Lazdijų rajone planuojama sutvarkyti Kalniškės mūšio kraštovaizdį | KaunoDiena.lt

LAZDIJŲ RAJONE PLANUOJAMA SUTVARKYTI KALNIŠKĖS MŪŠIO KRAŠTOVAIZDĮ

  • 4

Lazdijų rajone planuojama sukurti vientisą visos Kalniškės mūšio vietos kraštovaizdį ir padaryti jį patrauklų lankytojams.

Tai šią savaitę savivaldybės pareigūnai aptarė su Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro atstovais.

„Džiaugiamės, kad praėjusiais metais šalia pagrindinio paminklo buvo įrengta nauja paminklinė lenta, tačiau tenka pripažinti, kad vientisas vaizdas nėra toks, kokio verta istorinė vieta, 2025-aisiais metais minėsianti mūšio 80-ies metų sukaktį“, – savivaldybės pranešime teigė laikinai Lazdijų rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pareigas einantis Saulius Petrauskas.

Anot jo, siekiama sukurti šiuolaikišką, bet kartu solidžią erdvę, kuri ne tik būtų išsaugota, bet ir taptų patraukli jaunajai kartai.

Per susitikimą pristatytas savivaldybės noras sukurti erdvę, kuri būtų ir istorinės atminties vieta, ir modernus turistinis objektas.

Ketinama mūšio vietoje atnaujinti suoliukus, įrengti techninius sprendimus, kurių pagalba Kalniškės kalnas būtų patogiai pasiekiamas ir žmonėms su negalia.

Taip pat diskutuota apie liečiamų ekranų, kitų interaktyvių priemonių įrengimą, kad jų pagalba lankytojai gautų įdomios, svarbios informacijos.

Kalniškės miške įvyko vienas pirmųjų ir didžiausių mūšių tarp Lietuvos partizanų ir sovietinės armijos. 1945 metų gegužės 16 dieną puskarininkio Jono Neifalto-Lakūno vadovaujami partizanai atkakliai priešinosi kelis kartus gausesniam NKVD kariuomenės pulkui. Per mūšį žuvo 44 partizanai.

Rašyti komentarą
Komentarai (4)

Oi oi oi

Tas petrauskas vaiksciolo toj kalniniskej pries penkisdesimt mmm ir ka jis mate o tu keturiu simtu tttttttaàv

ALGIRDAS.

Ar tai po šio mūšio vieta dar nesutvarkyta , juokdariai .

:)))

panieka islaikytiniams beretnykams mokejusiems mokescius sovietams, o pensijas imantiems is lietuvos
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS