Kiek kainuoja būti studentu Lietuvoje? | KaunoDiena.lt

KIEK KAINUOJA BŪTI STUDENTU LIETUVOJE?

  • 4

Apie 80 tūkstančių studentų yra pasiėmę paskolas. Dalis šių studentų arba susiduria su sunkumais jas grąžinant, arba iš viso nebegali jų grąžinti. Plačiau apie tai LNK papasakojo Lietuvos studentų sąjungos prezidentas Paulius Vaitiekus.

„Studentas kas mėnesį patiria išlaidų nuo 350 iki 500 eurų. Tai ganėtinai didelė suma, palyginus, kad skatinamoji stipendija svyruoja nuo 80 iki 300 eurų, kuriuos gauna tik vienetai. Bestudijuojant susimokėti tą sumą yra ganėtinai sudėtinga“, – teigė pašnekovas.

– Per kiek laiko reikia grąžinti paskolą? Kas nutinka, jei nebaigei studijų?

– Paskolą bet kuriuo atveju grąžinti reikia. Studentas gali pretenduoti, kad jam būtų kompensuojamos palūkanos. Jam reikėtų grąžinti tik pačią paskolos sumą. Pradėti grąžinti reikia prabėgus metams po studijų baigimo. Jei studentas studijų visgi nepabaigia, paskola niekur nedingsta. Jis gali pretenduoti, kad būtų atleistas nuo mokėjimo tam tikrais atvejais.  Bet jei jis nėra iš kažkokios socialiai pažeidžiamos grupės, jis turi grąžinti tą paskolą.

– Kas nutinka, jei studentas tiesiog nebegali grąžinti?

–  Yra tam tikros išlygos, kuomet studentas gali būti atleistas nuo paskolos grąžinimo. Dažniausiai tai būna susiję su jo kažkokiu neįgalumo laipsniu ar faktu, kad jis įeina į socialiai remtinas grupes. Jei paskola būna negrąžinama, atsiranda ir teisminiai procesai, kada jis paduodamas antstoliams.

Visas reportažas – LNK vaizdo įraše:

 

 

– Dabar daugelis studentų sako, kad norint studijuoti ir neskursti, studentams dažnai tenka dirbti pilnu etatu. Koks specialistas išeina iš aukštosios mokyklos, kuris ne paskaitas lankė, o dirbo?

– Ta išlaidų suma, kurią studentas kas mėnesį patiria, yra apie 500 eurų. Natūralu, kad ta skatinamoji stipendija nepadeda jos padengti. Studentas dažniausiai būna įpareigotas dirbti, kad galėtų išsilaikyti aukštajame moksle. Bestudijuodamas studentas per savaitę turėtų skirti apie 40 val. savo studijoms, bet kadangi jis dar turi darbo ir dažniausiai dirba pilnu etatu, tai prisideda dar 40 val. Studentas jau turi 80 val. investuoti tiek į studijas, tiek ir į darbą. Natūralu, kad nuo to nukenčia studijų kokybė. Studentas labiau linkęs save investuoti į darbą, kad galėtų save išlaikyti. Darbas studijų metu turi labai didelę įtaką tam, koks specialistas palieka aukštąją mokyklą.

– Ar paskola yra per didelė, o galbūt studentai tiesiog nesugeba susidoroti su finansų valdymu?

– Kai tokiame jauname amžiuje esi pastatomas prieš situaciją, kada turi priimti papildomus finansinius įsipareigojimus, gal ne visada iki galo supranti, ką tai reiškia. Finansinis raštingumas ganėtinai svarbus aspektas.

– Ar jums žinoma situacija kitose šalyje?

– Jungtinėje Karalystėje modelis yra toks, kad paskolą pradedi grąžinti tuomet, kai tavo pajamos pasiekia tam tikrą lygį. Paskolą atiduodi, kai esi finansiškai pasirengęs. Tačiau irgi yra nustatyta, kad jei per kažkurį laiką paskolos negrąžinsi, tuomet ji bus nurašoma nuo tavęs. Olandijoje paskolos nėra toks populiarus dalykas.

– Kiek pinigų dabar reikės studentui per mėnesį? Juk žinome, kad bendrabučiai gerokai pabrango.

– Grubiai jam gali reikėti 500 eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

skiep

baltarusiu,ukrainu studentams nieko nekainuoja,jiems Lietuvos valdzia moka stipendijas didesnes nei lietuviams,bendrabuciuos gyven nemokamai,kai lietuviai tur susimoket.Net albanams musu valdzia moka stipendijas,tai va.

Daug pinigų reikia

Nes dauguma studentų visus kursinius, referatus, diplominius nusiperka jau parašytus. O tai nėra pigu.

Anonimas

mokos i t ik mokosi tik sukciu vaikeliasi
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS