Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami | KaunoDiena.lt

KORONAVIRUSU UŽSIKRĖTUSI ŠIAULIETĖ IŠVENGĖ KONTAKTO DARBE, JOS ŠEIMOS NARIAI TIRIAMI

39 metų šiaulietė, kuriai diagnozuotas koronavirusas, grįžusi iš Italijos išvengė kontakto su kolegomis darbe ir kitose viešose vietose, jos šeimos nariai yra tiriami, pranešė Šiaulių ligoninės direktorius Remigijus Mažeika.

Moteris iš Veronos grįžo pirmadienį, antradienį pasijuto blogai, o ketvirtadienį greitosios pagalbos medicinos automobiliu buvo atvežta į ligoninę. Virusas buvo patvirtintas penktadienio naktį.

Užsikrėtusi pacientė buvo gerai informuota

R. Mažeika informavo, kad virusu užsikrėtusi pacientė buvo gerai informuota apie elgesio rekomendacijas – vengė kontakto su visuomene bei išvengė kontakto su savo kolegomis.

 

 

R. Mažeika taip pat pabrėžė, kad visos procedūros buvo atliekamos pagal ekstremaliųjų situacijų rekomendacijas bei informavo, kad į ligoninę buvo pristatytas ir jos vyras.

„Ji pasijuto ne visai gerai 25 dieną. Reikia tikrai pasidžiaugti, kad pilietė buvo labai gerai informuota apie tai, kaip elgtis, grįžus iš epideminių židinių vietų ir pasijutus negerai, nuotoliniu būdu susitvarkė nedarbingumo pažymėjimą – išvengė kontakto su savo kolegomis ir kitur, viešose vietose“, – penktadienį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė įstaigos direktorius.

Remigijus Mažeika. Z. Katkienės nuotr.

Jo teigimu, pacientė greitąją pagalbą išsikvietė ketvirtadienį. Ligoninėje buvo paimtas tepinėlis ir išvežtas į Vilnių diagnozės nustatymui, kur, jau po vidurnakčio, buvo patvirtinta koronaviruso diagnozė.

Į ligoninę pristatytas ir pacientės, kuriai nustatytas koronavirusas, vyras. Pasak ligoninės direktoriaus, jis yra atskirai izoliuotas ligoninės infekciniame skyriuje – tiriama, ar jis yra infekuotas, ar ne. 

Į ligoninę taip pat pristatyti trys atskirai gyvenę šeimos nariai, jie simptomų neturi, tačiau taip pat yra tiriami.

„Šiuo metu Šiaulių ligoninėje mes turime vieną nustatytą diagnozę ir 4 (pacientus. – ELTA), kuriuos mes šiuo metu tiriame. Tyrimų duomenis turėsime per dieną“, – sakė R. Mažeika.

Pacientė jaučiasi gerai

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus teigimu, šiuo metu pacientė jaučiasi „visiškai gerai“.

„Ji yra karantine izoliuota nuo bendruomenės, bet ji jaučiasi visiškai gerai. Šiuo metu temperatūra normali ir nusiskundimų neturi. Turime stebėti, tai pirmas atvejis Lietuvoje. Ji jautė karščiavimą, kosulį, sunkumą krūtinėje, galbūt tokie buvo pradžioje (simptomai. – ELTA)“, – sakė R. Mažeika.

Ligoninėje paskelbtas karantinas, pacientų lankymas draudžiamas.

Pacientei taikomas simptominis gydymas

Respublikinės Šiaulių ligoninės direktoriaus pavaduotoja medicinai Vaiva Makštutienė sako, kad užsikrėtusiai pacientei bus taikomas simptominis gydymas, nes šiuo metu koronaviruso specifinis gydymas dar nėra nustatytas.

„Koronaviruso infekcija yra nauja infekcija, ir šiuo metu nėra atrasta nei vakcina, nei specifinis gydymas, todėl visais atvejais yra taikomas simptominis gydymas, pagal paciento būklę. Šioje situacijoje – kaip peršalimo atveju lygiai taip pat – vadinamasis simptominis gydymas. Jeigu reikia, tai mušam temperatūrą, šioje situacijoje to nereikėjo, nebuvo to didesnio karščiavimo, bet jei jis būtų – skysčių balanso atstatymas ir stebima dėl visų kitų galimų komplikacijų“, – penktadienį Respublikinėje Šiaulių ligoninėje surengtoje spaudos konferencijoje sakė V. Makštutienė.

Jos teigimu, atsižvelgiant į besikreipiančiųjų pacientų srautą, ligoninėje bus pakeista darbo tvarka.

„Kol kas ligoninėje darbas vyksta įprasta tvarka, yra izoliuotas tas vienas skyrius, bet taip, ligoninė turės pertvarkyti savo darbą, todėl bus tam tikri pokyčiai, kurie gali keistis ir per valandas, ir per paras. Medikai žino, kad tai bus, (...) sprendimai bus priimami pagal tai, koks bus besikreipiančiųjų srautas“, – pridūrė V. Makštutienė, pakartojusi, kad visuomenei specialių priemonių imtis nereikia, geriau laikytis rekomendacijų ir vengti masinių susibūrimų.

