Krašto apsaugos ministerija nori plėsti du poligonus | KaunoDiena.lt

KRAŠTO APSAUGOS MINISTERIJA NORI PLĖSTI DU POLIGONUS

Krašto apsaugos ministerija (KAM) nori plėsti dviejų pagrindinių Lietuvos kariuomenės poligonų – Pabradės ir Gaižiūnų - ribas.

Ministerija praneša parengusi Seimo nutarimo projektą, kuriuo šių poligonų plėtra būtų pripažinta ypatingos valstybinės svarbos projektu.

Pagal siūlomą nutarimo projektą, Pabradės ir Gaižiūnų poligonų ir karinio mokymo teritorijų ribos būtų išplečiamos prie jų prijungiant aplink esančių miškų urėdijų valdomus žemės plotus.

„Priėmus sprendimą intensyvinti Lietuvos kariuomenės padalinių pratybas ir aktyviau į jas įtraukti NATO sąjungininkus, susidūrėme su turimų poligonų teritorijų problema. Neretai dėl to pratybas tenka perkelti į kaimyninių šalių poligonus arba apriboti jose dalyvaujančių karių skaičių, todėl nusprendėme inicijuoti dviejų pagrindinių poligonų išplėtimą“, – KAM pranešime cituojamas krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Jo teigimu, dabartinės poligonų ir karinių mokymo teritorijos neleidžia užtikrinti ir deramos priimančiosios šalies paramos į Lietuvą atvykstančioms NATO sąjungininkų pajėgoms, todėl NATO sąjungininkų buvimas Lietuvos teritorijoje galėtų būti apribotas.

„NATO sąjungininkų pajėgos mūsų šalies teritorijoje yra labai svarbi atgrasymo priemonė, kuri yra itin aktuali dabartinėje situacijoje, todėl imamės visų reikiamų žingsnių, kad atvykusiems sąjungininkų kariams būtų sudarytos tinkamos sąlygos treniruotis kartu su Lietuvos kariais“, – sakė krašto apsaugos ministras.

Anot KAM, dėl per mažų karinių mokymo teritorijų plotų nėra galimybės treniruoti ir nacionalinių karinių pajėgų vienetų aukštesniu nei kuopos (apie 150 karių) lygiu. Siekiama, kad išplėtus poligonų plotą juose vienu metu galėtų treniruotis bataliono kovinė grupė su reikiamais kovinės paramos ir netiesioginės ugnies paramos vienetais bei aviacija.

Kaip teigia ministerija, dabartinis poligonų plotas riboja ir kovinio šaudymo galimybes, o įsigijus naujos ar modernizavus turimą ginkluotę, esamų poligonų teritorijos nebeužtektų, todėl kariai turėtų vykti į kitas valstybes.

Pripažinus dviejų karinių poligonų ir karinio mokymo teritorijų išplėtimą ypatingos valstybinės svarbos projektu, būtų rengiami teritorijų planavimo dokumentai. Jais būtų nustatomos Gaižiūnų ir Pabradės poligonų ir aplink juos esančių karinio mokymo teritorijų ribos. Projektą pradėjus įgyvendinti jį būtų planuojama baigti per dvejus metus.

Krašto apsaugos ministerijai valstybinės žemės valdymo teisė į žemės sklypus Lietuvos kariuomenės kariniams poligonams ir patvirtintos jų ribos buvo suteikta 2000 metais Vyriausybės nutarimu. Taip pat Lietuvos kariuomenei suteikta teisė neterminuotai naudotis karinio mokymo teritorijomis, kurių žemės valdymo teisė suteikta miškų urėdijoms, ir patvirtintos jų ribos.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS