Kolonijoje kaip A. Navalnas kalėjęs Vilniuje gyvenantis rusas: žmonės čia atvežami „perlaužti“ | KaunoDiena.lt

KOLONIJOJE KAIP A. NAVALNAS KALĖJĘS VILNIUJE GYVENANTIS RUSAS: ŽMONĖS ČIA ATVEŽAMI „PERLAUŽTI“

  • 70

Penktadienį paskelbus žinią apie Kremliaus kritiko Aleksejaus Navalno mirtį atokiame kalėjime Arktyje, kur jis atlikinėjo 19 metų laisvės atėmimo bausmę, savo buvimo šioje pataisos kolonijoje patirtimi pasidalijo Vilniuje gyvenantis rusas Dmitrijus Novikovas. Kaip jis pasakojo lrt.lt žurnalistams, čia praleido dvejus metus.

Papasakojo apie kolonijos siaubą

„Žmonės ten atvežami siekiant juos „perlaužti“. Aleksejus tuo pačiu tikslu ten buvo atvežtas iš kitos kolonijos, kai paskelbė bado streiką,“ – apie koloniją „Motornyj“, vadinamą Vladimiro srities 3-iąja pataisos kolonija kalbėjo dešimt metų Rusijos kalėjimuose praleidęs D. Novikovas.

Pasak vyro, šioje įkalinimo įstaigoje yra specialios kameros bei korpusai, kuriuose su administracija bendradarbiaujantys nuteistieji susidoroja arba kankina jiems nurodytus nuteistuosius.

„3-iojoje kolonijoje tuo metu jos buvo įrengtos nuteistųjų ligoninės teritorijoje. Šios įkalinimo įstaigos teritorijoje taip pat veikia psichiatrijos skyrius, kuriame ypač prasikaltusiems nuteistiesiems be nuolatinio mušimo ir žeminimo skiriami specialūs preparatai“, – lrt.lt kalbėjo sostinėje gyvenantis rusas.

D. Novikovas žurnalistams taip pat teigė girdėjęs ir apie ten dažnai taikomą seksualinę prievartą, visa tai filmuojant. Be viso to, pašnekovas pasakojo apie šioje pataisos kolonijoje taikomas „Madam depo“ infekcijas. Gavęs jų kursą, sakė vyras, žmogus tampa „daržove“. Prie viso to prisideda ir kankinimai elektrošoku arba mušimas specialiai susuktu rankšluosčiu, nuo kurio smūgių nelieka žymių. 

„Rusijos kolonijų esmė vis dar ta pati – žmogėdrystė“, – lrt.lt akcentavo D. Novikovas, pridurdamas, kad iš visų įkalinimo įstaigų Rusijoje, kuriose jam teko kalėti, 3-ioji pataisos kolonija buvo baisiausia dėl ten taikyto psichiatrinio gydymo.

Kovą tęs žmona

Praėjus vos kelioms dienoms nuo opozicionieriaus A. Navalno mirties, jo našlė pakviesta į aukščiausių Europos diplomatų susitikimą Briuselyje: ministrai taip siekia parodyti solidarumą su Rusijos opozicija ir pasmerkti Vladimirą Putiną. 

Julija Navalnaja ir Aleksejus Navalnas. Scanpix nuotr.

Prieš pat šį susitikimą Julija Navalnaja išplatino vaizdo įrašą: jame pareiškė, kad imsis.

„Aš tęsiu Aleksejaus Navalno darbą. Toliau kovosiu už mūsų šalies laisvę. Ir raginu jus palaikyti mane“, – kalbėjo A. Navalno našlė.

Europos ministrai Briuselyje susirinko tam, kad apsvarstytų 13-ą sankcijų paketą.

Lietuva iškvietė Rusijos diplomatą

Užsienio reikalų ministerija pirmadienį iškvietė Rusijos laikinąjį reikalų patikėtinį Lietuvoje ir pareiškė protestą dėl Rusijos opozicijos lyderio A. Navalno mirties.

„Rusijos diplomatui išreikštas griežtas protestas dėl Rusijos opozicijos politiko A. Navalno žūties šių metų vasario 16 dieną jo įkalinimo vietoje Sibire aplinkybių. Pabrėžta, jog visa atsakomybė už A. Navalno žūtį tenka V. Putinui ir jo vadovaujamam Kremliaus režimui“, – sakoma URM pirmadienį BNS atsiųstame pranešime.

P. Peleckio/BNS nuotr.

Pasak URM, Rusijos ambasados atstovui taip pat perduotas reikalavimas sudaryti sąlygas išsamiam, nepriklausomam tarptautiniam A. Navalno žūties aplinkybių tyrimui bei pareikalauta, kad kūnas būtų nedelsiant perduotas jo šeimos nariams.

Lietuvos užsienio reikalų ministerija taip pat pareikalavo, kad visi pastarosiomis dienomis Rusijoje sulaikyti asmenys, ketinę viešai pareikšti pagarbą A. Navalnui, būtų nedelsiant paleisti.

Taip pat URM pareikalavo paleisti Jurijų Dmitrijevą, Vladimirą Karą-Murzą, Ilją Jašiną, Aleksejų Gorinovą, Liliją Čanyševą, Kseniją Fadejevą, Aleksandrą Skočilenko ir Ivaną Safronovą ir visus kitus politinius kalinius.

Rusijos laikinajam reikalų patikėtiniui dar pareikštas griežtas protestas dėl Rusijos sprendimo organizuoti prezidento rinkimus Rusijos laikinai okupuotose ir neteisėtai aneksuotose Ukrainos teritorijose kovo 15–17 dienomis.

Pasijuto blogai po pasivaikščiojimo

Primename, kad apie 47-erių A. Navalno mirtį pranešta vasario 16-ąją.

„Po pasivaikščiojimo Navalnas blogai pasijuto ir beveik iš karto prarado sąmonę. Nedelsiant atvyko medicinos personalas ir buvo iškviesta greitosios pagalbos komanda. Buvo atliktos gaivinimo priemonės, kurios teigiamų rezultatų nedavė. Medikai patvirtino nuteistojo mirtį. Mirties priežastys nustatinėjamos“, – sakoma pareiškime.

Rusijos tyrimų komitetas pranešė pradėjęs tyrimą dėl jo mirties.

GALERIJA

  • Aleksejus Navalnas
  • Kolonijoje kaip A. Navalnas kalėjęs Vilniuje gyvenantis rusas: žmonės čia atvežami „perlaužti“
  • Kolonijoje kaip A. Navalnas kalėjęs Vilniuje gyvenantis rusas: žmonės čia atvežami „perlaužti“
Scanpix nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (70)

Žurnaliūgos visuomet verčia su gūgle?

Žurnaliūgos, jei baigę bent pirmą kursą, turėtų šiek tiek gaudytis lietuvių kalboje - ne perlaužti, bet palaužti.

Susirūpinęs užslaptintas agentas

Kur žiūri Putinas,kai jo perlaužti zekai taip atvirai kolaboruoja su labusų plunksnagraužiais?

skiep

kodel 10 metu kalejime sedejes nusikaltelis gavo leidima gyvent Lietuvoj? Mums ir savo banditu pakanka.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS