Iš paramos fondo moteris pagalbos nesulaukė: įtaria nesąžiningumą | KaunoDiena.lt

IŠ PARAMOS FONDO MOTERIS PAGALBOS NESULAUKĖ: ĮTARIA NESĄŽININGUMĄ

Širdies ydą turintį trejų su puse metų sūnelį auginanti Virginija pasakoja, kad išgirdusi žinią, jog jos vaikui esą būtų geriau dar vieną širdies stimuliatoriaus keitimo operaciją atlikti užsienyje, nusprendė griebtis šiaudo ir kreipėsi į paramos fondą, tačiau liko it musę kandusi. Po kurio laiko pamėginusi sužinoti, kiek pinigų suaukota, esą išgirdo atsakymą, jog lėšų nesurinkta. O paramos fondo vadovas, sako ji, vėliau visai nustojo bendrauti.

Dėl sūnaus kreipėsi į paramos fondą

„Sūnui jau atliktos keturios širdies operacijos, tris kartus keistas ir širdies stimuliatorius, kurį reikia atnaujinti kas metus. Tačiau Lietuvoje nė vienas specialistas jau neapsiima to daryti. Vienas gydytojas, kuris atlikdavo tokias operacijas, išėjo į pensiją. Vaiką reikėtų vežti gydyti į svetur. Prispaudus tokiai bėdai, man rekomendavo kreiptis į paramos fondą prašant lėšų konsultacijai, o paskui ir sūnaus operacijai užsienyje. Nors niekada nebuvau prašiusi pagalbos jokio paramos fondo atstovų, tačiau nusprendžiau kreiptis“, – prisimena su portalo redakcija susisiekusi kuršėniškė Virginija.

Internete ieškant informacijos apie paramos fondus, prieš akis jai esą ryškiausiai šmėžavo paramos fondas „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“. Tiesa, atsiliepimų apie šią įstaigą moteris sakė iš anksto neperskaičiusi, nes esama situacija dėl sūnaus pasėjo stresą ir įtampą – rūpėjo kuo greičiau rasti išeitį iš esamos situacijos. Kaip pasakojo Virginija, ji susisiekė su paramos fondo „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovu Algimantu Patacku, o netrukus po to sulaukė ir sutarties, kurią turėjo pasirašyti.

Sukėlė įtarimų

Tačiau, pasak Virginijos, perskaičius su minėtu paramos fondu turėtą pasirašyti sutartį, jai įtarimų esą sukėlė vienas punktas, kuriame nurodoma, jog rėmimo teikėjui nuo suaukotų lėšų rėmimo gavėjui gali atitekti iki 30 proc. lėšų, kurios yra panaudojamos rėmimo teikėjo išlaidoms atlyginti – transporto, patalpų nuomos, telekomunikacijų, buhalterijos. Todėl moteris teigė nusprendusi su A. Patacku susitikti Vilniuje, kai su sūnumi vyks vizito pas gydytojus Santaros klinikose, Vilniuje.

„Man rūpėjo pamatyti žmogų, per kurio įstaigą prašysiu žmonių paaukoti lėšų sūnaus gydymui. Spalį susitikę Santaros klinikose pasirašėme sutartį“, – detalizavo pašnekovė.

Pasigedo svarbiausio

Ji neslėpė – per susitikimą su minėto paramos fondo atstovu Virginija įvardijo jam ne tik pagrindinę bėdą – reikalingus pinigus vaiko operacijai užsienyje, kurios metu būtų pakeistas širdies stimuliatorius, bet ir daugelį trūkumų asmeninėje buityje, kuriems pagerinti bent minimaliai taip pat stinga lėšų.

Fiksuotas ekrano vaizdas nuotr.

„Kai po kurio laiko socialiniame tinkle „Facebook“ ir oficialiame „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ interneto puslapyje perskaičiau aprašytą mūsų istorijos atvejį, pamačiau, jog žinia apie pinigines lėšas širdies stimuliatoriui nebuvo akcentuota. Žinoma, apie tai pasakiau paramos fondo vadovui, tačiau išgirdau tik: „žmonės suaukos ir bus“.  O juk iš viso to, kaip aprašyta istorija, buvo galima pamanyti, jog svarbiausia – ne širdies stimuliatorius sūnui, o remontas namui, sauskelnės ir kita“, – sakė Virginija.

Lėšų nesurinko?

Vėliau ji tikino iš paramos fondo „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovo išgirdusi, kad lėšų taip ir nepavyko surinkti. Nors moteris teigė tiksliai žinojusi, kad aukota vis dėlto buvo – po nedaug – kelis eurus, kuriuos esą skyrė jai asmeniškai pranešę kai kurie žmonės.

„Kai paprašiau pateikti ataskaitą, jis gruodžio pradžioje man pažadėjo atvežti duris ir vaikiškų baldų komplektą su lova ir rašomuoju stalu, kuriuos gaus iš rėmėjų, tačiau taip ir neatvežė. Tiesa, kiek anksčiau paramos fondo siųstas kurjeris prie mano namo atvežė ir viduryje kiemo paliko naudotą skalbimo mašiną, kurią jiems atidavė žmonės, nors ir sakiau, kad jos man nereikia. Kol ieškojau, kas galėtų ją įnešti į vidų, kaip sužinojau, atvažiavo metalo laužą surenkantis žmogus ir pamanęs, kad ji nereikalinga, išsivežė“, – pasakojo Virginija.

Apmaudu, kad paramos fondo „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovas šitaip elgiasi.

Pasak pašnekovės, netrukus po to, kai ji paprašė paramos fondo vadovo pateikti suaukotų lėšų ataskaitą, jis esą melagingai apskundė ją Vaiko teisių specialistams dėl žalingų įpročių ir nustojo bendrauti bei ištrynė paramos fondo interneto puslapyje ir socialiniame tinkle pasidalytą kuršėniškės istoriją.

„Pas mane lankėsi Vaiko teisių specialistai, bet nieko nerado. Alkoholio nevartoju jau dešimt metų. Todėl dėl pastarojo melagingo skundo ir suaukotų pinigų ataskaitos nepateikimo tarpušvenčiu kreipiausi į pareigūnus, bet ir jie nesiėmė tirti atvejo. Matyt, su šio paramos fondo vadovu daug vargo“, – svarstė ji.

Nerimauja dėl sūnaus sveikatos

Virginija prasitarė šiuo metu gyvenanti nerimu, nes mėnesiai bėga ir netrukus mažyliui vėl teks keisti širdies stimuliatorių, nes jis senka. Dėl to, esą būtina nuvykti pas specialistus į Prancūziją konsultacijai ir, jei bus nuspręsta operacijos data, su Santaros klinikų gydytojų siuntimu gydymas esą kainuos mažiau.

Asmeninio archyvo nuotr.

„Šiandien mano sūnus yra teoriškai miręs, nes jo širdis neturi ritmo. Paskutinį kartą, prieš rugsėjį, kai buvo keistas širdies stimuliatorius, vaikas vos nemirė. Šio aparato mano mažyliui pakaks maždaug iki kitų Naujųjų metų, bet kasdien jo baterija vis labiau senka, todėl turiu iš anksto rasti išeitį iš esamos padėties. Dėl to neseniai ryžausi kreiptis ir į kitas organizacijas. Apmaudu, kad paramos fondo „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovas šitaip elgiasi. Mano žiniomis, yra ir daugiau su jo nesąžiningumu susidūrusių žmonių. Juk prašiau pinigų ne remontui, o vaiko operacijai“, – tarstelėjo pašnekovė.

Po nesutarimų ištrynė paskelbtą istoriją

Portalo žurnalistams susisiekus su paramos fondo „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ vadovu A. Patacku, šis patvirtino nutraukęs bendravimą su kuršėniške Virginija ir ištrynęs jos atvejo istoriją.

Esą dėl to, kad moteris internete plūdo ant kitų paramos prašančių žmonių ir fondo, nestokodama įžeidžiančių žodžių esą iš pavydo, kad kitiems padedama, o jai – ne. Bendravimas su moterimi buvo nutrauktas esą ir dėl to, kad ši kreipėsi į kitas organizacijas prašydama pagalbos, o kai kur net pateikdavo savo asmeninę sąskaitą, užsimindama apie aukojimą.

Pateikė savo versiją

„Per tą laiką, kol žmonės aukojo, buvo surinkta apie 80 eurų. Tačiau joks paramos fondas pinigais neišmoka. Mes apmokame sąskaitas už paslaugas – degalus ar kažką nuperkame. Virginija kreipėsi į mus sakydama, kad jai reikalingi baldai, krosnies remontas. Norėjome pagerinti jos buitį, o ne surinkti pinigų širdies stimuliatoriui. Buvau nuvykęs į Santaros klinikas. Gydytojai daro, ką gali. Jei jie žinotų, kad vaikui reikalinga operacija Prancūzijoje, duotų siuntimą“, – įsitikinęs pašnekovas.

Paklaustas, kieno rankose atsidurs jau minėti visuomenės kuršėniškei suaukoti maždaug 80 eurų, A. Patackas tikino netrukus kalbėsiąs su miestelio, kuriame gyvena Virginija, seniūnės pavaduotoja, kad socialinės darbuotojos esą nupirktų reikiamų daiktų ir nuvežtų.

Pasiteiravus, kodėl paramos fondo „Ištiesk gerumo ranką nuskriaustiesiems“ atstovai neperduoda suaukotų pinigų grynaisiais, vyras dar kartą pabrėžė, esą joks paramos fondas paramos prašytojams neperduoda grynųjų. Be to, paramą teikiančios įstaigos atstovai esą gali pasiimti iki 30 proc. nuo suaukotos sumos ir paskirti ją „Sodros“ mokesčiams ar kitoms paslaugoms apmokėti, pavyzdžiui, išlaidoms už degalus padengti, nors tai – ir nevyriausybinė organizacija.

„Atsižvelgiant į įstatymus, įstaigoje turi būti įdarbintas bent vienas žmogus, kitaip negalėtumėme vykdyti veiklos. Mes mokame mokesčius „Sodrai“, teikiame duomenis Valstybinei mokesčių inspekcijai“, – tikino A. Patackas.

Rašyti komentarą
Komentarai (26)

lina

paprasčiausiai gaila vaikų...paramos reikalingos vaikam gelbeti iš skurdo ir ligų ,o ne ponam pralobti....baisu..

Mama

Tai musu neda.. Kas neismano.. Nerašykit veju. Aš savo Vaiko beda žinau imi skausmo. Nepadejo. Nereik. Dievulis mum padeda Angeleliai saugo. Gel ejames patys.. Mano vaikas gi gyvas tik ant stimuliatoriaus. Jis Teoriškai Mires!! O santaru karfiologam atrodo normalu 4operacijos sunkiausios širdeles 3metuku vaikai!!! Davo vaikus kasmet sirdute operuokit.bet mano amgelui sugebekit idet normalei stimuliatorou bent ant 5 metu.. Kauno kli ikose mus butu išgelbemes progesorous her iamas. YlimasP. STIRBYS.. DEJA JI TAPUS PENSI INKU AEIDO,, siai dienai reikalauju santariškese ydarbinti PStirbi. Profesorou. Kad jis mus isoperuotu. Jis tedarydavo voenintelis lietuvoj tokias operacijas kuri gyvybe gelbetu mano Anhelui. Ma o nr 864820950 skam i kit. Padekit. Pabarkit. I akis sakykit mam.n.gane ėst. Dievas yra heriemir tikintiem

Roma

Ši moteris yra nenormali. Naudojasi vaiko liga ... pati esu stipriai susidurusi su Santarų širdies chirurgija vaikų , mūsų chirurgai vieni geriausių europoje. Nei Prancūzija nei kita šalis stebūklų nepadarys.Pasakysiu tik viena , Žiauriai gaila vaikučio... šita mama šalinama iš visų forumų , nes nuolat visus puola , rašinėja privačias žinutes, grasina ir tt.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS