Kitais mokslo metais valstybė ketina finansuoti 20,6 tūkst. vietų profesinėse mokyklose | KaunoDiena.lt

KITAIS MOKSLO METAIS VALSTYBĖ KETINA FINANSUOTI 20,6 TŪKST. VIETŲ PROFESINĖSE MOKYKLOSE

  • 3

Kitais mokslo metais valstybė finansuos 20,6 tūkst. vietų profesinėse mokyklose – tiek pat, kiek ir šiais mokslo metais.

Trečiadienį Ministrų kabinetas patvirtino, kad per dvejus metus į šias mokyklas iš viso turėtų būti priimta 41,22 tūkst. asmenų, kurių mokslą apmokės valstybė.

Pagal šiemet įsigaliojusią Profesinio mokymo įstatymo nuostatą, Vyriausybė valstybės finansuojamų vietų skaičių nustato dvejiems metams.

Nustatydama šiuos skaičius Švietimo, mokslo ir sporto ministerija teigia įvertinusi trejų metų stojančiųjų į profesines mokyklas tendencijas.

Anot jos, nors mažėja moksleivių bendrojo ugdymo įstaigose, profesinėse mokyklose jį kompensuoja daugiau besirenkančiųjų tęstinį profesinį mokymą, tai yra kai kvalifikaciją ar aukštąjį išsilavinimą turintys asmenys nori įgyti amatą.

Be to, ministerija atkreipė dėmesį, kad per pastaruosius trejus metus išnaudojama beveik visa valstybės finansuojamų vietų kvota.

Pagal trečiadienį priimtą Vyriausybės nutarimą, per dvejus metus daugiausia – 8724 – moksleivių į valstybės finansuojamas vietas ketinama priimti inžinerijos ir inžinerinės profesijos srityse. Jai priskiriamos transporto priemonių remontininkų ir giminingos profesinio mokymo programos.

Per 7 tūkst. nemokamų vietų skirta norintiesiems įgyti profesiją, susijusią su paslaugų teikimu asmenims. Čia populiariausios virėjo, kirpėjo, kosmetiko, konditerio, renginių organizatoriaus mokymo programos.

Beveik 4,5 tūkst. valstybės finansuojamų vietų numatyta architektūros ir statybos, 4 tūkst. – sveikatos priežiūros srityse.

Šie prioritetai nustatyti atsižvelgus į samdomą darbą dirbančių asmenų paklausos prognozę 2020–2026 metais.

Palyginti su dabartiniais mokslo metais, kitais mokslo metais daugiau moksleivių bus priimta į inžinerijos ir inžinerinių profesijų švietimo srities (135 vietomis), gamybos ir perdirbimo srities (54 vietomis) programas.

Sumažinta valstybės finansuojamų vietų sveikatos priežiūros (65 vietomis), verslo ir administravimo (36 vietomis), transporto paslaugų (35 vietomis), architektūros ir statybos (27 vietomis) srityse.

Priėmimas į profesines mokyklas vyksta du kartus per metus – žiemą ir vasarą.

Lietuvos aukštųjų mokyklų asociacijos bendrajam priėmimui organizuoti duomenimis, praėjusiais metais į profesinio mokymo įstaigas metu priimta 20,5 tūkst. asmenų.

2023 metais stojantiesiems profesinio mokymo įstaigos pasiūlė 1658 mokymo programas.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Ka slepia

Turetu pasidometi kas valdo profesinio mokymo mokykla - gauja, ar svietimo ministerija. Yra tokiu, kurios priklauso nusikalteliams. Nepritapusius mokytojus mobinguoja, persekioja ir isejus is darbo, tesia slaptus darbo, privataus gyvenimo filmavimus, valdo neitiketinas technologijas.Kur ziuri saugumas?

Ar

tai del to ir žlugdomi dabartiniai vienuoliktokai,kad kuo daugiau sukišti į profesines?Nesakau, kad profesinė yra blogai, bet tai nėra kiekvieno moksleivio svajonė .Ir tik bus pildoma JK ar Ispanijos darbo rinka. Jaunas žmogus už minimumą po proftechninės nesukurs nei sau gerbūvio, nei deja Lietuvai. Liūdnoka , bet taip yra

Tautos balsas

Tikimes cia ne gudu ir kacapu apmokymui skirtos lesos?

SUSIJUSIOS NAUJIENOS