Šiaulių meras: gyvenimo sutrikimų mieste nėra

Šiaulių meras Artūras Visockas sako, kad jokių gyvenimo sutrikimų mieste nėra.

„Šiandien jokių kažkokių gyvenimo sutrikimų mieste nėra ir negali būti. Jei susidarys situacija, kad reikės sustabdyti mokyklų darbą arba visiškai atsiriboti ir pasakyti žmonėms, kad nereikia eiti į jokius renginius, tas ir bus pasakyta“, – penktadienį teigė A. Visockas.

Artūras Visockas. D. Labučio / ELTOS nuotr.

Šiaulių meras atskleidė, kad vienas jo kolegų grįžo iš Tenerifės ir dabar dirba nuotoliniu būdu.

„Šiandien iš Tenerifės grįžo mano sekretoriato vadovas Arnas. Jis yra protingas žmogus, pasiskaitęs, suprato, kad jam nereikia eiti į darbą, gali dirbti nuotoliniu būdu“, – sakė A. Visockas.

Susidarius ekstremaliai situacijai dėl kaukių kreiptųsi į įmonę „Intersurgical“

Už komunikaciją apie koronavirusą atsakingas premjero patarėjas Skirmantas Malinauskas tikina, kad valstybė būtų pajėgi visuomenę aprūpinti papildomomis apsaugos priemonėmis. Jo teigimu, pritrūkus kaukių ir respiratorių, šalies valdžia kalbėtų su Lietuvoje veikiančia medicininių kvėpavimo sistemų kūrėja – įmone „Intersurgical“.

„Dėl kaukių ir respiratorių – Lietuva turi gamybinių pajėgumų, Lietuvoje veikia „Intersurgical“ gamykla, kuri gamina kaukes ir respiratorius. Šiuo metu jos išvežamos į Kiniją, bet mes, ekstremalios situacijos sąlygomis, kalbėtume, kad susidaręs poreikis būtų patenkintas“, – teigė S. Malinauskas.

Jo teigimu, žmonės neturėtų išsigąsti, jei šiuo metu vaistinėse nėra dezinfekcinio skysčio. Pasak S. Malinausko, valstybė, matydama būtinybę, ir čia galėtų įsijungti. Kita vertus, atkreipė dėmesį jis, ne ką blogesnis pakaitalas dezinfekciniam skysčiui – šiltas vanduo ir muilas.

„Jei matysime poreikį aprūpinti tam tikromis papildomomis priemonėmis dalį visuomenės – tai tą ir padarysime. Dabar jei trūksta dezinfekcinio skysčio – tai yra ne išsigalvojimas – muilas, šiltas vanduo ir ilgesnis jo naudojimas duos panašų efektą. Mes šiandien Ekstremalių situacijų komisijoje įvertinome, kokie yra Lietuvos gamybiniai pajėgumai“, – Šiauliuose sakė S. Malinauskas.

Grįžusius iš viruso židinių ragina likti namie

S. Malinauskas teigė, kad užsikrėtusi moteris – pavyzdys, kaip reikia elgtis tokioje situacijoje.

„Šios moters pavyzdys yra labai aiškus, kad žmogus, grįžęs iš teritorijos, kuri gali būti pavojinga, sąmoningai pasiėmė nuolatiniu būdu biuletenį ir nėjo į darbą, ir save izoliavo. Po to, kai pasijuto prasčiau, sąmoningai kreipėsi į medicinos įstaigą ir per parą ji buvo identifikuota, buvo suteikta visa absoliučiai medicininė pagalba“, – sakė S. Malinauskas.

Jis paragino visus, grįžusius iš viruso židinių, pasilikti namie ir niekur neiti.

„Šiandien visi, kurie grįžta iš Šiaurės Italijos, Kinijos, galime kalbėti apie Pietų Korėją, Japoniją, Tenerifę, be jokios abejonės, tada pasaugokite save ir kitus, pabūkite namie ir stebėkite save. Neikite į gatves, parduotuves, tiesiog pabūkite namie, jei pradedate jaustis prasčiau – kreipkitės“, – teigė S. Malinauskas.

 

 

GALERIJA

  • Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami
  • Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami
  • Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami
  • Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami
  • Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami
  • Koronavirusu užsikrėtusi šiaulietė išvengė kontakto darbe, jos šeimos nariai tiriami
R. Markovičiaus / ELTOS nuotr.
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

A.D.

Šalyje paskelbta ekstremali padėtis. Jei teisingai suprantu tai turi būti atšaukti visiškai visi masiniai renginiai, bet panašu, kad mūsų vyriausybei nusispjauti i tai!

bananu respublika

zino kad siaucia virusas ir is zidinio zonos atvyksta asmenys ir leidzia rengini .

nu va

del pasislidinejimo atiduos gyvybe ,koronas apsidziaugs.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS