Legalūs ginklai – psichikos ligonių rankose: leidimai padaromi už pinigus? | KaunoDiena.lt

LEGALŪS GINKLAI – PSICHIKOS LIGONIŲ RANKOSE: LEIDIMAI PADAROMI UŽ PINIGUS?

  • 39

Policija turi tramdyti daugybę psichikos problemų turinčių žmonių, o kai kurie jų legaliai laiko kovinius ginklus, praneša LNK.

Savigynai įsigytas ginklas nebūtinai tam ir bus panaudotas. Neseniai šalį šokiravo įvykis, kai legaliai turimu ginklu vyras nušovė žmoną, sužeidė podukrą ir nusišovė pats. Ginklais švaistomasi ir toliau. Vilniuje 86 metų senolis taip pat legaliu revolveriu grasino policijos pareigūnams ir ugniagesiams.

„Policijos pareigūnams bei ugniagesiams patekus į butą, vyras nukreipė ginklą į juos. Pareigūnams teko atsitraukti. Derybų metu pavyko įkalbėti asmenį nuleisti ginklą ir pasiduoti“, – sakė policijos atstovas Ramūnas Matonis.

Visas LNK reportažas – vaizdo įraše:

 

 

Vyras buvo sulaikytas ir nuvežtas į psichiatrijos ligoninę.

„Teoriškai nei vienas žmogus, kuris turi psichinių sutrikimų, neturėtų turėti leidimo ginklui. Po tokių atvejų policija turi teisę inicijuoti ginklo paėmimą iš tokio asmens ir jo siuntimą pas psichiatrą“, – sakė R. Matonis.

Psichiatrai konstatuoja, kad žmogaus psichika gali keistis laikui bėgant.

„Natūralu, kad, kai 86 metų senolis išsiiminėjo leidimą ginklui, pas jį viskas buvo labai gerai. Tačiau tokiame garbiame amžiuje gali atsirasti vienokie ar kitokie sutrikimai“, – teigė Vilniaus miesto psichikos sveikatos centro direktorius Martynas Marcinkevičius.

Policija primena, kad kas penkerius metus žmonėms prasitęsiant leidimus ginklams, juos turi įvertinti ir psichiatrai. Tačiau pažymos neišduodamos vos vienetams.

„Kasmet apie 20 tūkst. asmenų prasitęsia leidimus ginklams. Pagal tikimybių teoriją, tai negali būti vienetiniai atvejai. Mes tikrai matome atvejų, kai žmonės su nestabilia psichika priešinasi pareigūnams, kelia problemas ir kitiems asmenims“, – teigė R. Matonis.

Psichiatrai sako, kad nėra taip paprasta nustatyti psichikos ligą. Psichiatrai kelia klausimą, ar žmogus, norėdamas leidimo ginklui, prisipažins apie savo ligą?

„Reikia suprasti, kad žmonės linkę nuslėpti šią informaciją, kai nori gauti ginklą“, – sakė M. Marcinkevičius.

Kodėl psichikos problemų turintys žmonės turi legalius ginklus, psichiatras vardija ir daugiau priežasčių.

„Mes puikiai žinome, kad nemažai žmonių lankosi privačiose klinikose, eina pas privačius specialistus. Aš labai abejoju, ar visi tikrai teiks visus duomenis“, – sakė M. Marcinkevičius.

Sveikatos apsaugos ministro patarėjas atrodo nustebęs.

„Reikėtų pasigilinti, reikėtų atkreipti dėmesį į kaltinimus sukčiavimu ir melagystėmis. Iki mūsų nebuvo atėjusi tokia informacija, kad už pinigus būtų padaromi leidimai. Nepastatysime tikrintojo prie kiekvieno dirbančio psichiatro. Kiekvienas psichiatras dirba pagal savo normą ir atsakomybę. Jis atsakingas už priimamus sprendimus“, – teigė sveikatos apsaugos ministro patarėjas Edgaras Diržius.

Tas pavojus labai gražiai pavaizduotas reportaže apie buvusį Lietuvos kariuomenės šauktinį, kuris žada paimti Kalašnikovą ir iššaudyti visą Seimą.

Opozicijos politikai mato problemą valdantiesiems siekiant apginkluoti recidyvistus. Esą, kuo labiau ginkluota visuomenė, tuo panašių tragedijų būna daugiau.

„Tai – didžiulė rizika ir pavojus. Tas pavojus labai gražiai pavaizduotas reportaže apie buvusį Lietuvos kariuomenės šauktinį, kuris žada paimti Kalašnikovą ir iššaudyti visą Seimą. Jam nereikės net Kalašnikovo paimti, nes mano kolegos nori jam duoti vakarietišką automatą“, – sakė buvęs ministras pirmininkas Saulius Skvernelis.

Leidimus ginklas Lietuvoje turi apie 90 tūkst. asmenų.

Gairės: ginklai, legalūs ginklai, psichinė liga, leidimas ginklui, LNK turinys, pagalbos tel
Rašyti komentarą
Komentarai (39)

O11

liginos su psihika neiseina is gydymo istaigos bet vairuoti masina leidzia absurdas va ir avarijos piniga viska daro

Jonas Lietuvis

Mano draugas išsiiminėjo leidimą .Jis jau amžiuje , bet jaunas ir sveikas ne pagal metus .Ponia psichologė davė pastabą kam tokiam senoliui bereikia ginklo . Žmogus tiesiogiai irgi pastebėjo-o jūs pažiūrėkite į save. Psichologė o nesusitvarko su savimi, subinė per dvi kėdes. Tai žmogus privargo kol išsiėmė leidimą. Toks psichologės elgesys leidžia teigti , kad jos asmeninės bėdos ir ego,svarbiau už darbą, į kuriame ji jaučiasi visagalė marazmatikė.

Jonas

Man teko išsiimti leidimą. Ji man daro testą ar aš skiriu gyvą daiktą nuo negyvo , ir man kilo noras pajuokauti ,nes jau beveik valanda praėjo, nusibodo matyti susireikšminusį veidą. Man bendraujant su ja pasirodė, kad ponia psichologė visai nesupranta jumoro, ir nesiorientuoja aplinkoje. Tad toks nesugebantis komunikuoti,bendrauti žmogus garantuotai pridarys klaidų. Klaida jau kad toks žmogus dirba tokiame darbe.
DAUGIAU KOMENTARŲ

SUSIJUSIOS NAUJIENOS