Kiek turi kainuoti užsienyje išduodama asmens tapatybės kortelė? | KaunoDiena.lt

KIEK TURI KAINUOTI UŽSIENYJE IŠDUODAMA ASMENS TAPATYBĖS KORTELĖ?

  • 2

Užsienio reikalų ministerijai (URM) pasiūlius nustatyti 100 eurų mokestį už asmens tapatybės kortelės išdavimą konsulinėse įstaigose, Europos teisės departamentas suabejojo, ar kaina pagrįsta.

Galimybę gauti ne tik pasą, bet ir asmens tapatybės kortelę Lietuvos diplomatinėse atstovybėse ar konsulinėse įstaigose Seimas patvirtino pernai gruodį, ši nuostata įsigalios nuo kovo 2 dienos. Todėl URM Vyriausybės posėdyje trečiadienį pasiūlė patvirtinti už tai mokestį, kuris būtų toks pat, kaip ir už paso išdavimo užsienyje - 100 eurų.

„Norėčiau atkreipti dėmesį į tą 100 eurų ir kaip jis yra paskaičiuotas Užsienio reikalų ministerijos. Aiškinamuosiuose dokumentuose rašoma, kad konsulinio pareigūno viena darbo valanda yra 58 eurai bei kad tiek ir reikia - tos valandos - kad išduotų asmens tapatybės kortelę. Tačiau nereikia būti dideliu matematiku: jeigu padauginsime 58 iš 8 (valandų) ir 22 darbo dienų, yra 35 tūkst. litų (10,2 tūkst. eurų). Ar tikrai tokie pinigai yra mokami konsuliniam pareigūnui ir ar tikrai reikia valandos išduoti asmens tapatybės kortelę?“ - posėdyje klausė Europos teisės departamento generalinis direktorius Deividas Kriaučiūnas.

„Mano galva, ne tos sumos nurodytos, dėl to reikėtų dar kartą įvertinti ir, matyt, sugrįžti su kita suma“, - aiškino jis.

Užsienio reikalų viceministras Neris Germanas posėdyje sutiko, kad mokestis būtų dar kartą perskaičiuojamas.

„Jeigu iškilo problema, tai reikia dar kartą perskaičiuoti“, - sakė viceministras.

Vėliau URM nurodė BNS, kad 100 eurų mokestį ministerija lauko pagrįstu ir racionaliu. Klausimas toliau derinamas darbine tvarka.

Nuo 2015 metų kovo 2 dienos įsigaliosiančiame teisės akte įtvirtinta, kad asmens tapatybės kortelę bei pasą išduoda ir keičia teritorinės policijos įstaigos, o Konsuliniame statute nustatytomis sąlygomis – Lietuvos diplomatinės atstovybės ar konsulinės įstaigos.

Iki šiol galimybės užsienyje užsisakyti asmens tapatybės kortelę ten gyvenantys lietuviai neturėjo ir dėl šios procedūros turėdavo grįžti į Lietuvą.

Rašyti komentarą
Komentarai (2)

SIGNATARŲ KREIPIMASIS VARDAN LIETUVOS

“Tautos ir valstybės išlikimui pražūtingo pavojaus akivaizdoje būtinas visuotinis Lietuvos susitelkimas bei susivienijimas.” Signatarai pasirašo kreipimąsi, o mes vieningai pasirašom peticiją va čia peticijos.com/kreipimasis_vardan_lietuvos

apta

gal ek galetu ir vairuotojo tachografo korteles kainos pagristuma nes Lietuvoje ju kainos nerealios

SUSIJUSIOS NAUJIENOS