Valstybės atkūrimo 100-mečiui skirtiems filmams – Kino centro parama | KaunoDiena.lt

VALSTYBĖS ATKŪRIMO 100-MEČIUI SKIRTIEMS FILMAMS – KINO CENTRO PARAMA

  • 0

Lietuvos kino centras (LKC) nutarė finansiškai paremti devynių dokumentinių filmų, skirtų valstybės šimtmečiui, gamybą.

Lėšų parengiamiesiems darbams sulauks dokumentinis filmas „Kelionės į Lietuvą“, pasakosiantis apie pirmąsias Amerikos lietuvių akistatas su sovietine Lietuva, juosta „Naujoji Baltijos banga“, skirta poetinės dokumentikos pradininkams ir jų ypatingos kino kalbos susiformavimui sovietmetyje. Taip pat bus finansuojami filmai apie garsų mokslininką Algirdą Julių Greimą „Greimas. Varžtų sistema“, apie Lietuvos delegacijos vaidmenį Paryžiaus taikos konferencijos metu 1919 metais „Lietuva Paryžiaus taikos konferencijoje“, apie pirmąjį Nepriklausomos Lietuvos premjerą ir istoriką Augustiną Voldemarą „Augustinas Voldemaras“, apie knygnešį, kunigą, rašytoją Juozą Tumą - Vaižgantą „Tumo kodeksas“.

Šimtmečiui skirtoje programoje taip pat planuoja sukurti filmus apie jaunus lietuvius vykstančius į Sibirą, kad pagerbtų Lietuvos tremtinių amžino poilsio vietas („Pirmyn į praeitį“), apie pirmąjį Lietuvos specialiosios paskirties būrį, 1991-1992 metais tapusį kariuomenės elitu („L komanda: Specukai“), apie moters atsidūrimą tradiciškai vyriškoje profesijoje („Švelnūs kariai“).

LKC pabrėžė, kad devynių filmų parengiamiesiems darbams taikytas didžiausias valstybės pagalbos intensyvumas – 75 proc. tinkamų finansuoti išlaidų bendros sumos.

Artimiausiu metu Kino centras žada paskelbti paramos sulauksiančių animacinių, pilnametražių vaidybinių bei trumpametražių filmų sąrašą.

Iš viso šiam konkurso etapui skirta 100 tūkst. eurų.

LKC paskelbtame Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmečiui skirtų filmų konkurse sulaukta 34 paraiškų. Penkios iš jų neatitiko administracinio vertinimo, Kino taryba svarstė 29 filmų paraiškas.

Valstybės atkūrimo šimtmetį Lietuva minės 2018 metais.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS