIGIJIMO

  • 6

Lietuvos krašto apsaugos ministerija (KAM) su Norvegijos gamintoja pasirašė 200 mln. eurų sutartį dėl naujos NASAMS sistemos įsigijimo.

Anot ministerijos pranešimo, tuo pradedamas vidutinio nuotolio oro gynybos sistemos įsigijimo antrasis etapas.

„Siekiant efektyviausio šalies oro gynybos sustiprinimo, Lietuvos kariuomenei bus perkama ir toliau plėtojama NASAMS sistema – šią savaitę pasirašyta įsigijimo sutartis su šią sistemą gaminančia Norvegijos įmone „Kongsberg Defence and Aerospace“, – teigiama ketvirtadienį išplatintame pranešime.

Pasak ministerijos, naujai perkamos NASAMS sistemos vertė siekia apie 200 mln. eurų. Į šią sumą įeina ir įsigyjami sistemos komponentai, atsarginių dalių ir įrankių paketas, operatorių ir techninio personalo apmokymas bei turimos ir įsigyjamos sistemų integravimas.

Planuojama, kad dalis antruoju etapu įsigytos NASAMS sistemos įrangos pasieks Lietuvą 2026 metais.

Pirmąjį NASAMS įsigijimo etapą Krašto apsaugos ministerija pradėjo vykdyti 2016 metais, sistema pasiekė Lietuvą 2020 metais, o baigus personalo rengimą sistema į Lietuvos kariuomenę sėkmingai integruota 2022 metais.

NASAMS yra plačiausiai NATO šalyse naudojama vidutinio nuotolio oro gynybos sistema. Pasak KAM, ji visiškai atitinka Lietuvos gynybos pajėgumams keliamus reikalavimus. Trečios kartos oro gynybos sistemos yra skirtos įvairių tipų orlaivių, kruizinių raketų ir nuotoliniu būdu valdomų orlaivių naikinimui.

Ministerija pažymi, kad toliau plėtojant NASAMS sistemą, Lietuva išlaiko „ne tik pilną turimos ir įsigyjamos sistemos suderinamumą, bet ir logistinį bei administracinį vientisumą, sistemos komponentų ir personalo pakeičiamumą“.

Rašyti komentarą
Komentarai (6)

Pilietis

Kaip mokytojam tai pinigu nera, o va kazkokiem gelzgaliam skirama net nemascius

klp

Cia jau musu ginybai bus ar vis dar Ukrainai???

Senelis ant tanko

Cia jau Lietuvai? ;) Tokiu kokia 48 vienetai turetu stoveti jau dabar. Bet musu "archyvu istorikas" zino geriau... :DDD
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS