Koronaviruso krizė: svarbiausios antradienio naujienos | KaunoDiena.lt

KORONAVIRUSO KRIZĖ: SVARBIAUSIOS ANTRADIENIO NAUJIENOS

BNS pateikia svarbiausių antradienio naujienų apie koronaviruso krizę Lietuvoje apžvalgą.

Viruso plitimas. Per parą patvirtinta 15 naujų viruso atvejų – tai didžiausias skaičius per pastarąsias 10 dienų. Viešai pateikta detalių apie šešis iki šiol neskelbtus atvejus:

* „McDonald's“ užkandinės Vilniaus Žirmūnų rajone darbuotojas. Jis darbe paskutinį kartą lankėsi gegužės 9 dieną, serga ir šeimos nariai. Restoranas uždarytas.

* „Rimi“ gamybos padalinio Vilniaus Žirmūnų rajone du darbuotojai. Jie darbe lankėsi gegužės 8 ir 10 dienomis. Padalinys uždarytas.

* Kauno klinikinės ligoninės reanimacijos skyriaus du darbuotojai. Iš viso skyriuje iki šiol patvirtinti keturi atvejai.

* Respublikinės Vilniaus universitetinės ligoninės pagalbinio personalo darbuotojas. Su pacientais ir gydytojais jis nekontaktavo.

Ekonomikos skatinimo planas. Finansų ministerija pristatė ekonomikos skatinimo planą ateinantiems pusantrų metų. Jame investicijoms numatoma 6,3 mlrd. eurų, iš jų 1,8 mlrd. eurų yra naujos investicijos, likusi dalis – paspartintos jau suplanuotos investicijos. Valdžios atstovai sako, kad planas paskatins aukštą pridėtinę vertę kuriančio verslo plėtrą, padės lietuviams sustiprinti savo rinkos dalį, įmonėms peržiūrint tiekimo grandines iš Azijos. Kritikai sako, kad plano įgyvendinimą gali apsunkinti Seimo rinkimai, o jo turinyje yra per daug viešųjų ryšių elementų.

Karantino švelninimas. Premjeras Saulius Skvernelis pranešė, kad Vyriausybė trečiadienį ketina duoti leidimą atnaujinti reguliarius skrydžius į Oslą ir patvirtinti planą dėl koncertų, spektaklių ir kitų masinių renginių atnaujinimo vasarą. Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga sako, kad renginiuose žmonių skaičius bus ribojamas, svarstoma „apie šimtus žmonių, ne apie tūkstančius“.

Pirkimų tyrimas. Viešųjų pirkimų tarnyba pranešė, kad tiria dešimt viešųjų pirkimų įsigyti asmens apsaugos priemones ir įrangą kovoje su koronavirusu. Daugiausia abejonių sukėlė Vilniaus miesto savivaldybės pirkimai.

Slaugos ligoninės. Slaugos ir palaikomojo gydymo ligoninėse kai kuriems pacientams šiemet leista būti ilgiau. Seimas priėmė įstatymo pataisas, leidžiančias į maksimalų keturių mėnesių terminą neįskaičiuoti ekstremalios situacijos ir karantino laikotarpio. Šias paslaugas apmokės valstybė – tam reikės apie 1,7 mln. eurų.

Geležinkelių reisai. „Lietuvos geležinkeliai“ nuo ketvirtadienio grąžina dar 13 traukinių reisų. Daugiau traukinių kursuos maršrutais Kaunas–Vilnius, Vilnius–Turmantas–Vilnius, Vilnius–Trakai–Vilnius, Vilnius–Kena–Vilnius ir Klaipėda–Šilutė–Klaipėda.

Raginimai peržiūrėti biudžetą. Centrinio banko vadovas Vitas Vasiliauskas pareiškė, kad Seimui turėtų būti pateiktas patikslintas šių metų biudžetas, kuriame būtų atspindėtos priemonės koronaviruso krizei sušvelninti. Tikslinti biudžetą ragina ir opozicija, bet premjeras su finansų ministru teigia, kad tokio poreikio nėra.

Odontologų paslaugos. Vyriausybei leidus atnaujinti odontologinių paslaugų teikimą, pirmosiomis dienomis atsidarė maždaug pusė kabinetų ir klinikų. Daugiausia sunkumų odontologams kyla dėl rekomendacijos dirbti nepertraukiamais ciklais, siekiant sumažinti viruso plitimo riziką. Tokius duomenis BNS pateikė Lietuvos odontologų rūmų tarybos pirmininkas Alvydas Šeikus.

Vežėjų prašymai. Vežėjų asociacijos „Linava“ atstovai susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus paprašė valstybės paramos išlaikyti darbuotojus ir išperkamosios nuomos būdu įsigytus automobilius. Vežėjai sako siūlantys penkerių metų planą, tačiau jo detalių kol kas neatskleidžia.

 

 

Užsienyje:

* Latvijoje per parą patvirtinti trys užsikrėtimo virusu atvejai, Estijoje – aštuoni.

* JAV prezidentas Donaldas Trumpas pagrasino neribotam laikui įšaldyti finansavimą Pasaulio sveikatos organizacijai, jei per ateinančias 30 dienų nebus padaryta „reikšmingos pažangos“. Netrukus po to Europos Sąjunga išsakė paramą šiai Jungtinių Tautų agentūrai.

* D. Trumpas atskleidė, kad vartoja maliarijai gydyti naudojamą vaistą hidroksichlorokviną, nors dauguma ekspertų tvirtina, kad jis netinkamas kovai su naujuoju koronavirusu. Prezidentas pranešė, kad prevenciniais tikslais pusantros savaitės kasdien išgeria po tabletę. Paklaustas, kodėl tai daro, D. Trumpas atsakė: „Nes manau, jog tai gerai. Girdėjau daug gerų kalbų.“

* Kinijos šiaurės rytuose daugiau kaip 100 mln. žmonių vėl teko izoliuotis dėl koronaviruso protrūkio Dzilino provincijoje, kur nustatyti 34 nauji koronaviruso infekcijos COVID-19 atvejai.

* Kremlius pranešė, kad Rusijos premjeras Michailas Mišustinas grįžta į darbas, įveikęs koronaviruso infekciją.

Svarbios naujienos, nesusijusios su koronavirusu.

* Specialiųjų tyrimų tarnyba sulaikė kyšininkavimu įtariamą Kelmės rajono merą socialdemokratą Vaclovą Andrulį. Jis įtariamas reikalavęs 10 tūkst. eurų kyšio už palankumą vykdant savivaldybės viešųjų erdvių sutvarkymo projektą.

* Susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius pareiškė turintis įrodymų, kad už jo namo Trakuose renovaciją mokėjo tėvai, tačiau jų kol kas nepateikė. Statybų bendrovės vadovas viešai pareiškė, kad jis namą prieš dešimtmetį rekonstravo mainais už pagalbą laimėti viešuosius pirkimus.

Gairės: Koronavirusas Lietuvoje, svarbiausios koronaviruso naujienos, LNK1, COVID-19 saviizoliacija, koronaviruso situacijos valdymas
Rašyti komentarą
Komentarai (1)

...

Niekaip negalima paneigt kad ve'Ryga tą virusą GLOBOJA... jam juk tas virusas BŪTINAS.

SUSIJUSIOS NAUJIENOS