L. Kukuraitis: socialinės įmonės turėtų įdarbinti kuo daugiau neįgaliųjų | KaunoDiena.lt

L. KUKURAITIS: SOCIALINĖS ĮMONĖS TURĖTŲ ĮDARBINTI KUO DAUGIAU NEĮGALIŲJŲ

Socialinės įmonės ateityje visą ar bent 75 proc. pelno turėtų investuoti į plėtrą, teigia socialinės apsaugos ir darbo ministras. Pasak Lino Kukuraičio, tokiu būdu būtų įdarbinama kuo daugiau neįgaliųjų.

„Pelno apribojimas iki 75 proc., o gal net ir viso pelno reinvestavimas skirtas tam, kad valstybės dotacijos būtų tam, kad kiek galima daugiau neįgaliųjų būtų įdarbinta“, – penktadienį Seimo Socialinių reikalų ir darbo komitete svarstant naują socialinių įmonių veiklos ir rėmimo tvarką, teigė Linas Kukuraitis. 

Tai numato nauja socialinių įmonių veiklos ir finansinės paramos tvarka. Socialinių įmonių įstatymas nurodo, kad ne mažiau kaip 75 proc. jų grynojo pelno turi būti naudojama į darbo rinką grąžinti neįgaliuosius bei skatinti jų socialinę integraciją.

Lietuvos neįgaliųjų forumo administracijos direktorė Henrika Varnienė, be kita ko, siūlo uždrausti socialinėms įmonėms dalyvauti viešuosiuose pirkimuose, kaip padarė Ispanija.

H. Varnienė taip pat norėtų, kad šios įmonės viešai skelbtų savo balansus.

„Tada matytume, kiek skiria konkrečių žmonių subsidijuojamų darbo vietų išlaikymui, kiek išleidžia reprezentacijai“, – siūlė Neįgaliųjų forumo atstovė.

Pasak Socialinių reikalų ir darbo komiteto pirmininkės Rimantės Šalaševičiūtės, dabar Lietuvoje veikia 177 socialinės įmonės: 155 uždarosios akcinės bendrovės, 17 viešųjų įstaigų, 3 individualios įmonės bei po vieną mažąją bendriją ir akcinę bendrovę.  

Skaičiuojama, kad Lietuvoje dabar yra 300 tūkst. žmonių su negalia, iš jų 159 tūkst. – darbingo amžiaus, o dirba 47,7 tūkst.

Metinis socialinių įmonių pelnas siekia 25 mln. eurų.

Rašyti komentarą
Komentarai (14)

monde

darbo norml tik vln yra o kiti miestai merdeja be statybu nieko nera kur norml gamyba kaune.kad nuo 40 m neprima/

Siuntėjas

Taip, reikia socialinėms įmonėms įdarbinti ne mažiau kaip 3% įsiregistravusių Užimtumo Tarnyboje, kuriame mieste yra įmonė, darbingo amžiaus nedirbančių .neįgaliųjų pagal ministro L.Kukuraičio pataisas. Tačiau ar neįgalumas yra profesija, specialybė ar kvalifikacija? Kodėl neatsižvelgiama į socialinės įmonės statusą ir kokių (neįgaliųjų) darbuotojų reikia? Ar neįgaliųjų užimtumo didinimo klausimas sprendžiamas pagal kiekybę, o ne kokybę? Reikėtų pgalvoti kiek procentų dirba įmonėje neįgaliųjų ir kokių specialistų - tai įmonei reikia, o ne nustatyti ribą pagal vertinimo kriterijus (balais) bei neįgyvendinamus reikalvimus. O kas padės paieškos procese dėl neįgaliojo atrankos ar spręs konkretaus darbdabio situaciją?

sveiki be darbo

neigalieji gauna invaliduma .
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS