Keliose šalies maudyklose nustatyta trumpalaikė tarša | KaunoDiena.lt

KELIOSE ŠALIES MAUDYKLOSE NUSTATYTA TRUMPALAIKĖ TARŠA

  • 1

Keliose šalies maudyklose liepos pirmoje pusėje nustatyta trumpalaikė tarša, pirmadienį pranešė Higienos institutas.

Liepos 4-ąją Kauno marių II-ojo paplūdimio ir Biržų rajono Apasčios upės ties Dauguviečio parku maudyklų, o liepos 12-ąją Lazdijų rajono Dusios ežero maudyklos vandens kokybė neatitiko reikalavimų.

Čia 100-te mililitrų vandens buvo nustatytas didesnis nei leidžiamas žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius.

Tokie duomenys pateikiami, įvertinus 90 iš 120 maudyklų, įtrauktų į stebėsenos sąrašą, vandens tyrimų rezultatus.

Informacijos apie maudyklų vandens kokybę nėra gauta iš Raseinių, Klaipėdos, Akmenės, Tauragės, Šilalės, Plungės, Telšių, Utenos, Molėtų, Visagino ir Širvintų rajono maudyklų.

Ištyrus vandens kokybę 93 rekreacijai skirtose zonose, rastas didesnis nei leidžiama higienos normoje žarninių lazdelių ar žarninių enterokokų kolonijas sudarančių vienetų skaičius vandenyje prie šių poilsio zonų: liepos 1 dieną Vilniaus rajono Prūdiškių tvenkinyje, liepos 4 dieną Nevėžio upėje ties Skongalio gatve, Nevėžio upėje ties Pašilių sodais, liepos 12 dieną Seirijo ežere.

Liepos 7-ąją pakartotinai atlikus vandens kokybės tyrimus Prūdiškių tvenkinyje, jo vandens kokybė atitiko reikalavimus.

Maudyklų vandens kokybė vertinama pagal du mikrobiologinius parametrus: žarninius enterokokus ir žarnines lazdeles. Atsižvelgiant į higienos normos reikalavimus, žarninių enterokokų turi būti ne daugiau kaip 100 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens, o žarninių lazdelių – ne daugiau kaip 1000 kolonijas sudarančių vienetų 100 ml vandens.

Informacija apie maudyklų vandens kokybę atnaujinama iš karto gavus informaciją iš savivaldybių ir laboratorijų.

Visuomenei informacija apie maudyklų vandens kokybę taip pat turi būti skelbiama savivaldybių interneto svetainėse.

Stenduose prie paplūdimių turi būti skelbiami naujausi maudyklų vandens kokybės tyrimų rezultatai bei rekomendacija nesimaudyti ar draudimas maudytis, jei nustatyta tarša.

Rašyti komentarą
Komentarai (1)

TRUMPALAIKE

NU VISAI I PIEVAS!!!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS