KT: privačių mokyklų vadovams nebūtini tokie pat reikalavimai | KaunoDiena.lt

KT: PRIVAČIŲ MOKYKLŲ VADOVAMS NEBŪTINI TOKIE PAT REIKALAVIMAI

Konstitucinis Teismas ketvirtadienį paskelbė, kad privačių mokyklų direktoriams nebūtina nustatyti tokių pačių kvalifikacinių reikalavimų kaip valstybinių ir savivaldybių švietimo įstaigų vadovams.

Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad šių įstaigų teisinis statusas yra skirtingas, o savarankiškumo negalima varžyti daugiau nei yra būtina.

Teismui skundą pateikę grupė parlamentarų tikino, kad skirtingi reikalavimai lemia diskriminaciją.

Tačiau Konstitucinis Teismas pabrėžė, kad užtikrinti tinkamus švietimo ir išsilavinimo standartus galima įgyvendinant kitas priemones – atliekant švietimo stebėseną, numatant mokyklų išorinį vertinimą, reikalavimus mokytojų kvalifikacijai, mokymosi pasiekimų vertinimo vykdymą, reikalavimus formaliojo švietimo programoms.

„Valstybė, (...) prižiūrėdama (...) nevalstybinių mokymo ir auklėjimo įstaigų veiklą, neturi šių įstaigų savininkų teisės savarankiškai priimti jų veiklai reikalingus sprendimus varžyti labiau, negu reikia tinkamos kokybės švietimui ir valstybės nustatytų vienodų švietimo ir išsilavinimo standartų laikymuisi užtikrinti“, – teigiama Konstitucinio Teismo nutarime.

Konstitucinis Teismas tame pačiame nutarime taip pat pripažino, kad Konstitucijai prieštarauja įstatyme numatytas reikalavimas tyrimo metu nušalinti įstaigos vadovą nuo pareigų visais atvejais, kai gaunama informacija apie šiurkštų darbo pareigų pažeidimą arba tai, kad jis nėra nepriekaištingos reputacijos.

Teismas pažymėjo, kad tokia nuostata sukuria prielaidas piktnaudžiaujant teikti anoniminę ar visiškai neargumentuotą, subjektyvia nuomone pagrįstą informaciją apie tariamus nusižengimus.

Rašyti komentarą
Komentarai (3)

Laura

Privačios ir valstybinės mokyklos gauna visiškai skirtingą finansavimą, todėl labai logiška ir tai, kad ir reikalavimai joms skirtingi

O kas gi?

Kas prižiūri privačias mokyklas? Kuri institucija? Kas garantuos, kad vaikas paskui apsisprendęs eit į valstybinę, nebus išėjęs reikalingos mokymo programos?

...

Ir vėl tas KT apsišiko: mūsų vaikai VIENODI, tai ir jų auklėjimo įstaigų vadovams (nepriklausomai nuo jų statuso) PRIVALO būt keliami VIENODI reikalavimai!

SUSIJUSIOS NAUJIENOS