Siūloma persvarstyti A. Anušausko projektą: ar vieni brangiausių kariuomenės ginklų yra tinkami? | KaunoDiena.lt

SIŪLOMA PERSVARSTYTI A. ANUŠAUSKO PROJEKTĄ: AR VIENI BRANGIAUSIŲ KARIUOMENĖS GINKLŲ YRA TINKAMI?

  • 13

„Rheinmetall“ planai Lietuvoje statyti amunicijos gamyklą gali būti didesnio ėjimo dalis. Lietuva dairosi karinės technikos, kurią siūlo ir „Rheinmetall“. Krašto apsaugos ministras Laurynas Kasčiūnas siūlo persvarstyti vieną brangiausių pirmtako Seimo nario Arvydo Anušausko projektų – antrąjį „Boxer“ pirkimo etapą. Siūloma iš naujo įvertinti, ar nereikėtų pėstininkų kovos mašinų su vikšrais. Bandymai rodo, kad ne visi Lietuvos laukai „Boxer“ išvažiuojami.

Lietuva jau įsigijo nemažai „Rheinmetall“ įrangos ir planuoja pirkti dar. Glaudesni santykiai gali padėti pigiau ir greičiau nusipirkti ginkluotės.  

„Be jokios abejonės, tokia investicija atidaro daug įvairiausių galimybių tiek investavimui, tiek pramoniniam bendradarbiavimui, tiek dvišaliams santykiams“, – teigė L. Kasčiūnas. 

Pėstininkų kovos mašinos „Boxer“ – vieni galingiausių ir brangiausių Lietuvos kariuomenės ginklų. Lietuva jų įsigijo apie 100, derinamasi dar dėl 120.  

„Boxer“ įsigijimas bus tęsiamas toliau. Negalėčiau pasakyti, kokia bus apimtis, nes naujų pirkimo planų pakeitimų dar nebuvo pristatyta“, – aiškino A. Anušauskas. 

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

Bet kariuomenės vadovybėje jau kurį laiką neoficialiai svarstoma, ar „Boxer“ – geriausias pasirinkimas. Ar nereikėtų kovos mašinų ant vikšrų ypač tada, kai situacija iš esmės pasikeitė, kai nuspręsta kurti diviziją su tankais.

„Divizijai, kurioje bus tankai, be abejo, turi būti situacija, kad visi divizijos elementai turi tuo pačiu greičiu judėti bet kokiu keliu, todėl ten turėtų būti vikšrinės kovos mašinos“, – kalbėjo Karo akademijos dėstytojas Artur'as Plokšto.

Naujasis ministras L. Kasčiūnas sako, kad reikės perdėlioti prioritetus dėl naujų pėstininkų kovos mašinų.

„Karų patirtis rodo, kad geriau turėti vikšrines kovos mašinas. Pėstininkų kovos mašinų antram etapui pinigų turime jau dabartiniame biudžete. Tiesiog viduje reiks perdėlioti prioritetus“, – sakė L. Kasčiūnas.

Pėstininkų kovos mašinos su vikšrais gali būti labiau šarvuotos, bet jų kaina didesnė. „Boxer“ Lietuvos dirvožemyje kyla iššūkių. Tai pastebima pastaraisiais metais, kai Lietuvoje dažnėja įvairios technikos atsivežančių sąjungininkų pratybos.

Pirkti kovos mašinas su vikšrais būtų brangiau ir dėl to, kad Lietuva jau pasistatė remonto dirbtuvių, kurios yra pritaikytos „Boxer“.  

Anot A. Anušausko, jei ne jo patraukimas, antrasis „Boxer“ pirkimas jau galėjo būti baigiamas derinti. Dabartinis ministras L. Kasčiūnas lauks įvertinimo, ar tikrai „Boxer“ geriausiai dera su tankais.  

Amunicijos gamyklą Lietuvoje statyti norintis „Rheinmetall“ turėtų ką pasiūlyti, nes jie gamina arba prisideda gaminant ne tik „Boxer“, bet ir kovos mašinas su vikšrais.  

Vokiečių karinė pramonė taip pat ieško naujų rinkų, nes prarado Lenkiją. Lenkai perka milžiniškus kiekius technikos iš Pietų Korėjos, JAV.  

Sužinosime, ką apie tokius sprendimus mano kariuomenė, kaip tai dera su mūsų jau patvirtintais planais, juo labiau, su NATO strateginiais operaciniais planais, kurie yra naujai paruošti.

Keliems mėnesiams ministru paskirtas L. Kasčiūnas iš esmės perdėlioja pirmtako A. Anušausko planus. Lieka neaišku, kiek šie pokyčiai dera su įsipareigojimais NATO. 

„Sužinosime, ką apie tokius sprendimus mano kariuomenė, kaip tai dera su mūsų jau patvirtintais planais, juo labiau su NATO strateginiais operaciniais planais, kurie yra naujai paruošti“, – teigė Seimo narys Dainius Gaižauskas.

L. Kasčiūnas neslepia, kad tai jo politinės iniciatyvos.

Skambiai pristatomi nauji kariniai pirkimai, nors partijos dar toli nuo sutarimo dėl papildomų pinigų šiems pirkiniams.

Rašyti komentarą
Komentarai (13)

500€ vertės dronas

niam niam koks skanus tas šarvuotis

kaimo bernas

Generolas mat blogai, kad iš sūnaus nuomavosi - o ar būtų geriau , jei iš nežinia iš ko Ko patys neinat tarnauti - ir kas tris metukus pasirotuosit su šeimomis, ir kurortuose po purvynus ir dulkes pasivartysit, šauktinius realiai pamatysit - ne filmukuose

kaimo bernas

mažai užpirkot Javelin ir Stinger, kai laikas buvo, dabar tik pasvajoti apie tą iššoviau - pamiršau jėgą šunauja begali Tikrosios krašto apsaugos kariai patys savo ir šeimos apsaugai trumpus perkasi, ar kompensuojat ben, jei net PM sandėliuose rūdija - a, - kitas kalibras, ne pagal nato
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS