Kas būtų, jei Kremlius išdrįstų įgyvendinti išpuolį didžiausioje Europoje AE? | KaunoDiena.lt

KAS BŪTŲ, JEI KREMLIUS IŠDRĮSTŲ ĮGYVENDINTI IŠPUOLĮ DIDŽIAUSIOJE EUROPOJE AE?

  • 0

Radiacinės saugos centras praneša, kad nei Zaporižios atominės elektrinės (AE) teritorijoje, nei Lietuvoje radiacinis fonas nėra pakitęs ir gyventojams nėra jokio pagrindo nerimauti. Tačiau kas būtų, jei Kremlius visgi drįstų įgyvendinti išpuolį didžiausioje Europoje AE? Kokios grėsmės kiltų lietuviams, įvykus kone paties baisiausio išpuolio scenarijui? Apie tai LNK reportaže pasakoja Radiacinės saugos centro laikinoji direktorė Ramunė Marija Stasiūnaitienė.

– Tai ar turėtų kelti nerimą visi tie įvykiai Zaporižios AE?

– Na, Lietuvos žmonės labai jautriai reaguoja į bet kokią informaciją apie galimą arba esamą radiacijos padidėjimą. Zaporižios AE yra nutolusi nuo Lietuvos beveik tūkstančiu kilometrų. Tai yra didelis atstumas. Jei ten ir įvyktų avarija, tai Lietuvos gyventojams dėl padidėjusio radiacinio fono tikrai nereikėtų jaudintis ir nereikėtų jaudintis dėl galimo radioaktyvių medžiagų poveikio sveikatai. Jau vien dėl to, kad tai yra didelis atstumas. Taip, neatmetama galimybė, kad vėjas galėtų atnešti tam tikrą kiekį radioaktyvių medžiagų, bet jų kiekis būtų minimalus, jis nedarytų jokio poveikio sveikatai.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

– Jeigu taip jau nutiktų, kad iš tikrųjų įvyktų kažkoks incidentas Zaporižios AE, kas pajustų blogiausius padarinius?

– Pagal mūsų pačias konservatyviausias prognozes galimos avarijos atveju didžiausią poveikį tai darytų pačiai Ukrainai ir, aišku, kaimyninėms šalims, visų pirma, Rusijai. Tai taip pat šiek tiek įtakos turėtų Moldovai, Bulgarijai ir kitoms, greta esančioms, šalims, priklausomai, aišku, nuo meteorologinių sąlygų.

– O jei įvyktų blogiausias variantas ir vis tik radiacija pasiektų Lietuvą, ką reikėtų daryti? Gerti jodo tabletes, bėgti slėptis? Kas praneštų apie šį pavojų?

– Mes nuolat stebime ankstyvo radiacinio pavojaus stočių duomenis. Ką reiškia nuolat? Stebime 24 val. 7 dienas per savaitę. Jeigu radiacinio pavojaus stotys užfiksuotų radiacinio fono padidėjimą, atsakingos institucijos gyventojus informuotų nedelsdamos. O ką reikėtų daryti? Visų pirma, reikėtų pasitikėti valstybės institucijų teikiama informacija ir nesiimti savarankiškų veiksmų. Na, o pagrindiniai veiksmai yra slėpimasis, t. y. ėjimas į vidų, užsidarymas langų, jeigu yra šuliniai – jų uždengimas, nevartojimas daržovių iš lauko, jeigu yra gyvuliai – jų įvedimas, na, ir gali Sveikatos apsaugos ministerija pateikti rekomendaciją suvartoti kalio jodido, bet tik tuomet jį reikėtų išgerti.

Jei ten ir įvyktų avarija, tai Lietuvos gyventojams dėl padidėjusio radiacinio fono tikrai nereikėtų jaudintis.

– Kas praneštų apie tai? Ar žmonėms reikėtų įsijungti radiją, televiziją, ar reikėtų sekti informaciją jūsų puslapyje?

– Informacija sklistų keliais kanalais. Visų pirma, kaip jūs ir paminėjote, informacija būtų teikiama per radiją ir televiziją. Taip pat gyventojai gautų informaciją ir į savo mobiliuosius telefonus. Todėl iš kelių kanalų ta informacija gyventojus tikrai pasiektų. Na, o jeigu kas nors ar nežinotų, ar negirdėtų, tai, aš manau, kad kaimynai ar giminaičiai, esant šiuolaikinėms susisiekimo ir bendravimo priemonės, tikrai informuotų.

Gairės: Zaporižios atominė elektrinė, Kremlius, branduolinis sprogimas, karas Ukrainoje, LNK turinys
Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS