KT: dabartinė tvarka dėl neterminuoto draudimo įsigyti ginklą prieštarauja Konstitucijai | KaunoDiena.lt

KT: DABARTINĖ TVARKA DĖL NETERMINUOTO DRAUDIMO ĮSIGYTI GINKLĄ PRIEŠTARAUJA KONSTITUCIJAI

  • 0

Įstatyme numatytas draudimas kai kuriems teistiems asmenims neterminuotą laiką įsigyti ir turėti ginklą prieštarauja Konstitucijai, trečiadienį paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).

Jo teigimu, leidimai įsigyti tam tikrus ginklus ir šaudmenis gali būti niekada neišduodami tik asmenims, padariusiems itin pavojingus nusikaltimus, už kuriuos numatytos pačios griežčiausios bausmės.

„Pagal ginčytą teisinį reguliavimą prie griežčiausių bausmių priskiriamos skirtingos trukmės laisvės atėmimo bausmės, be kita ko, ir tokios, kurių minimali trukmė nėra numatyta, ir tokios, kurių net ir minimali trukmė viršija šešerius metus laisvės atėmimo“, – rašoma KT nutarime.

Be to, neterminuotas teisės įsigyti ir turėti ginklų, šaudmenų ribojimas šiuo metu taikomas, neatsižvelgiant į tai, kiek laiko praėjo po nusikaltimo padarymo, taip pat į tai, ar toks asmuo, galėdamas įsigyti ir turėti ginklų, jų šaudmenų, keltų pavojų visuomenės saugumui ar viešajai tvarkai.

Pasak KT, turi būti nustatytas toks teisinis reguliavimas, kad būtų sudaryta galimybė kiek įmanoma įvertinti individualią kiekvieno asmens situaciją.

Į KT kreipėsi Vilniaus apygardos administracinis teismas dėl Ginklų ir šaudmenų kontrolės įstatymo nuostatų, reglamentuojančių leidimą turėti ginklą nepriekaištingos reputacijos asmenims.

Teismui apskųsta norma, kad nepriekaištingos reputacijos asmeniu nelaikomas už tyčinį smurtinį nusikaltimą daugiau kaip šešerių metų laisvės atėmimo bausme teistas asmuo. Toks asmuo negali įsigyti ir turėti B ir C kategorijų ginklų, jų šaudmenų.

Trečiadienį paskelbtas Konstitucinio Teismo nutarimas įsigalios šių metų gruodžio 31 dieną.

Rašyti komentarą
Komentarai (0)

SUSIJUSIOS NAUJIENOS